Postoji ključna razlika između veoma nezadovoljnih i nesrećnih osoba – nezadovoljni posmatraju sebe, svoj život i svet oko sebe kritički i žele da poprave i unaprede ono što im se ne sviđa. Traže načine da se reše negativnih obrazaca, da izađu iz stereotipa, da učine sebe i svoj život kvalitetnijim, da svojim postojanjem daju svoj doprinos zajednici i čovečanstvu. Nezadovoljnici mogu biti buntovnici koji pokreću revolucionarne promene, makar u svom životu, mogu inspirisati druge da se pokrenu, jer oni ne mogu da gledaju ono što ih ljuti, brine i rastužuje, a da ne pokušaju da utiču na to. Nasuprot njima, nesrećnici su pasivni, jer se osećaju beznadežno, besmisleno, bespomoćno, oni se dave u svojim osećanjima i ne pokušavaju da sebi pomognu – ne veruju da je moguće nešto promeniti i poraviti. 

Ako ste visoko na skali nezadovoljstva, to znači da imate jednu od važnih osobina uspešnih ljudi – onih koji ne tonu u nesreću, ali ne ušuškavaju se ni u samozadovoljstvo kada nešto postignu, nego stalno teže višem i boljem. 

Verujete da možete biti bolji 

Znate čega želite da se oslobodite, šta želite kod sebe da promenite i znate da ćete tada biti bolji, stabilniji, hrabriji nego sada. Stalno se trudite da promenite kod sebe (i u svom životu) sve zbog čega ste nezadovoljni. 

Preispitujete svoje greške 

Vi zaista učite na svojim greškama, i to svesno i namerno. Razmatrate i preispitujete svoje postupke sa svih strana, trudite se da sagledate širu sliku i da izbegnete ponavljanje grešaka. U stanju ste da se suočite sa prošlošću, da priznate svoje greške, promašaje i gluposti i da ih shvatite kao lekciju. 

Comments