Pošto se naš radni život promenio u toku protekle godine, sve više ljudi razmišlja o ideji da postanu freelanceri ili da pokrenu sopstveni posao. Za pojedine to možda nije nameran izbor, ali pritisak ponekad može biti upravo ono što nam je potrebno da se pokrenemo i rizikujemo.

Raditi za sebe je oslobađajuće, ali takođe može biti stresno i neizvesno. Kako pronalazite posao? Koja vrsta naknade je poštena prema klijentu, ali opravdava vaše vreme? I kako to utiče na poreze ili osiguranje? Samozaposlenje može doneti veće ispunjenje nego putovanje svetom, a svakako predstavlja više od odlaska u kafić naoružani laptopom.  Nekoliko pogrešnih koraka i vraćate se na početak.

Ipak, ako ga shvatite na pravi način, i bez obzira na to da li se bavite keteringom, strateškim savetovanjem ili ste profesionalni maser – ako ste uporni, istrajni i predani poslu – može vas približiti ostvarenju vaših snova. Da biste se postavili na put uspeha, predstavljamo vam nekoliko stručnih saveta o tome kako da postanete svoj gazda…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by menwithclass (@menwithclass)

Iskoristite svoje kontakte

Prvo, za savet kontaktirajte druge samozaposlene. Ako rade u sličnom polju, možda će vam ponuditi angažman u svom timu. Tako možete stvoriti dodatnu, zdravu mrežu kontakata kojima se možete obratiti za pomoć, kojima možete uputiti klijente ako ste prebukirani, kao i oni vama. Na ovaj način ćete steći određenu reputaciju. Uvek budite transparentni i organizovani.

Ustanovite svoju cenu

Nemojte da se plašite da povećate cenu svojih usluga kad steknete određenu reputaciju i napravite krug zadovoljnih klijenata. Zbog toga ćete možda izgubiti pojedine angažmane, ali na duže staze – viša cena će vam obezbediti one klijente koji vam veruju i koji znaju da cene vaš angažman, budući da im pošteno odradite ono što traže. Raspitajte se kod kolega koliko oni naplaćuju. Nemojte biti uplašeni da tražite još.

Upoznajte se sa pravnim i poreskim principima

Vaše poslovne vrednosti predstavlju direktnu refleksiju vašeg ličnog morala. Radite u granicama zakona i redovno plaćajte porez, jer u suprotnom možete upasti u dugove iz kojih se, naizgled, ne možete iščupati. Pronađite advokata od poverenja i obavezno se redovno konsultujte sa knjigovođom.

Comments