Saglasnost ili pristanak, najveći je pomak u savremenim odnosima i načinu na koji shvatamo seks i seksualne aktivnosti. U tom smislu, prosečan muškarac ima mnogo veće razumevanje seksualne saglasnosti, nego što je to ranije bio slučaj. Iako deluje kao potpuno neromantičan pristup seksu, bez spontanosti i strasti, saglasnost je ključna za obostrano zadovoljstvo.

Da biste izbegli da budete pogrešno shvaćeni, ili da povredite drugu osobu, zato što su njene granice bile nejasne, potrebno je da tražite saglasnost, a to možete učiniti na način koji nije tako rezervisan i hladan, kao što se čini.

Kako da tražite saglasnost na prirodan i ljubazan način

Kada tražite saglasnost tokom sastanka, sve je u jasnoći – želite da kažete drugoj osobi šta želite, što njoj daje mogućnost da to prihvati ili odbije.

Vi, naravno, želite da osoba koja vam se sviđa prihvati vaše predloge, ali ako ih i odbije, osećaćete se dobro kao muškarac koji pokazuje empatiju i poštovanje i ne vrši pritisak na drugu osobu da uradi nešto što joj nije prijatno. Istovremeno, ovakvno ponašanje izaziva poštovanje partnera i povećava vaše šanse da dobijete saglasnost.

Dakle, jedan od najvažnijih aspekata svesti o pristanku, jeste da znate kako da se nosite sa odbijanjem – to nije prijatno i predstavlja udarac za ego. Ali, trebalo bi da računate sa tim, jer je to deo iskustva. Trebalo bi da uđete u igru, znajući da postoji šansa da vas druga osoba odbije, i da budete spremni na to. Morate poštovati tuđe granice, kao što očekujete da druga osoba poštuje vaše.

I ne radi se samo o traženju dozvole, već o stvaranju povezanosti koja olakšava komunikaciju – bilo da je u pitanju veza za jednu noć, ili zabavljanje.

Primeri – kako da tražite saglasnost

Pristup drugoj osobi u kafiću

Suprotno onome što možda mislite, saglasnost nije nešto što se ostavlja za trenutak kada se nađete sami u sobi. Traženje saglasnosti može početi mnogo pre nego što se nađete u situaciji da imate seks. Možete početi sa uspostavljanjem komunikacije u kafiću, postavljanjem pitanja tipa „da li ste raspoloženi za društvo?“ – ako na prvoj liniji dobijete saglasnost, put je otvoren. Sedite pored druge osobe i počnite da ćaskate. Međutim, ako odmah čujete „ne“, to nije prijatno, ali vi možete sačuvati pristojnost i dostojanstvo rečima „u redu, prijatno veče“. Imali ste prava da pitate, a kada ste dobili odgovor, ponašate se u skladu sa njim – tako rade civilizovani ljudi.

Pročitajte i ovo: Zašto treba da razgovarate o seksu

Prvi poljubac

Ako je vaše društvo prihvaćeno i otpočeli ste razgovor, druženje se može pretvoriti u sastanak. Provodite ostatak večeri zajedno i ispraćate osobu (do kuće, taksija, prevoza). Razmišljate o tome da li je trenutak dobar za dobijanje prvog poljupca, ili je bolje da sačekate i vidite kako će se stvari odvijati. Ukoliko je simpatija obostrana (i očigledna), verovatno i druga osoba razmišlja o čemu i vi. Kada se u vazduhu pojavi onaj trenutak napetog oklevanja, možete jednostavno reći „mogu li da te poljubim“ ili „voleo bih da te poljubim“. Ako je druga osoba zainteresovana, možete očekivati nekoliko reakcija. Reći će vam „šta čekaš“, ili „samo napred“ ili će vam približiti lice i ponuditi usne, ili vas prva poljubiti. Ako nije sigurna, mogla bi da ustukne, odmahne glavom ili kaže „ne“, a to vam štedi nelagodnost i tremu – ne morate se plašiti da ćete ispasti nametljivi, ili da će vaš pokušaj da dobijete poljubac biti sabotiran. Ukoliko ne dobijete saglasnost, možete dobiti brzo okretanje glave i vaš poljubac će završiti na obrazu, ili u kosi, a druga osoba će se verovatno žurno oprositi i otići, izbegavajući da vas pogleda.

Saglasnost za seks

Možete nekome predložiti seks, ako već osećate jaku seksualnu hemiju, uz puno ljubljenja i dodirivanja. Izbegavajte poziv „idemo kod mene“, budite ranjivi, direktni i učinite da poziv zvuči zabavno. Recite nešto kao „voleo bih da te odvedem kući da nastavimo sastanak u krevetu – šta misliš o tome?“

Ako je uzbuđena kao i vi, to ćete sigurno primetiti, ali možda i pored toga druga osoba izrazi otpor. Obično je to izgovor da mora sutra rano da ustane, a može i da se složi, ali da izrazi oprez u stilu „pa dobro, ali mislim da ne treba da žurimo“ što znači da je zainteresovana, ali da bi cenila da joj pružite malo više vremena. Ako saglasnost nije nedvosmislena i stoprocentna, složite se i podržite oklevanje druge osobe i privhvatite da je možda bolje sačekati. Nemojte biti nasrtljivi i nagovarati je. U ovom slučaju, dobili ste pola pristanka i treba da i dalje iskazujete interesovanje i poštovanje.

Saglasnost tokom seksualne igre

Kada je reč o oralnom seksu, najbolji trenutak da tržite saglasnost jeste kada ste već u akciji, vrući i goli. Možete reći „hteo bih da te okusim, mogu li da se spustim dole“, a ako želite da vam pruži oralni seks, možete reći nešto kao „voleo bih da ga poljubiš“. Takođe, možete dobiti neverbalnu potvrdu, ali i odbijanje – druga osoba može reći „nisam baš za to“ (u oba slučaja), ili „ne sad“. Preskočite oralnu stimulaciju i nastavite ka penetrativnom seksu, dok usput pitate da li postoji nešto drugo što želi da radi ili da joj pružite. Najbolji način da predložite penetraciju, jeste da pitate da li da uzmete kondom, a možete biti i strastveniji i izraziti želju i nestrpljenje da „uđete u nju“. Možete reći i „da li si spremna da ideš do kraja“, što je u najvećem broju slučajeva izvesno, ako je predigra već u toku.

Upamtite da se druga osoba može povući i u poslednjem trenutku, kad ste samo što nije došlo do penetracije, ili ste vi već uhvatili ritam, ali ona detektuje da nešto nije u redu i želi da prestanete. Koliko god to frustrirajuće bilo i koliko god vam delovalo neprirodno, povucite se. Ne znate o čemu se radi, možda druga osoba eksperimentiše sa svojim granicama, možda nema iskustva, možda oseća bol. U tom slučaju pokažite želju da saznate u čemu je problem i da li možete da joj pomognete da ga prevaziđe i umesto seksa, ponudite utehu i nežnost.

Imajte u vidu i to da će saglasnost biti potrebna i sledeći put, i možda svaki put, čak i kad ste sa drugom osobom već uigrani. Viši stepen intime olakšava traženje saglasnosti, možete biti mnogo neposredniji i možete se lakše nositi sa odbijanjem, a verovatno ćete se bolje razumeti i osećati međusobne vibracije, pa ćete bolje „pogoditi“ trenutak za dobijanje svake saglasnosti, kao i onaj kad verovatno nije dobra ideja da pokušate.

U toku seksa, pri upoznavanju sa novom osobom, možete tražiti uputstva, tako što ćete pitati „da li ti ovo odgovara“ ili „pokaži mi kako da te dodirujem“ što će doprineti razvijanju bliskosti, ali i većem obostranom seksualnom zadovoljstvu.

Pročitajte i ovo: Najčešće stvari zbog kojih žene brinu, kada treba prvi put da imaju seks sa novim partnerom

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Đorđe Đoković

Comments