To se ponekad dešava – ok, dešava se češće nego ponekad i svako se nađe u toj situaciji i poziciji, a ona može da potraje. Imate dužnost, posao mora da se obavi i niko vas ne pita imate li volje, motiva i energije i zašto ne. Prosto morate da budete produktivni, nema vam druge. Možda se radi o tome da morate da završite stvari koje dugo izbegavate, koje su zamorne i dosadne, ili su do krajnosti neprijatne i zastrašujuće, ali kad dođe dotle da ih više ne možete izbeći, a da ne sabotirate sebe sa dalekosežnim posledicama, onda nemate kud. Osim što možete da razvijete strategiju za završavanje neželjenih, nametnutih, neprijatnih i dosadnih stvari i poslova, koje biste najradije zaobišli u najširem luku, tako da uradite ono što treba i što mora i da to što uradite donese zadovoljavajuće rezultate. 

Odredite kako se osećate 

Možete biti preplavljeni osećanjima (i mislima) koje maskiraju nisku motivaciju (ili njen nedostatak). Zato je potrebno da identifikujete ta osećanja, da prepoznate stanje u kom se nalazite. Vaš osnovni osećaj, odnosno stanje, može biti preopterećenost, ili poređenje na sopstvenu štetu, ili umor. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by menwithclass (@menwithclass)

Ako ste preopterećeni, smanjite svoje dnevne ciljeve, tako da osetite malo rasterećenja. Ukoliko očekujete od sebe da ćete držati punu pažnju na određenom sadržaju duže od dva sata, ili ćete više od tri sata raditi u visoko produktivnom modu koji zahteva intenzivan fokus, kada vam to polazi za rukom, možete se osećati frustrirano i neuspešno. Ali, ako smanjite očekivanja do realno izvodljivog, bićete efikasniji i lakše ćete završiti ono što radite. 

Ako ste u situaciji da se upoređujete sa nekim ko je izverziraniji, iskusniji, brži i na druge načine spremniji i opremljeniji, osećaćete se veoma loše, jer to poređenje može biti samo na vašu štetu. Osim toga, to će vas obeshrabriti u svakom poslu, čak i kad ste veoma motivisani. U ovom slučaju, potrebno je da porazgovarate sa sobom, na empatičan način, sa mesta razumevanja i ljubavi prema sebi. Postavite osobu sa kojom se upoređujete kao primer dobre prakse, i objasnite sebi da i vi možete dostići njen nivo, kroz učenje, vežbanje, kroz praksu, iskustvo i usavršavanje – a to je proces, koji zahteva vreme i ulaganje i nećete ga kompletirati ni sutra, ni za pet godina. Zapravo, to je proces koji se ne završava – najbolji među nama nikad ne prestaju da uče, istražuju i otkrivaju. Svrstajte se među najbolje tako što ćete učiti, istraživati i otkrivati i dajte sebi vremena da naučeno usvojite i sprovedete u praksi. 

Pročitajte i ovo: Detoksikacija muževnosti – zašto svaki muškarac treba ozbiljno da razmisli o terapiji

Ako ste umorni i iscrpljeni, prvo se uverite da problem nije u tome što ste se suviše odmarali. Da, zvuči kontradiktorno, ali zapravo, ovo je poznat fenomen, koji je svako iskusio – premorite se, a zatim pokušavate da se odmorite tako što mirujete, spavate, pasivni ste i verujete da na taj način nadoknađujete energiju. Ovaj fenomen poznat je i kao „što više spavam, više mi se spava“ i možda vam nije potrebno toliko pasivnog odmaranja, koliko promena energije, promena aktivnosti na koju trošite energiju. Kada ste umorni od odmaranja, potrebno je da se angažujete u nekoj aktivnosti koja vam prija i da radite nešto što volite i što vam zaokuplja pažnju (čak i kad osećate da nemate snage za to, odnosno, kad vam je motivacija i energija na nuli). 

Nemojte primeniti stratiju „jedenja žabe“

To je dobra strategija, koja preporučuje da prvo uradite zadatak koji vam najteže pada, za koji ste najmanje motivisani i koji vas najviše zamara. Ali, ako ste već umorni i niskog nivoa energije, pokušajte obrnuto – uradite prvo ono najlakše, tako da se za početak „zagrejete“. Takođe, kad savladate uspešno manje zadatke, osećaćete se bolje, jer ste nešto konkretno završili i obavili na najbolji način. Dakle, postavite sebi prvo lakši zadatak, kako se ne biste našli u situaciji da zbog nedostatka motivacije potpuno odustanete. Na primer, ako ste rešili da pojačate fizičku aktivnost, tako što ćete ustati u 5 ujutru i pretrčati 5 kilometara, a nemate volju da ustanete iz kreveta u bilo koje (pristojnije) vreme, promenite taktiku. Izađite u laganu večernju šetnju – tako ćete izbeći prerano ustajanje i napor za koji niste spremni, a postići ćete cilj, povećaćete kretanje (fizičku aktivnost). 

Pročitajte i ovo: Zašto su vam potrebni efikasni odnosi na poslu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by menwithclass (@menwithclass)

Uradite nekoliko brzih, ali zadovoljavajućih zadataka 

To je isto kao sa zagrevanjem kroz završavanje lakših poslova. Ako započinjete dan pun napornih obaveza, uradite odmah čim ustanete ono osnovno, što će vam na samom početku dati osećaj da ste organizovani i produktivni – namestite krevet ili promenite posteljinu, stavite veš u mašinu, napravite sebi vitaminski napitak, pobacajte u đubre sve što vam je ostalo od sinoć, napravite osnovni red, koji možete postići za najkraće vreme. 

Planirajte svoju nagradu 

Kada sebi postavite visoke ciljeve i zahteve, planirajte nagradu koja će uslediti. Usredsredite se na onaj zadatak koji zahteva dugotrajni fokus, sa idejom da ćete posle toga otići na pauzu, popiti šolju tople čokolade, ili uraditi bilo šta što vam prija i čemu se radujete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/menwithclass

Brankica Milošević 

Comments