Talenat koji nosi visoki potencijal, redak je i vredan – lideri i mislioci u nastajanju su oni koji donose promene, koje su potrebne vašem preduzeću i klijentima. Ali, mnogi zajednički sistemi i politika razvoja visokih potencijala, zastareli su, bezlični i prevaziđeni.

Sposobnost vaše organizacije ne samo da angažuje i zadrži najbolje radnike, već i da ih prepozna u nastajanju i uloži u njihov razvoj, u savremenom poslovnom svetu ključna je za navigaciju kroz promenljivo tržište i pritisak neizvesnosti. Ljudi koje prepoznajemo kao talenat, visoki potencijal ili liderski kanal, unose svežu perspektivu i preferencije u taj neprekidni proces.

Da biste talentovanog radnika imali u svom timu i za dve, pet i deset godina, potrebno je da uvidite potrebu da se visoki potencijal razvija, kao i sopstvenu ulogu u usmeravanju tog razvoja. Razmilslite na koji način možete priznati i podržati talenat, saznajte šta je ono što on očekuje i zaslužuje u smislu ulaganja u njegov rast i razvoj, kao i kako se oseća u svom statusu visokog potencijala i šta očekuje od sebe.

Kada shvatite njegovu perspektivu, možda ćete želeti da procenite politiku i unutrašnje procese organizacije koji utiču na talente, da biste identifikovali šta je ono što funkcioniše i koje promene biste mogli da unesete. Uverite se da vaši lideri razumeju razliku između visokog potencijala i visokog profesionalca.

Pročitajte i ovo: Dobri saveti izuzetno uspešnih – kako da napredujete u karijeri

Dakle, visoke potencijale ne treba mešati sa visokim profesionalcima, koji su vrhunski priznati i utemeljeni u svom poslu. Rizik od mešanja postoji posebno u organizacijama koje imaju tendenciju da daju prednost tehničkim veštinama.

I visoki potencijali i visoki profesionalci su učenici sa visokim nivoom učenja i efikasnosti, što organizaciji može doneti mnoge prednosti. Razlika je najviše u tome što visoki potencijal ima tendenciju da se prilagodi učenju i okruženju i da širi svoju perspektivu, dok visoki profesionalac ima usku, ali duboku ekspertizu u svojoj oblasti.

Visoki potencijali imaju veliku sposobnost agilnosti učenja, zbog čega se često kaže da su veliki lideri najbolji učenici. Ukoliko ste spremni da preispitate pristup organizacije prema talentima sa visokim potencijalom, počnite sa sprovođenjem „dijagnostike“ talenata za vašu organizaciju, neko određeno odeljenje, ili funkciju. U tome vam mogu biti od koristi pitanja koja će vam pomoći da uskladite visok potencijal sa potrebama organizacije, odnosno, u kom pravcu želite da se krećete da biste identifikovali, razvijali i zadržali ključne talente.

Nemojte pomesati visoki potencijal sa visokom profesionalnoscu 3 Nemojte pomešati visoki potencijal sa visokom profesionalnošću

Košulja: Sartoria Barbolini (Gant) Ušće, Sako: Sartoria Barbolini Beo Pantalone Mona Man Beo, Maramica u džepu: Kigili Ušće, Torba: Mona MAN Beo, Naočare: Optiplaza (Dior) Ušće

Pitanja:

Kako tačno identifikujemo visoki potencijal?

Kako da odredimo ko bi mogao biti nosilac visokog potencijala?

Kako da izbegnemo lažne pozitivne rezultate?

Šta je ono što pokušavamo da izmerimo prilikom procene potencijala?

Na koliko različitih načina merimo potencijal?

Koliko često obavljamo merenja?

I kada smo izmerili ono što smo hteli – šta sada?

Pročitajte i ovo: Zašto su vam potrebni efikasni odnosi na poslu

Kada ste došli do identifikacije i potrebe za razvojem talenta, nastavite dalje uz pomoć smernica koje vam pružaju odgovori na ova pitanja:

Kako razvijamo visoki potencijal?

Da li razvijamo potencijale drugačije od drugih? Kako?

Sa kojom svrhom ih razvijamo?

Da li razvijamo njihove snage ili njihove potrebe, ili oboje?

Kolikim izazovima ih izlažemo?

Da li su pojedina iskustva u razvoju potencijala bolja od drugih?

Kako ocenjujemo uspeh razvoja?

Da li izdvajamo više resursa za razvoj visokih potencijala od drugih?

Visoki potencijal je uspešno prošao razvojni proces – šta sada?

Šta se dešava ako visoki potencijal ne uspe?

Poslednje pitanje, na kraju razvojne faze, morate stalno postavljati iznova, jer ono može ponovo fokusirati i podstaći razvoj talenta, može vam pomoći da shvatite koja su iskustva i odnosi od suštinskog značaja i to je osnovna tačka razvoja.

Još jedno ključno pitanje je sa kojom svrhom razvijate potencijal, odnosno, na šta se tačno odnosi potencijal koji dolazi u mnogo oblika i može se razvijati u više pravaca. Poznavanje razvojnog puta liderstva je kritična komponenta uspeha.

Razmislite i o naporima koje ulažete da vaši visoki potencijali osećaju da su prepoznati i cenjeni, koliko ste talenata izgubili zbog nečeg što je moglo da se spreči i da li razumete faktore koji su doveli do toga, na koji način se lideri na svim nivoima organizacije smatraju odgovornim za razvoj talenata…

Postarajte se da se vaš visoki potencijal usmeri ka razvijanju odgovarajućih veština i kompetencija i pratite proces.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments