Video trendovi, digitalni video-zapisi, poslednjih nekoliko godina su u najvećem porastu i vlasnici malih preduzeća mogu da ih koriste kao marketinški alat da efikasno dosegnu svoju ciljnu grupu. Od deset korisnika na mreži, četvoro gleda video-zapise brendova kod kojih razmišljaju da kupuju i sada je pravo vreme da se svojim kupcima predstavite uz pomoć video marketinga.

Prednosti video marketinga

Predstavljanje video snimcima ima brojne prednosti – povećava svest potrošača o brendu, poboljšava prodaju, smanjuje pozive za podršku, generiše više saobraćaja, povećava razumevanje korisnika o proizvodima i uslugama.

Glavno video marketing trendovi za 2023.

Video uživo

Korisnici Facebooka provode više vremena gledajući snimke uživo i imaju veću stopu angažovanosti, nego kod unapred snimljenih videa. Glavne platforme društvenih medija, kao što su Twiter, Facebook i TikTok, sad preduzećima nude priliku da angažuju svoju publiku u realnom vremenu, uz snimke uživo. Oni se mogu koristiti za deljenje trenutnih događaja sa pratiocima, prikaz procesa proizvodnje, intervjue sa ključnim liderima i stručnjacima iz industrije, uputstvo kako se određeni proizvodi i usluge koriste, odgovore na najčešća pitanja potencijalnih kupaca. Videi uživo imaju izvesnu ekskluzivnost – uključuju samo one koji su prisutni u trenutku emitovanja i to ih razlikuje od drugih formata video marketinga.

Video marketing – zapisi iza scene

Ovi snimci daju publici uvid u to kako funkcioniše brend i možete ih koristiti na nekoliko načina. Omogućite pratiocima da zavire u vaše svakodnevne poslovne aktivnosti, intervjuišite članove tima u različito vreme, podelite proces planiranja projekta, pa čak i proizvodnje, ispričajte priču o svom brendu, pokažite pojedine izazove sa kojima se suočavate u poslovanju. Neki preduzetnici se plaše da će to učiniti da posao koji obavljaju deluje neprofesionalno, ali upravo je suprotno – potrošači vole autentičnost, a prikazivanje ljudi i procesa koji stoje iza brenda, može učiniti vaš brend pristupačnijim, prijateljskijim i privlačnijim.

Video marketing – trendovi za 2023. 3 Video marketing – trendovi za 2023.  

Pročitajte i ovo: Kako da efikasnije ostvarite svoje poslovne novogodišnje odluke

Video snimci optimizovani za pretragu    

Iako je video SEO (optimizacija za pretraživače) prisutan već izvesno vreme, odnedavno postaje sve popularniji, jer sve više brendova prepoznaje prednosti koje pruža video marketing. Optimizacija vaših snimaka za pretraživače, pomoći će da se pojave u vrhu liste koju pretraživač „izbacuje“ gde ih potencijalni kupci lakše uočavaju. Da biste postigli najbolje rezultate za optimizovane video snimke, izaberite odgovarajuću platformu za hosting za svoje video zapise, u zavisnosti od vaših poslovnih ciljeva, kreirajte uzbudljiv sadržaj, koji dodaje vrednost za publiku, koristite primarne ključne reči u naslovu, oznakama i opisu videa, slike visokog kvaliteta kao sličice video-zapisa i izbegavajte generičke šablone sličica. Izbegavajte otrpemanje istog videa na različite stranice vaše web lokacije (negativno utiče na SEO) i objavljujte dosledno na društvenim medijima.

Video marketing – atomizacija snimaka

Jedan sadržaj možete koristiti na više različitih načina i kanala i platformi. Na primer, ako ste napravili duži video za YouTube kanal vašeg brenda, atomizacijom možete izdvojiti delove ovog videa i postaviti ih na druge platforme (TikTok, Instagram, LinkedIn). Svoj video sadržaj možete otpremiti kao podkast u audio formatu, post na blogu, kroz transkripciju i malo uređivanja, ili razdvojite u kratke snimke za Snapchat, TikTok, Facebook ili Instagram story, kao karusel za društvene mreže, koji ističe ključne stvari, ili tizer, koji gledaoce upućuje na originalni video.

Sa atomizacijom videa, možete uštedeti novac, vreme i trud, tako što ćete jedan video-zapis koristiti za kreiranje drugih oblika sadržaja za različite platforme, umesto da za svaku kreirate novi sadržaj.

Obrazovni video-zapisi

Obrazovni ili video snimci sa uputstvima, predstavlja lak i zabavan video marketing način za interakciju sa publikom. Oni pomažu gledaocima (potencijalnim korisnicima) da shvate kako se vaši proizvodi i usluge koriste i zbog čega su im potrebni. Video snimci pomažu ljudima da zadrže informacije bolje od teksta, tako što pružaju vizuelno iskustvo, koje je zanimljivo i edukativno (95 odsto gledalaca sačuva takave video zapise).

Pre snimanja obrazovnog videa napravite plan o obimu i onome što želite da podelite. Napravite režijsku skriptu za animirani video sa uputstvima, a i radnja uživo može imati koristi od skripta. Neka video bude fokusiran na jedan proizvod, ili uslugu. Identifikujte najčešća pitanja potencijalnih klijenata o proizvodu ili usluzi i odgovorite na njih u svom videu sa uputstvima.

Video marketing ovaj format prepoznaje kao način da se pojavite kao stručnjak sa rešenjem za goruća pitanja i probleme vaše ciljne grupe, čineći da se potencijalni klijenti osećaju cenjeno i uvaženo. Davanje vrednosti je odličan način da izgradite poverenje i lojalnost brendu.

Ako ste zainteresovani za generisanje više saobraćaja, povećanje svesti o brendu i povećanje prodaje, ugradite video marketing u svoju strategiju i budite ispred svoje konkurencije.

Pročitajte i ovo: 10 načina za bolje održavanje fokusa

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments