Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Kako da svoju stidljivost shvatiš kao prednost

1/2

Neki muškarci drskošću pokušavaju da prevaziđu problem stidljivosti – to je dobra maska, ali nije rešenje. Jer, ako ona “padne” na vašu hrabrost, šta ćete onda? Stidljivost će vas sačekati na sledećem koraku, kad ostanete sami i osetite da se od vas očekuje inicijativa. Rešenje je u izgradnji samosvesti i samopouzdanja, u stvarnom radu na sebi i komunikativnosti, a tim putem ćete lakše koračati ako krenete od postizanja razumevanja i širenja perspektive.

Kao prvo, svi su stidljivi

Svako u sebi nosi ono dete koje se toliko puta postidelo i osećalo neadekvatno u nekoj situaciji. Neki se bolje kontrolišu i ne dozvoljavaju drugima da ih postave u poziciju tog deteta, ali svako je iskusio stidljivost i svakoga je moguće postideti. Dakle, niste vi jedini nesigurni, kolebljivi, skloni da pocrvenite i da poželite da propadnete u zemlju. Vi ste samo osetljiviji od drugih i teže vam je da svoju stidljivost sakrijete. Zato i ne treba da je krijete. Žene cene iskren i spontan pristup – ako smognete snage da nekoj dami priđete, ili joj se obratite preko društvenih mreža, poverite joj da imate strašnu tremu i da ste stidljivi i zamolite je da vam ne zameri na zbunjenosti – to je zato što vam se ona mnogo sviđa. Nema žene koja će posle takvog nastupa biti surova i gruba prema vama. Ako joj se ne sviđate, ona će vam to obazrivo staviti do znanja, a ako ste joj simpatični, svakako će vam pružiti šansu da se bolje upoznate i oslobodite stidljivosti. To što ste stidljivi, ne znači da vam nedostaje hrabrost i da niste spremni da rizikujete – pa onda, učinite to. Rizikujte da ispadnete smešni, smotani, neadekvatni i znajte da je mnogo verovatnije da će vas to učiniti simpatičnim, nego odbojni. Odbojni su prostaci i razmetljivci, a stidljivi momci su… slatki.

Prevaziđite uverenje da ste mnogo važni

U krajnjoj liniji, stidljivost se nalazi na suprotnom kraju od arogancije, ali je sa njom povezana, istom tom linijom. U nedostatku pravog samopouzdanja i samosvesti, muškarci se ili preterano hvališu i ponašaju bahato, ili se povlače, nesrećni što ih sve toliko pogađa. I jedno i drugo ponašanje proističe iz (nesvesnog) ubeđenja da se svet okreće oko vas. Pokušajte da postavite stvari na ovaj način – šta će se dogoditi ako ispadnete smešni? Priđete nekoj ženi i blokirate se, počnete da mucate i crvenite i želite da umrete od sramote. Upitni pogledi i poluosmejci vam probadaju srce kao da se u njega zarivaju noževi. Zemlja se neće otvoriti i okončati vaše muke, možda ćete uspeti da se okrenete i odete praćeni smehom, bićete poniženi. Ali, koje su to vaše visine, pa vas ponižava to što je vaša nespretnost smešna? Ta devojka, pred kojom ste ispali smotani i smešni, prepričavaće prijateljicama tu epizodu i one će se smejati, ali njihove šale neće biti zlurade – a ona će vas zapamtiti, baš zbog te epizode. Što vam daje drugu šansu, koju neki pripiti prostak sigurno ne bi dobio, ma koliko se samouvereno ponašao. Ali, vi ne smete da joj se pojavite pred očima, jer umirete od sramote. Vidite, od stida nije moguće umreti, ali je moguće sebi zagorčati život tom dramom. Ako naučite da se i sami sebi smejete, ako pogledate sebe odozgo, kao da posmatrate drugu osobu, ako se pridružite svojim duhom toj devojci pred kojojm ste ispali smešni i pogledate sebe njenim očima, smejaćete se i sami. Osetićete simpatiju i interesovanje pomešane sa sažaljenjem, ali i sa gorčinom, jer žene često misle (i jedna drugoj pričaju) o tome kako svi muškarci koji nešto valjaju izgleda biraju neke druge žene i kako je šteta što jedan tako simpatičan mladić nije u stanju da normalno razgovara i nadaju se da će se on opet pojaviti, da će skupiti hrabrost i da će mu uspeti da ne padne na nos od bruke. Žene nisu kao oni dečaci iz osnovne škole, koji kinje manje i plašljivije dečake, one su (uglavnom) pune saosećanja i spremne da ponude razumevanje i utehu. Budite iskreni sa svojom stidljivošću, uključite je u svoju komunikaciju i ne shvatajte sve lično i dramatično – jer, svet se ne okreće oko vas i vaša stidljivost neće učiniti da sunce prestane da izlazi, da se zemlja otvori, ili da se svi udruže protiv vas, da vas muče i ugnjetavaju. Ugnjetenost i poraz dolaze privučeni vašim osećanjem da ste žrtva, da ste manje vredni, uskraćeni i odbačeni. Odbacite svoje verovanje u te zablude i – slobodno i otvoreno pokažite svoju stidljivost. Ona spada u vašu nežnu i ranjivu stranu, koja otapa ženska srca i za kojom one tako dugo (i bezuspešno) tragaju u grubom muškom svetu.

Wannabe TV

Editors choice