S druge strane, neizvesnost, puštanje kontrole i otvorenost za ono što život donosi iz svih pravaca, podstiče akciju, inovacije, lični rast. Nivo budnosti raste (nasuprot tromosti duha, koja se razvija u udobnosti), duh se uzdiže, zajedno sa osećanjem da se možete pouzdati i osloniti na sebe u svakoj situaciji. To je glavni sastojak osećanja slobode – koračate putem koji se prostire pred vama, oprezno, koliko i radoznalo, verujući da ćete imati snage, hrabrosti i pameti da se suočite i izađete na kraj sa svime što vas snađe na putu. Očekujući neočekivano, ne možete pretpostaviti šta se može dogoditi, ali možete razviti visok nivo prilagodljivosti i spremnosti da brzo procenite i adekvatno reagujete u novim situacijama. Da, možete postati pametniji, unaprediti svoju inteligenciju, korišćenjem mišića za mentalnu budnost i otvorenost.

Neizvesnost trenira vašu hrabrost i gradi vam karakter. Jer, ili ćete izrasti i nadrasti svoje strahove i sputanosti, ili ćete smanjiti i suziti sebe, na meru svoje zone komfora (koja sa godinama postaje sve tešnja, koliko god da ste je u početku proširili).

Neizvenost traži od vas malo smisla za avanturu, iako nije romantična i može biti vrlo neprijatna. Može vas staviti u ulogu posmatrača sopstvenog života i stvoriti vam osećaj da nemate izbor i da zaista ničim ne upravljate. I neizvesnost je izazov, sama po sebi, sa kojim treba da izađete na kraj.

Ali, neizvesnost ostavlja prostor za nadu, želje, snove, razvoj. Samo ono što je izvesno, može vas dovesti do očajanja – kad znate da nemate nikakv izbor i da će se nešto dogoditi, koliko god se otimali. Neke stvari su u životu konačne i izvesne. Zapravo, ključne stvari, kao što je kraj života. Ta zastrašujuća pomisao može zapravo biti oslobađajuća i pomoći vam da prigrlite neizvesnost i razvijete poverenje u proces – u životu se često najbolje stvari dešavaju bez plana i prevazilaze ono što ste mogli da zamislite i čime ste mogli da upravljate.

Život je pun iznenađenja, često dobrih i najboljih. Očekujte neočekivano.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević

Comments