Svi vas žele – posebno vaše podatke o pretraživanju, lične informacije o linkovima na koje klikćete i sajtovima koje posetite su veoma vredne – kako vašem pružaocu internet usluga, tako i Guglu, koji bi želeli da ih podele ili monetizuju. Određene vladine agencije i organi za sprovođenje zakona takođe su zainteresovani da zavire u vašu online aktivnost u svoje svrhe nadzora. Jedan od načina da povratite deo svoje digitalne privatnosti je kroz korišćenje virtuelne privatne mreže, ili VPN-a, usluge koja stvara šifrovanu vezu između vašeg uređaja i jednog od privatnih, udaljenih servera pružaoca VPN usluga, pre nego što odete na otvoreni web. Istražili smo koji su to najbolji VPN servisi, u zavisnosti od toga za šta biste ih koristili.

Zašto vam je potreban VPN?

Iako najbolji VPN neće učiniti da budete potpuno anonimni — pružaoci VPN usluga i dalje mogu videti šta radite dok koristite njihove servere — oni mogu osigurati vaše podatke i sakriti vašu pravu IP adresu od znatiželjnih, neželjenih pogleda.

Iako to nije njegova primarna svrha, sposobnost VPN-a da sakrije vašu stvarnu IP adresu ga čini korisnim i za lažiranje vaše lokacije. To će vam omogućiti da zaobiđete geo-restrikcije na sadržaju koji nije dostupan u vašoj zemlji ili regionu. Odlučivanje kom VPN-u da poverite svoju privatnost i novac može biti teško, posebno ako niste upoznati sa tehnologijom.

pexels photo 18424178 1 Najbolji VPN servisi u 2024. godini

Najbolji VPN servisi – za svakog ponešto

NordVPN – najbolji premium VPN

Većina korisnika će biti zadovoljna sa NordVPN — njegova aplikacija je prilično intuitivna, ali korisnici koji žele slobodu da se igraju sa mnogo podešavanja će najviše izvući iz svoje pretplate na NordVPN. Ovaj servis predstavlja dobro usklađen premium VPN sa jednostavnom i visoko prilagodljivom aplikacijom punom funkcija, uključujući višestruke veze. Njegova VPN usluga dolazi u paketu sa dodacima za sigurnost kao što su alat protiv malwarea/trakera, čineći ga perfektanim alatom ako se odlučite za jedan od njegovih jeftinijih godišnjih planova.

 

TunnelBear – najbolji VPN za početnike

TunnelBear je očigledan izbor za one koji nisu znali šta znači “VPN” pre čitanja ovog vodiča. Njegov besplatni, osnovni nivo takođe odgovara ako vam je potreban VPN za kratkotrajnu, povremenu upotrebu. Njegova usluga je dizajnirana za početnike, s jednostavnom aplikacijom i simpatičnim interfejsom. Izdvaja se transparentnošću, prvi je potrošački VPN koji je objavio nezavisnu reviziju svoje infrastrukture 2017. godine. Nudi besplatnu verziju sa 2GB podataka mesečno, idealan za povremenu upotrebu, dok plaćeni Unlimited plan pruža neograničen protok podataka i više servera za odabir. TunnelBear je posvećen sigurnosti i privatnosti korisnika, koristeći snažne šifrovane standarde za zaštitu podataka, čineći ga pouzdanim izborom za one koji traže osnovnu VPN zaštitu bez potrebe za tehničkim znanjem.

ExpressVPN – najbolji VPN za strimovanje

ExpressVPN vredi svoje visoke cene ulaza za korisnike kojima je potreban siguran VPN koji može pouzdano zaobići geo-restrikcije za pristup sadržaju širom sveta. Ovaj servis se ističe svojim visokokvalitetnim performansama i širokim spektrom funkcionalnosti, obezbeđujući brz i stabilan pristup internetu sa serverima u 94 zemlje. Njegova posvećenost privatnosti korisnika ogleda se u stalnim naporima ka poboljšanju sigurnosti, uključujući razvoj vlastitog Lightway protokola za brže i sigurnije povezivanje. ExpressVPN nudi napredne opcije kao što su split tunneling, koji omogućava korisnicima da biraju koje aplikacije će koristiti VPN, a koje direktni pristup internetu. Pored toga, kompanija vodi strogu politiku bez evidencije aktivnosti korisnika, čime dodatno potvrđuje svoju predanost zaštiti privatnosti. Visoka cena pretplate odražava kvalitet i pouzdanost usluge ExpressVPN-a.

CyberGhost VPN – najbolji VPN za putovanja

Glavna prednost CyberGhost VPN-a je njegova ogromna mreža servera, što olakšava pronalaženje brze, pouzdane veze gotovo bilo gde. CyberGhost VPN naglašava svoju posvećenost korisničkoj privatnosti kroz rigoroznu politiku nepostojanja evidencije, osiguravajući da aktivnosti korisnika ostaju anonimne i nezabeležene. Njegova platforma je optimizovana za različite aktivnosti na internetu, uključujući posebne profile za strimovanje i igre, što korisnicima omogućava prilagođavanje iskustva upotrebe VPN svojim specifičnim potrebama. Uz to, CyberGhost nudi korisnicima funkciju automatskog povezivanja koja aktivira VPN kad god se detektuje nestabilna ili nezaštićena Wi-Fi mreža, čime se dodatno pojačava sigurnost. Sa korisničkom podrškom dostupnom 24/7 putem live chata, CyberGhost stoji na usluzi svojim korisnicima sa bilo kakvim upitima ili tehničkim poteškoćama.

Pročitajte i ovo: Najpopularnije aplikacija za povećenje produktivnosti na poslu

Naslovna fotografija: pexels.com

Nikola Gudelj

Comments