Savremeni način upoznavanja i povezivanja podrazumeva da imate profil na dejting aplikaciji – voleli ih ili mrzeli, aplikacije za sastanke su transformisale način na koji se ljudi upoznaju i mnogima su omogućile da pronađu kompatibilne partnere.

Međutim, prema najnovijim istraživanjima, više od polovine muškaraca koji imaju profil na dejting aplikaciji oseća se nesigurno, jer očekivani rezultati izostaju. Ako se i vi tako osećate, prvo, niste sami u tome, a zatim, izbegavajući određene greške u kreiranju profila za upoznavanje, možete izazvati mnogo više interesovanja i povratnih reakcija.

Profil na dejting aplikaciji je prvi utisak koji ostavljate na nekog ko traži odgovarajuću osobu – a znate da je prvi utisak uglavnom presudan, iako je površan. Mozak donosi presudu na osnovu prvog utiska, bez razmišljanja. U digitalnom svetu koji se brzo razvija, vaš profil je slika o vama i dobro osmišljen profil na dejting aplikaciji može značiti svu razliku između pronalaženja smislene veze i niza neuspelih interakcija.

Osim toga, ulaganje vremena i truda u kreiranje iskrenog i angažovanog profila, ne samo da povećava šanse da pronađete pravu osobu, već i postavlja osnove za zdrav odnos.

Uobičajene greške koje treba da izbegnete kada kreirate profil na dejtnig aplikaciji

Preuveličavanje istine

Ako se predstavljate kao stručnjak u nekoj oblasti u kojoj ste zapravo početnik, to može ostaviti dobar utisak, ali istina će isplivati na videlo i naneće vam štetu kasnije – nijedan „paravan“ ne možete dovoljno dugo i uspešno održavati kad sa nekim počnete da se viđate i druga osoba će se osećati prevareno i izmanipulisano kada shvati da se niste iskreno predstavili. Ne želite da se bilo koja veza zasniva na neistinama i ne želite da druga osoba stekne utisak da se stidite onoga što jeste. Umesto da prikažete sebe prema modelu onoga za šta verujete da će se drugima dopasti, vodite se svojom autentičnošću – na taj način nećete privući veliki broj osoba, ali ćete povećati verovatnoću da se povežete sa pravom osobom. U tom duhu, nemojte postavljati previše obrađenu fotografiju, već neku prema kojoj će vas osoba prepoznati kad vas prvi put sretne.

Isticanje negativnih osobina

Možda mislite da ćete delovati skromno, iskreno i duhovito, ako istaknete svoje mane, ali fokusiranje na negativne osobine može biti velika prepreka. Profil na dejting aplikaciji treba da stavi u prvi plan vaše najveće kvalitete, a ne da učini da izgledate kao pesimista sa niskim samopoštovanjem. Takođe, izbegnite negativnost u svojim očekivanjima – umesto da nabrajate osobine koje nisu prihvatljive, radije navedite nekoliko ključnih vrednosti, koje očekujete da potencijalni partner ima.

Pročitajte i ovo: Kako da vodite (smislene) razgovore sa ženama

Profil na dejting aplikaciji i višak informacija

Nije dobro da vaš profil na dejting alplikaciji sadrži nedovoljno informacije, ali nije dobro ni kada ih je previše – a informacije koje dajete o sebi, svakako treba da budu istinite i adekvatne. Govoreći o svojim hobijima, interesovanjima i željama, lako možete zastraniti, ili prosto biti dosadni. Stručnjaci savetuju da umesto toga ukratko opišete kakvu vrstu osobe tražite (radoznalu, vedru, živahnu, ili smirenu, promišljenu, analitičnu…) – to ostavlja utisak samopouzdanja.

Samo solo ili samo grupne fotografije

Kada su u pitanju fotografije koje vaš profil na dejting aplikaciji treba da sadrži, povoljno je da one budu u ravnoteži – ako stavite samo selfije, delovaćete kao usamljena osoba, koju nema ko da fotografiše, a ako stavite samo grupne, delovaće kao da ste neozbiljni (i biće teško pronaći vas na svakoj fotografiji) i da vam je stalo samo do provoda. Napravite balans – stavite nekoliko fotografija na kojima ste sami (i koje je neko drugi snimio), na kojima izgledate realno i nekoliko fotografija na kojima ste sa prijateljima i porodicom. Odgovarajući izbor samostalnih i grupnih fotografija pokazuje da ste stabilna osoba, koja ima važne i srdačne odnose u svom životu. Na fotografijama na kojima ste sami, treba da vam se dobro vidi lice (bez naočara za sunce) i osmeh je dobrodošao – ističu stručnjaci, koji su istraživali predstavljanje na dejting aplikacijama.

Previše neodređen profil na dejting aplikaciji

Ako je vaš profil pun uopštenosti i klišea, drugima može biti teško da steknu osećaj o tome ko ste i šta tražite. Na primer, umesto da kažete da volite da budete aktivni, spomenite da volite skijanje ili da tražite partnera za džoging. Ili, umesto da kažete da volite da kuvate, slobodno pohvalite svoje fantastične lazanje. Što ste konkretniji u vezi sa tim ko ste, za šta ste zainteresovani i kakvu vrstu partnerstva tražite, dajete više materijala osobama koje žele sa vama da stupe u komunikaciju.

I na kraju, predlažu stručnjaci, uključite „poziv na akciju“ namenjen da inspiriše nekoga da preduzme akciju, odnosno, da se poveže sa vama. To može biti poziv na najbolje ćevape u gradu, odlazak na koncert, obilazak skloništa za životinje u kome volontirate…

Puštate da vaš profil na dejting aplikaciji zastari

Sastavili ste besprekoran profil za upoznavanje i smatrate da je posao završen. Ali, prema mišljenju stručnjaka, trebalo bi da nastavite da usavršavate svoj profil, kako bi odražavao vaše hobije, strasti i ciljeve u sadašnjem trenutku. Ako promenite frizuru, doterate liniju (ili se ugojite), ažurirajte fotografije – ne želite da se neko ko vas prvi put vidi razočara zato što ne izgledate kao na slici. Čak i ako nema nekih značajnih promena, fotografije kojima se predstvljate na dejting profilu ne treba da budu starije od godinu dana. Održavajte svežinu profila tako što ćete uključiti komentar o nedavnim događajima, koji su vam važni ili zabavni, što može pomoći u pokretanju razgovora sa nekim ko deli vaše mišljenje.

Pročitajte i ovo: Šta devojke očekuju od momaka na prvom dejtu  

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments