Kad počnete da se viđate sa nekim ko vam se (bar malo) sviđa, raspoloženi ste za seks – odmah. Ne treba vam vreme za razmišljanje, jer vas ne brine šta će biti posle. Boravite u trenutku i razmišljate o trenutku i spremni ste za akciju, za stupanje u seks. Jer tako funkcionišu muškarci.

U glavama žena se vrte drugačiji scenariji i one se uglavnom prvo suočavaju sa strahovima i neprestano se pitaju šta ako? Šta ako ne budu zadovoljne, ili još gore, šta ako budu, a on se više ne pojavi? Da li to može da bude veza? Šta ako se zaljube, a osećanja im ne budu uzvraćena, ili budu, ali na način koji ne omogućava rast i razvoj? Šta ako (opet) zaglave u toksičnoj vezi?


Vidite, stupanje u seks je za žene mnogo kompleksnije pitanje od uzbuđenja i zadovoljstva koje će možda doživeti. One su zabrinute zbog stvari koje mogu krenuti naopako, zabrinute su da mogu biti povređene. Možda ste i vi, ali ne toliko. Vi verovatno ne pomišljate na to koliko još reproduktivnih godina imate pred sobom i da li ćete gubiti to vreme sa nekim neadekvatnim. Žene su s pravom zabrinute jer je odgovornost za reprodukciju, što to uključuje i stvaranje doma i porodice, većim delom na njima.

I tako se nađete u vezi – sasvim raspoloženi da budete u vezi i da vidite dokle će vas to dovesti – i stvari idu dobro. Ali sporo. Ona želi da sačeka još malo, a vi ste možda nestrpljivi, možda i malo ljuti i osećate se odbijeno i nepoželjno, ali ona ima svoje razloge. I okleva da ih podeli sa vama, da ne biste pomislili da drami i da sve shvata previše ozbiljno, jer i to ima u svom iskustvu. Ne želi da ispadne konzervativna ili proračunata, ali želi da sačuva sebe od pogrešnog ulaganja emocija, očekivanja i vremena.

Stručnjaci su takođe razmatrali ovu situaciju i mogu vam ponuditi objašnjenje za neke razloge zbog kojih žene odlažu stupanje u seks, a vi možete pokušati da ih ozbiljno shvatite i poštujete.

Pročitajte i ovo: Šta je dobar seks za žene i kako da im pružite užitak

Razlozi zbog kojih žene mogu odlagati stupanje u seks

Možda ne očekuju zadovoljstvo

Kada imate seks sa novom partnerkom, vaše šanse da uživate i doživite orgazam su gotovo stopostotne i ne dovode se u pitanje, ali njene su upola manje. Zavisi koliko je negativnog iskustva imala i koliko može da se opusti, a često ne može, iako želi. Ako je imala sebične ljubavnike, ili one koji nestaju posle seksa, možda neće videti susret sa nepoznatim momkom kao nešto zabavno, već kao nešto potencijalno neprijatno i povređujuće. Kad se žene odlučuju za stupanje u seks, balansiraju ozbiljne brige oko manje verovatnoće zadovoljstva – fizičkog i emocionalnog, poručuju stručnjaci.

Ne žele da ostave utisak „lake žene“

Teret patrijarhata je i dalje na ženskim plećima – istorijski gledano, žene su bilo sramoćene i osuđivane zbog prihvatanja seksa. Od „poštenih žena“ se nije očekivalo da se angažuju seksualno, ni da uživaju, pa čak ni da budu upućene u to šta se u seksu dešava. One koje su to znale, praktikovale i možda čak i uživale, bile su profesionalke, lake žene od zanata. Čak i ako toga nisu svesne, žene mogu verovati da ćete ih manje ceniti ili čak prezreti, kad jednom dobijete ono što hoćete, naročito ako ne morate da se potrudite i zaslužite nagradu.

I tako, devojka za koju ste zagrejani može biti isto tako zagrejana za vas, ali što joj se više sviđate, to će biti zabrinutija šta ćete misliti o njoj i zato odlaže stupanje u seks, u potrazi za uverenjem da neće biti prezrena i odbačena.

Žene odlažu stupanje u seks zbog zdravstvenih rizika i trudnoće

Čak i sa brojnim metodama kontracepcije, žene su zabrinute zbog neželjene trudnoće, jer ni jedan metod nije potpuno siguran. Takođe, ako vas ne poznaju, mogu strahovati od vašeg potencijalno promiskuitetnog ponašanja i zdravstvenih rizika. One više rizikuju nego muškarci i htele bi da se uvere da su sigurne sa novim partnerom – stupanje u seks zahteva izvestan nivo poverenja i tome ne možete naći zamerku. Možete predložiti obostrano testiranje na polno prenosive bolesti i razgovarati o kontracepciji, ako, pre svega, možete otvoreno da razgovarate o toj temi. U savremenom svetu, to je romantičan i džentlmenski gest.

Bojazan zbog emocionalne neravnoteže u odnosu

Pojedine žene nemaju ništa protiv usputnog seksa i uspevaju da se zabave i uživaju. Druge žele seks samo sa nekim sa kim imaju emotivnu vezu. Iako je ovo više generalizacija nego pravilo, muškarci ipak uglavnom odvajaju seksualnost i emocije, dok žene svoja osećanja uključuju u seks, ističu stručnjaci. Svakako, i muškarci mogu više voleti emocionalno povezan seks, ali žene su često svesne da će razviti osećanja ako sa nekim spavaju i da na taj način mogu upasti u zamku sopstvenih emocija i naći se u vezi koja im ne odgovara (one su to već doživele).

U kulturi u kojoj mnogi momci traže neobavezan seks, a ne smislene i duboke veze, ako je devojka zabrinuta da će biti ostavljena ako razvije osećanja i poželi nešto više, ima smisla čekati na seks i posmatrati razvoj veze.

Kako da iskomunicirate odloženo stupanje u seks

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite, kako biste ovoj temi pažljivo pristupili. Najvažnije je da ne stvarate pritisak i pokažete da poštujete odluku svoje partnerke – imajte u vidu da ona još nije spremna, iako je i sama privučena i da joj nije lako. Ne odbija vas iz hira, već ima svoje razloge. Vaša reakcija i vaš pristup fizičkoj intimnosti nakon što partnerka kaže da želi da nije spremna za stupanje u seks, u velikoj meri određuju koliko će se bezbedno osećati kada je sa vama.

Omogućite joj taj osećaj tako što ćete umesto zelenih signala tražiti crvene. U praksi, to izgleda ovako – muškarci obično pokušavaju da napreduju u fizičkom kontaktu i ako žene pristaju na ljubljenje, oni pokušavaju da pređu na dodirivanje grudi i milovanje tela. To je traženje podsticajnih signala (ako ih ne zaustavlja, onda napreduju). Međutim, ako tražite signale za zaustavljanje, primetite da li ona ustukne kada pokušate sa prisnijim dodirima i dajte joj do znanja da nećete raditi ništa bez njenog voljnog pristanka, da je nećete nagovarati – ni rečima, ni dodirima. To pokazuje da ste osoba od poverenja i da je poštujete, da ste zainteresovani za njenu udobnost i bezbednost.

Na duge staze, mnogo je bolje i zdravije za odnos da sačekate da se partnerka postepeno opusti i otvori prema vama, jer kada budete imali seks, veće su šanse da će moći da se preda uživanju.

Stručnjaci savetuju da ne postavljate vremenski okvir i da je ne uslovljavate – nemojte joj reći da ne možete da čekate mesecima, već joj recite da ćete biti tu kad ona bude spremna. Vremensko uslovljavanje znači da nemate pojma kako se ona oseća.

Ako vam je seks u ranoj fazi odnosa važan i više se ne osećate prijatno čekajući, razmislite o tome da li želite da se prilagodite i da prihvatite osećanja i poziciju svoje partnerke, bez uslovljavanja i pritiska, ili niste zainteresovani za toliko ulaganja i želite da napustite vezu.

Pročitajte i ovo: Ponašanje prilikom dejtinga zbog kog žene sumnjaju u vaše namere

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Đorđe Đoković

Comments