Ne možete sve isplanirati i osigurati se sa svih strana, prosto morate ostaviti prostora za neizvesnost. Zapravo, ne morate – život se sam stara da vas iznenadi i servira vam ono što uopšte niste očekivali. Ali, ako ste manje skloni kontroli, ako ste malo otvorenijeg uma i malo manje smišljate najgore ishode, bolje ćete se osećati povodom planova koje život ima za vas, a koje ne znate.

Želite sigurnost, jer ste tako vaspitani – strahom. Strah je taj, koji traži da se osigurate i izbegnete sve što ne možete da planirate i očekujete, jer strah vam kaže da to neplanirano i neizvesno može da bude jedino nešto zastrašujuće, katastrofalno i krajnje neprijatno.

Gradite svoj život na nepostojećoj sigurnosti, negujući i eventualno proširujući svoju zonu komfora (ako ste ambiciozni i uporni). Radite sve po redu, verujući da utvrđen redosled opšteprihvaćenih životnih momenata i događaja obezbeđuje stabilnost i sigurnost. Posle škole ili fakulteta, vreme je da se zaposlite, a onda je na redu ozbiljna veza i stvaranje porodice. U međuvremenu, malo sporta, malo vikend opijanja u ime mladalačkog ludovanja, nešto osvajačkog iskustva (koliko god je moguće, jer morate imati nekoliko recki da biste se osećali dobro) i život ie glatko, očekivanim tokom. Razvijate naviku da tražite udobna i zaštićena mesta, da vas neplanirane katastrofe ne bi zatekle na nepoznatom terenu i napale vas s leđa.

Tu udobnost pogrešno smatrate srećom i zadovoljstvom, ali ona je prepreka za slobodnu vožnju i ispunjavanje sopstvene sudbine. Vaša udobnost i sigurnost, može biti vaša najveća slabost, koja vas sputava da razvijate svoje potencijale.

Comments