Vremena su se promenila, ali nasleđe prošlosti je jako i možda vam je teško da se oslobodite patrijarhalnog modela, u kome je muškarac zadužen za zarađivanje i materijalno obezbeđivanje porodice, a žena za sve ostalo. Moderni muškarci su dobri muževi i dobri očevi, koji preuzimaju odgovornost i na koje njihova porodica uvek može da računa. To znači da su prisutni i aktivni u porodičnom životu, umesto da, kao nekad, brigu o domu i deci prepuštaju suprugama. Jer, supruge su danas zaposlene i rastrzane između porodice i posla i karijere i jednako učestvuju u materijalnom zbrinjavanju porodice, pa zato i savremeni muškarci jednako učestvuju u porodičnom životu.

Prema jednom istraživanju, šest od deset mladih supruga i očeva izjavilo je da im je porodica najvažniji životni aspekt i da im najveće zadovoljstvo pričinjava kvalitetno vreme provedeno sa suprugom i decom.

To predstavlja ogromnu razliku u odnosu na ne tako daleku prošlost, u kojoj muškarci gotovo nisu ni poznavali svoju decu, a uloga glave porodice ih je stavljala u položaj neprikosnovenog zaštitnika i vrhovnog sudije, koji donosi sve krajnje odluke za svoju porodicu. Otac više nije strahopoštovanja dostojna figura, kojom majke disciplinuju decu (“smiri se, da ne kažem ocu šta si radio”), neko ko se pojavljuje da bi podelio pravdu (kaznio ili blagonaklono klimnuo glavom), kome su se svi sklanjali s puta, da bi mogao da se odmori i opusti u porodičnom krugu, nakon napornog radnog dana. Otac više nije neko ko nema pojma o deci, ko je nespretan i ukočen u odnosu sa njima i ne zna ništa o njihovim potrebama i navikama.

Savremeni očevi i muževi su brižni, nežni i pre svega, prisutni. Važno im je da imaju prisan odnos razumevanja i poverenja kako sa svojim suprugama, tako i sa decom i njihova uloga u odgajanju dece je kompleksnija i važnija nego ikada ranije.

Comments