Veza se neće odvijati sama od sebe – odnosno, neće se odvijati u smeru stabilnosti i jačanja odnosa, ako nema sve ove elemente i ako nisi spreman da stalno ulažeš. Nije lako uvek biti iskren, pružati podršku, odbaciti sumnje i odlučiti se za poverenje, biti otvoren za svaku vrstu razgovora i spreman na kompromis. Ali kad postane teško, veza u kojoj partneri imaju sve ove vrednosti koje ih povezuju, prevazići će turbulentan period, a kad se osvrneš i pogledaš – videćeš kakva je to korisna lekcija iz zajedništva bila i koliko su ove vrednosti neophodne. Veza nije kompletna, ako makar jedna stvar sa spiska nije integrisana u vaš odnos. Da li si spreman da se posvetiš odnosu sa voljenom osobom kao da je to najvažnija stvar na svetu – jer jeste?

Beskompromisna iskrenost

Prvo mesto na spisku zauzima zahtev koji je najteže ispuniti – iskrenost je ispit na kome svi padamo i stalno ga iznova polažemo. Teško je reći nešto što će povrediti partnerku, a možda je nepotrebno – to je procena sa kojom ćeš stalno morati da se suočavaš i odluka koju ćeš stalno morati da donosiš. I nešto u čemu ćeš često grešiti. Bićeš beskompromisno iskren u stvarima koje je prosto trebalo da zadržiš za sebe i sam izađeš na kraj sa njima, a prećutaćeš ono što je njoj bilo važno da zna. I jedno i drugo utiče na odnos i zahteva trening tolerancije u rangu treninga za marince. Važno je da budeš spreman za taj trening i da nikada ne odustaješ.

stabilnaveza Stvari na koje treba da budeš potpuno spreman ako želiš stabilnu vezu

Poverenje

I onda kad je narušeno, stvar sa poverenjem je ista kao i uvek – poverenje poklanjaš, voljno, namerno i svesno i uvek daješ šansu voljenoj osobi da ga zasluži i opravda. Opraštaš i ponovo poklanjaš poverenje. Tako to rade parovi koji ulažu u odnos i koji su svesni da žele da budu jaki i stabilni, da budu tim.

Otvorenost za komunikaciju

U stabilnoj vezi o svemu može i treba da se razgovara. Ako dozvoliš da se nezadovoljstvo nataloži, iniciraćeš besmislene svađe, a ako odmah kažeš šta ti smeta i šta želiš, možda nećeš postići odmah dobar kompromis ili pronaći pravo rešenje, ali kanalisaćeš napetost na konstruktivan način. Ovo je teško, ali se vežbom mnogo postiže.

Zabava

Ne zapostavljaj trenutke za zabavu, smeh i opuštanje, iako je možda potrebno da reorganizuješ dnevni raspored i promeniš prioritete da bi stvorio malo vremena za bezbrižnu intimu u kojoj ste vas dvoje sami na svetu i radite nešto što vam je zabavno – možda je to partija karata i deluje nevažno u odnosu na sve dnevne obaveze, ali ponekad je to važnije od svega ostalog.

Flert

Nikad ne prestaj da se udvaraš voljenoj osobi. Flertuj sa njom, kao da je ne poznaješ i želiš da je osvojiš i zainteresuješ.

Comments