Prema najnovijim istraživanjima, promena posla je među glavnim izvorima napetosti i sukoba u partnerskim odnosima i brakovima. I zaista, promena posla može dovesti do ogromnog stresa i pritiska koji trpi vaš privatni život, jer utiče na mnoga različita područja vašeg i života vašeg partnera.

Svaka promena može uticati na harmoniju veze, ali promena posla (bilo kog od partnera) je posebno izazovna, jer je često povezana sa više faktora odjednom – kao što je preseljenje na novo mesto, ili drugi grad, prilagođavanje novim rasporedima i rutinama (drugačije radno vreme), pa čak i osvajanje novih društvenih krugova.

Ali promene su izazovne, a izazovi su prilike – svi ti razgovori do kasno u noć, dok kao par razmatrate šta promena posla znači za vas i kako da se snađete u neistraženim vodama. Čak vam i zabrinutost i strahovanja pružaju priliku da jedno drugo podržite na način koji ranije niste iskusili. Kada prođete kroz to, izlazite zajedno sa druge strane, rame uz rame – to je još jedna bitka u kojoj ste pobedili i kroz koju ste osnažili svoj odnos.

Evo kako da se krećete kroz krizu koju izaziva promena posla

Promena posla kao prilika za rast

Možete napraviti razliku – da li promena posla utiče pozitivno ili negativno na vaš život? I jedno i drugo je moguće, bilo da ste promeni težili i sami je sproveli, ili da ste na nju bili upućeni i da vam je nametnuta. U svakom slučaju, vaš stav je ključan – ako promenu karijere shvatate kao priliku za rast i u njoj tražite ono što je pozitivno i podsticajno, to ćete i naći.

Poenta je u tome da uvek postoji nešto dobro i ako aktivno tražite načine da iskoristite ovu promenu u karijeri kao katalizator za sopstveni razvoj, sigurno ćete osvojiti neke prednosti, a to će svakako imati pozitivan uticaj na vašu vezu. Čak i ako zbog promene posla, to postaje veza na daljinu, to može biti dobro za oboje, jer stavlja na ispit vašu posvećenost i tera vas da aktivno ulažete u vezu i planirate budućnost. Pa, čak i ako se ispostavi da niste oboje u tome i da druga osoba nije spremna da izađe iz svoje zone komfora i radi na tome da promeni svoj život i da vam se pridruži, to je dobar ishod. Jer, ako padnete na prvom velikom ispitu i rastanete se, to znači da nećete padati na većim i važnijim ispitima, jer niste znali koliko snage imate. Uvek je bolje biti načisto.

Evo kako da se krecete kroz ljubavnu krizu koju izaziva promena posla 3 Evo kako da se krećete kroz ljubavnu krizu koju izaziva promena posla

Košulja: Sartoria Barbolini (Gant) Ušće, Sako: Sartoria Barbolini Beo, Naočare: Optiplaza (Dior) Ušće

Pročitajte i ovo: Zašto izbegavamo verbalni sukob u vezi?

Eliminišite druge stresore koje promena posla izaziva

Promena posla pokreće različite izvore stresa u vezi, pa zato pokušajte da ih eliminišete. Ako ste se zajedno preselili i čišćenje i uređenje novog prostora predstavlja problem, angažujte nekog da vam pomogne – spremačicu, dekoratera, feng šui praktičara, prijatelje… Ako troškovi predstavljaju problem (barem u početku), sedite zajedno i pronađite šta sve možete skinuti sa budžeta, koliko god to male sume bile – pet sitnica se spaja u jednu značajniju sumu. Zajednički rad na smanjenju troškova će vas zbližiti.

Dajte sebi vremena

Dok se oboje saberete, dok usvojite nove navike i saživite se sa promenom, mogu proći meseci. Prvih nekoliko nedelja je najteže, upozoravaju stručnjaci – kognitivno opterećenje je najviše mesec, dva nakon nekog novog događaja, kao što je promena posla.

Kad prođete kroz taj prvi period, stvari bi trebalo da počnu da se poboljšavaju – što se više prilagođavate novoj situaciji, to je manji stres, pozitivni aspekti postaju vidljiviji, a vi spremniji da ih cenite.

Dajte vremena i sebi i drugoj osobi, budite nežni prema sebi i jedno prema drugom – svako ima sopstveni ritam i način na koji prihvata promene i svakome je potrebno neko vreme (kraće ili duže) da se navikne na promene i da se prilagodi. I to se je tako, čak i kada su promene željene i kada predstavljaju ostvarenje napora i dostignuće ciljeva.

Kvalitetno zajedničko vreme i empatija

Kada nastupi kriza zbog promene posla i uticaja koji to ima na vezu, važno je da se oboje osećate dovoljno bezbedno i da redovno razgovarate i razmenjujete utiske, osećanja i misli u vezi sa promenama kroz koje svako od vas individualno prolazi. Ulažući empatiju i razumevanje, povećavate šanse da se nosite sa izazovima kao tim, umesto da svako čuva svoja osećanja za sebe i guši se u nezadovoljstvu i neizraženim emocijama.

Pružite podršku jedno drugom i izrazite zahvalnost i naklonost koristeći jezik ljubavi onog drugog. Možda nećete moći da zadovoljite sve međusobne potrebe tokom tranzicije u karijeri, ali moći ćete i to da iznesete, prodiskutujete i prihvatite.

Pročitajte i ovo: Pitanja koja treba sebi da postaviš pre nego napustiš posao

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments