Zajednički život nosi razne vrste pogodnosti – možete uživati u zajedničkom zaspivanu i buđenju, deliti teret troškova i životne odgovornosti. Voljena osoba je svakog dana nadohvat ruke – ali retko se možete od nje odmoriti, ako to poželite (a svako poželi). Iako romansa ne ide baš dobro uz svakodnevicu, ona ne mora nestati kad zajednički život počne da pokazuje svoje (brojne) nedostatke.

Vrlo brzo krevet postaje mesto za spavanja, a ne za vođenje ljubavi – hrkanje i ostale radosti zajedničkog spavanja ulaze na vrata, dok romansa izlazi kroz prozor – osim ako se ne potrudite da je zadržite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Romansa nije plaha zverčica koju morate da pripitomite, već nešto što možete sami da stvorite, svaki put kad poželite. Ili kad osećate da je vašoj partnerki potrebno (ili vam ona to jasno kaže).

Kako da romansa bude deo vašeg zajedničkog života

Romansa bez struje i uređaja

Ne radi se samo o tome da isključite svetlo i upalite sveće i mirišljave štapiće i pustite senzualnu muziku, ili pripremite zajedničku relaksirajuću kupku sa ružinim laticama, već i o tome da isključite sve uređaje. Romantika je samo delimično u atmosferi – ali i najromantičnija atmosfera će biti pokvarena, ako vam telefoni skreću pažnju. Isključite ih i ostavite u drugoj sobi i posvetite se jedno drugom. Međusobno povezivanje (na bilo koji način) je prava romansa i milion puta je važnije od svih sadržaja na Internetu i poruka i mejlova na koje možete odgovoriti kasnije. Dakle, kad uklonite telefone, možete raditi zajedno bilo šta – spremati večeru, igrati društvene igre, izaći u šetnju, meditirati, maziti se, razgovarati. Sve što radite bez distrakcija gradi vašu intimnost, a romansa je samo jedan od načina na koji se vaša bliskost ispoljava.  Budite odvažni – isključite i TV, a ako imate jedan u spavaćoj sobi, izbacite ga. Nađite druge načine da se opuštate pre spavanja.

Romansa i iznenađenja

Prvo se uverite da tačno znate da vaša partnerka voli iznenađenja, odnosno, da neće negativno reagovati na neko iznenađenje, da je nećete uhvatiti u nezgodnom trenutku. Ako želite negde da je vodite, ili ste pozvali društvo, to je možda iznenađenje na koje je ipak bolje da je upozorite – jer će možda želeti da opere kosu i lepše se obuče. Nemojte pretpostavljati da će je vaše iznenađenje oduševiti, zato što bi se vama tako nešto dopalo, već ga osmislite po njenom ukusu i njenoj meri. Da bi romansa oživela, potrebno je da vaš gest bude shvaćen i viđen kao delo ljubavi, koje pokazuje ne samo vaša osećanja, već i vašu pažnju – slušali ste, čuli ste, zapamtili i sprovodite akciju. Taj tip iznenađenja žene najbolje prihvataju i doživljavaju kao romantičan gest. Dakle, nabavite joj knjigu koju je pominjala da joj je neko preporučio, ulaznice za koncert na koji je želela da ide, hranu koje se uželela, alatku, boju, materijal, koji joj nedostaje za njen ručni rad, ili neki drugi hobi.

Ponekad će ljubavna poruka koju će pronaći kad vi niste tu, biti najbolji način da romansa stigne kući pre vas i dočeka vas raširenih ruku.

Pročitajte i ovo: Romantični gestovi koji će je OBORITI s nogu

Zakažite „predloge i žalbe“

Romantika nije sva u mekoći, nežnosti, seksi osvetljenju i užicima, već i u tome da svoj odnos održavate u stabilnosti, realnosti i otvorenosti. Redovni sastanci za razmatranje predloga, primedbi i žalbi – kao kućni savet – mogu biti sjajan način za to. Kad znate da imate poseban termin i oboje ga shvatate ozbiljno, osigurali ste da se ništa ne potiskuje, da se ne zanemaruju mali problemi dok ne narastu i postanu velika smetnja i da linija komunikacije ostane otvorena. Romantika će vam biti zahvalna na vašem praktičnom pristupu čišćenja mentalnog i emocionalnog prostora.

Romansa se održava kroz nova iskustva

Istraživanja pokazuju da nova iskustva koja zajedno doživljavate pokreću proizvodnju dopamina, jednog od hormona sreće i zadovoljstva i podiže ukupni kvalitet zajedničkog života.

Ne morate raditi ništa naročito ludo, niti nešto što zahteva neku veštinu i napor. Prosto preduzmite zajedno nešto što niste radili zajedno – možda da se popnete na neki vidikovac u zvezdanoj noći, ili imate seks u automobilu, ili nađete neki recept koji vam se sviđa, odete u nabavku potrebnih sastojaka i spremite ga zajedno. A možete i krenuti na ples ili bilo koji drugi kurs, na kome ćete nešto zajedno učiti (i vežbati kod kuće).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Razgovor o očekivanjima

Sigurno svako od vas ima očekivanja, za koja misli da se podrazumevaju i da ih je partner svestan. Sigurno oboje grešite u tome. Uvedite razgovor o očekivanjima kao segment kućnog saveta, ili kao poseban sastanak, da biste temeljno razmotrili međusobna očekivanja po svim tačkama dnevnog reda (zajedničko vreme, jezik ljubavi, romantika, osećanje sigurnosti, poštovanje, kuvanje, kućni poslovi, higijena, budućnost, seks, kućni ljubimci, deca…). To je čin ulaganja u vezu, a ulaganje zahteva stalno prisustvo i zalaganje, stalnu akciju. Sama po sebi, romansa je aktivna, a ne pasivna i neće se stvoriti ni iz čega. Ali čim se dogovorite u kom pravcu treba da se potrudite i obratite malo pažnje, energija se pokreće i oživljava.

Istraživanja pokazuju da romansa zauzima značajno mesto u životu parova koji živo i otvoreno komuniciraju, kreativni su i avanturistički raspoloženi. Vodite računa o međusobnim potrebama, naročito ako se one razlikuju, kako biste postigli kompromis – ponekad ćete vi uraditi nešto, samo zato što znate da to voljenoj osobi prija, a ponekad će ona uraditi nešto samo zbog vas. To je romansa zajedništva – da radite stvari jedno zbog drugog i da cenite međusoban trud.

Romansa i zahvalnosti

I da, romansa se velikim delom neguje kroz poštovanje i zahvalnost – kada pokažete drugoj osobi da cenite njene gestove, kada zahvalite zbog svega što primećujete da ona čini – to znači baš to, primetili ste, i cenite i vrednujete to što ste primetili. Zahvalnost i poštovanje su snažan afrodizijak i trajna romantika u odnosima počiva na njima – počev od šolje kafe, baš onakve kakvu vaša draga voli (i jutarnjeg ćutanja dok je ne popije), preko šetnje u prirodi, do izlaska u provod u kome ćete oboje uživati.

Pročitajte i ovo: Niste sigurni kako da izrazite osećanja? Ovo su načini da povećate emocionalnu inteligenciju

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Đorđe Đoković

Comments