Raditi u velikoj kompaniji, smatra se dobrim zaposlenjem – neko ko nije suviše ambiciozan, može da nađe svoje mesto u korporaciji, kao jedan od točkića koje pokreću mašineriju. Ali, dobri radnici se često osećaju sputano u velikim kompanijama i napuštaju ih, birajući manje kompanije, u kojima mogu da ostvare svoje ambicije, da postignu da se njihov rad više ceni i da se osećaju bolje i ispunjenije. Ako vam smetaju ove stvari, onda niste neko ko će se uklopiti u glomaznu mašineriju velikog preduzeća i bićete zadovoljniji nekim drugim poslom, čak i za manju platu.

Preobimna birokratija

To je jedan od glavnih razloga koje dobri radnici navode kao uzrok svog nezadovoljstva u korporaciji i potrebe da promene posao – svaka aktivnost zahteva nekoliko papira, potvrda, evidencija, zapisnika, protokoli su komplikovani i usporavaju rad. Pritom, dobri radnici osećaju da je tolika birokratija besmislena, nelogična i neosnovana i da su pravila previše kruta i sputavajuća. Oni bi voleli da sami određuju pravila, koja smatraju razumnim i potrebnim, pa se zato često opredeljuju da pokrenu sopstveni posao, ili da se sa nekim udruže u poslovanju manje firme.

Talenat se ne ceni

U velikoj korporaciji nema prostora za ispoljavanje i razvijanje talenta – najbolji i najsposobniji radnici žele posao koji će ih inspirisati, omogućiti im da ulože svoju strast i predanost i raditi ono što ih zaista zanima, jer su svesni da u takvom pristupu daju najbolje rezultate. Najbolje radnike najmanje motiviše novac, oni više cene priliku da učestvuju u nečemu važnom, smislenom, što ih istinski angažuje i pokreće.

Comments