Stagnacija vas užasava

Kad pomislite da biste za pet godina mogli da budete na istom mestu gde ste i sada, uhvati vas panika. Ne, stagnaciju ne biste podneli. Vi morate napred i samo napred i vaša vizija seže daleko u budućnost. Vidite sebe i za pet i za deset  i za dvadeset godina – vidite svoj život sve do duboke starosti u kojoj ste ostvarili svoje snove i okruženi ste potomcima, koji su nasledili vaš žar i borbenost. 

Nelagodnost i neizvesnost vas ne teraju na povlačenje

Većina ljudi zanemaruje svoje životne ciljeve iz komformističkih razloga.  Suviše je neugodno boraviti u neizvesnosti i ostati uporan, za duži vremenski period, kada se ostvarenje još ne nazire. Umesto da na nečemu godinama rade, oni se radije povuku i odaberu neki cilj koji je lako dostižan i bave se stvarima koje su nadohvat ruke, u njihovoj zoni komfora. Ograničavaju sami sebe. Vi ne želite sebe da ograničavate i spremni ste da istrpite nelagodnost i neizvesnost, da rizikujete i založite se za svoje ciljeve.

Imate nekoliko rezervnih planova 

Planirate pomoćne izlaze, u slučaju da se stagnacija nastavi, ili ponovi i da opet postanete nezadovoljni sobom i svojim životom. Iako spremno prihvatate sadašnjost onakvu kakva je, razmišljate o budućnosti i imate nekoliko razrađenih i nekoliko mogućih scenarija. Volite da predviđate i da budete spremni za sve okolnosti. 

Odustajete od onoga što ne služi vašem razvoju 

Kada provedete neko vreme na putu kojim osećate da ne bi trebalo da idete, u stanju ste da se zaustavite i preispitate – koji vas automatizam tera da nastavite i kuda vas to vodi. Obraćate pažnju na znake upozorenja i umete da odustanete kad procenite da neki napor ne odgovara vašim ciljevima i ne služi vašem razvoju. 

Naslovna fotografija: instagram.com/lukasgold

Brankica Milošević 

 

 

Comments