Naučite da ostavite dobar utisak

Tajna harizme je da učinite da se drugi ljudi osećaju dobro u svojoj koži. Nemojte žuriti u prodaji svojih usluga, već razmišljajte kako možete doprineti tuđem biznisu. Klijenti ne žele da čuju ono što žele ili što im je potrebno. Raspitajte se o njihovom poslovnom pristupu, pa im ponudite način na koji možete da im pomognete. Povremeno razgovarajte sa svojim klijentima, umesto što im stalno šaljete mejlove.

Napravite svoj brend identitet

Živimo u svetu prekomerne konkurencije, a kao solista morate učiniti da vaš brend postane prepoznatljiv. Svi vas pamte po brendu i reputaciji. Kad biznis izjednačava brend sa očekivanjima, postaje autentičniji i pouzdaniji. Na primer, osoba iz sveta dizajna je casual i trendy – i to nije slučajno, jer ona karakteriše svoj brend i poslovni pristup.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by menwithclass (@menwithclass)

Budite dostupni i pristupačni

Od velike je važnosti da vas klijenti jednostavno mogu pronaći. Napravite svoj veb-sajt i profile na društvenim mrežama koji jasno prikazuju vaš portfolio, poslovnu rutinu i iskustvo. Ovo podrazumeva manji nivo trošenja energije u potrazi za poslom. Posao će doći vama.

Napravite svoju rutinu

Bez strukture i rutine, naš poslovni život može otići u sunovrat. Mnogo toga zavisi i od karakteristika naše ličnosti. Uz neprestano učenje i iskustvo, masteriraćete i svoju poslovnu rutinu – postaćete produktivni i neuspeh vas neće pogađati. Ipak, ko radi taj i greši – i to je veoma važno u ovom pogledu. Ne kaže se bez razloga da se na greškama uči. Sledeći put ćete znati da ih ne napravite.

Naslovna fotografija: instagram.com/menwithclass

Dušan Veselinović

Comments