Da biste bili efikasniji u ostvarivanju svojih ciljeva, izbegli odugovlačenje i povećali fokus, potrebno je da povećate odgovornost i svesnost, a to možete postići uz Pirsonov zakon. Karl Pirson je bio engleski matematičar, „otac“ statistike, koji je doradio koeficijent korelacije i dao praktičnu postavku efikasnosti: „Kada se performanse mere, one se poboljšavaju. Kada se performanse mere i izveštavaju, stopa poboljšanja se ubrzava.“

Ova formula se može primeniti ne samo na posao, finansije i stvari koje se tiču brojki, već i na odnose, zdravlje i lični razvoj – u svim ovim oblastima sebi postavljamo ciljeve, ali se često „izgubimo“ na putu i ne stižemo do ostvarenja.

Radi se o tome da pratite svoje korake (nivo fokusa, provedeno vreme i obavljene zadatke) iz dva ključna razloga, a prvi je odgovornost – ako preko nečega pređete samo površno, posledice će se pojaviti i kada to znate, manje su šanse da zabrljate. Drugi razlog je svesnost – ako se isti problem ponavlja, možete ga uočiti, prepoznati i pronaći način da izbegnete ponavljanje grešaka.

Bilo da se radi o učenju novog jezika ili o nastojanju da postanete bolji roditelj ili partner, da poboljšate svoj stil i unapredite emocionalnu inteligenciju, odgovornost i svesnost, praćenje i merenje vam mogu biti od koristi. Napredak je u mnogim oblastima često teško izmeriti, jer ne postoje objektivni kriterijumi, ali, primena Pirsonovog zakona vam može pomoći.

Pirsonov zakaon – kako da povećate odgovornost i svesnost

Postavite sebi prava pitanja

Da biste povećali odgovornost i svesnost, preispitajte se na nedeljnom nivou – pretresite nedelju za vama, postavljajući sebi nekoliko jednostavnih pitanja. Da li ste postigli svoje ciljeve i ako niste, zašto; da li ste osoba (otac, partner, prijatelj) kakva želite da budete; čime se možete ponositi; na šta možete potrošiti manje (ili više) vremena; koje ste greške napravili i šta možete naučiti iz njih.

Kada redovno sebi podnosite izveštaj, povećaće se nivo vaše svesti i odgovornosti i promenićete ponašanje.

Kako da koristite Pirsonov zakon da biste brze ostvarili ciljeve 2 Kako da koristite Pirsonov zakon da biste brže ostvarili ciljeve

Pročitajte i ovo: Transformacija u 5 koraka – kako da oslobodite svoj um

Angažujte partnera za odgovornost

Partneri za odgovornost su veoma važni, jer osnažuju onaj deo vas, koji je sklon „zabušavanju“ – ako sami sebi niste dovoljan „autoritet“ (a retko ko jeste), potreban vam je neko ko će posmatrati šta radite i ko će vas prozvati za neodgovornost. Kada vas mrzi da idete na trening, vaš drug iz teretane vam može dati dodatan podsticaj – čak i ako nije fizički prisutan, to što ste se obavezali da vežbate zajedno, pomoći će vam da ne odustanete.

Dakle, angažujte prijatelja koji će redovno proveravati vaš napredak – pronađite nekog kome ćete prijavljivati svoj učinak (u bilo kojoj životnoj oblasti) da biste povećali odgovornost i učinak.

Povećajte svoj učinak i zadovoljstvo na poslu

Napredak na poslu ne znači uvek više, bolje, brže – to nije jedino što je važno, naročito ako zbog ambicija i karijere trpi vaše mentalno i fizičko zdravlje, ili porodica i bliski odnosi. Pirsonov zakon vam može pomoći da povećate učinak, ali i da poboljšate svoje iskustvo. Primenite ga tako što ćete sve važno prijaviti svom nadređenom – ne samo brojke i rezultate, već i druge pokazatelje koji su vam važni, kao što su nivoi stresa, zadovoljstvo poslom, prekovremeni rad. Uključite u to i ideje kako da poboljšate ono čime niste zadovoljni.

Održavajte redovne sastanke sa svojim timom – kratko druženje od petnaestak minuta, da čekirate obavljeno i prijavite ono što želite da poboljšate.

Postavite „tihe ciljeve“ i izveštavajte sebe svake nedelje. Ne morate sve podeliti sa ostalima – ako želite da trošite manje vremena da dosadnu komunikaciju sa klijentima, postavite sebi za cilj da smanjite to vreme, a kad znate šta hoćete da postignete, naći ćete načina da to i uradite (pratite i izveštavajte).

Povećajte odgovornost i svesnost u odnosima

Dobri, stabilni i duboki odnosi zahtevaju trud i ulaganje, a umesto toga, često postaju rutinski i donose udaljavanje i otuđivanje, a da to i ne primetimo, dok se nešto neprijatno ne dogodi. Znate da je potrebno da provodite više kvalitetnog vremena zajedno, ali da biste u tome zaista uspeli, primenite Pirsonov zakon – odgovorite, zajedno sa voljenom osobom, na bitna pitanja: Koliko kvalitetnog vremena provodite zajedno, koliko ste zadovoljni svojom komunikacijom, seksualnim životom i emocionalnom vezom? Koliko često se svađate, a koliko često se povezujete? Koliko ste napredovali od prošlog meseca, šta je bilo bolje, a šta gore?

Ako želite da podignete svoju vezu na viši nivo, vodite dnevnik veze – definišite šta je najvažnije, pratite i proveravajte koliko dobro to ispunjavate. Kada postavite sebi ciljeve koje želite da postignete u vezi i kada partner čini to isto, tu ste jedno drugom partneri za odgovornost – kada oboje ravnopravno ulažete u vezu, stvorićete odnos kakav želite da imate.

Dakle, imajte u vidu da merenje napora i performansi poboljšava rezultate, jer stvara svest i odgovornost. Redovno razmišljajte o svom napretku u svim oblatima u kojima želite da se razvijate, pronađite partnera za odgovornost, postavite ciljeve, podnosite (sebi) izveštaje i vodite dnevnik odnosa. Deluje kao mnogo posla, ali nije tako teško raditi nešto na sistematizovan način, prema određenim koracima, kada jednom odlučite da počnete.

Pročitajte i ovo: Ispunjenje potreba i lični razvoj – Maslovljeva hijerarhija potreba

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments