Ako vas muči anksioznost početka radne nedelje, niste usamljeni u tome – većina zaposlenih oseća da je vikend prekratak za odmor od napora tokom radne nedelje, a čak se i oni koji vole svoj posao, mršte na pomisao kako će subota i nedelja proleteti i kako će opet morati da se suoče sa – ponedeljkom. Pokušajte da promenite stav, po ugledu na uspešne. Ni njima posao nije ništa lakši, ali oni imaju bolji stav i taktiku koje se pridržavaju. Evo recepta za ponedeljak za uspešne:

Ustanite ranije

Iako ste legli kasnije, nemojte spavati do poslednjeg minuta (ili trećeg odloženog alarma), nego ustanite pola sata ranije – pobedničko suočavanje sa ponedeljkom kreće akcijom. Dakle, ustanite ranije i odradite set vežbi – to će vas rasaniti i pokrenut energiju. Zatim pripremite zdrav doručak u svojoj kuhinji (umesto da kupujete pecivo u pauzi i jedete ga s nogu). To je optimalan početak dana i sama činjenia da stvari od početka postavljate kako treba – zdravo i energično – daće vam pobednički osećaj.

Dođite na posao pre ostalih

Pošto ste ustali ranije, imate vremena i ne morate da žurite da ne zakasnite i da ulećete u kancelariju u poslednjem minutu. Dođite bar pet minuta ranije i započnite radni dan bez jurnjave u startu. To će vam dati osećaj kontrole i upravljanja vremenom.

Sredite radni sto

Najbolje je da to učinite u petak, pred kraj radnog vremena, kako biste u ponedeljak sve zatekli na svom mestu. Kad u ponedeljak ujutru pogledate svoje radno mesto, osećaćete više samopouzdanja, nego kad zateknete haos koji ste ostavili žureći da započnete vikend. Organizacija je bitna i praktično i psihološki.

Očekujte prepreke

Imate plan, zakazane razgovore i sastanke, znate šta treba da radite, ali obično ponedeljkom iskrsavaju neočekivane stvari. Suočite se sa njima tako što ćete ih očekivati. Kad ste spremni da u hodu rešavate probleme koje niste mogli da predvidite, koliko god da su uznemirujući, lakše ćete ih rešiti i bolje ćete kanalisati stres.

Negujte pripadnost kolektivu

Svakog jutra pozdravite svoje saradnike i kolege, proćaskajte o proteklom vikendu – na taj način iskazujete pripadnost kolektivu. Ponedeljkom je to naročito bitno, za podizanje radnog morala, pa je dobro ako možete da ustanovite neki poseban ritual za prvi radni dan u nedelji – radni sastanak u kuhinji ili kafeteriji, gde ćete raspodeliti zadatke i razmeniti informacije u opuštenoj atmosferi.

Comments