Kultura koju smo nasledili i u kojoj je normalno da muškarci ne samo otvoreno traže ono što žele, već i nagovaraju partnerke, još uvek istrajava. Žene se ustručavaju da iznesu svoje tajne želje iz raznih razloga – zbog očekivanja da muškarci imaju inicijativu, zbog uverenja da je nagovaranje i nevoljno pristajanje obavezan deo igre, zbog stida i ubeđenja da ne bi trebalo da imaju takve želje.

Niz pogrešnih uverenja i predrasuda umešan je u muško-ženske odnose, ometajući komunikaciju, iskrenost i poverenje, a fizički aspekti odnosa možda najviše trpe zbog toga.


Žene su zadovoljne kada su njihovi ljubavnici samouvereni i bez mnogo priče ostvaruju ono što su naumili – kad hoćete da promenite pozu, jednostavno zgrabite partnerku i okrenete je (što je prilično impresivno, jer žene vole mušku snagu i spretnost, a često i doživljaj da su savladane, ali to vam verovatno neće reći), kad želite oralni seks, prosto joj spustite glavu, da shvati šta želite. I obično to i dobijete. Ako predložite trojku, verovatno neće ići tako glatko, jer to nije situacija koja se dešava, pa možete da je malo pogurate ka ishodu, ali barem ćete otvoreno izaziti ono što želite.

Sa ženama je uglavnom malo drugačije – one ne mogu da vas prevrnu, kad žele da promene pozu, pa vam stavljaju do znanja da im je neudobno i da su se umorile i očekuju da vi to primetite (što ne kažu?!), ne traže oralni seks, ali vas ne sprečavaju kad krenete u akciju, a trojku odmah odbiju, čak i ako su vrlo radoznale.

Naravno, svako ima tajne želje koje nikome ne priznaje i zbog kojih se stidi ili oseća krivicu – pomislite samo na sve ono što vam pada na pamet, a što niste predložili ni jednoj partnerki, pa ćete steći uvid u to kako se žene stalno osećaju.

I, po pravilu, muško-ženski seks se odvija tako što momak dobije ono što želi (makar morao i da nagovara, pregovara, ili malo „pogura“ stvari), dok žene – pa, ne znate da li su one u vašem vrućem susretu uživale i da li su stvarno zadovoljne i šta im treba da bi bile zadovoljne, jer one to nikad ne traže.

Možda vam je ta pomisao iznenađujuća – jer zašto biste pomišljali da neko nije dobio ono što želi, kad to uopšte nije tražio? Hajde da razmotrimo taj čudan koncept, koji možete uvrstiti u sve ono što mislite kad kažete: „Ma, žene, ko da ih razume?!“

Pročitajte i ovo: Umete li da prepoznate da li je zainteresovana za seks sa vama?

Zašto žene kriju tajne želje umesto da ih saopšte

Za mnoge ljude, i muškarce i žene, otvoren i iskren razgovor o seksu nije prijatan – ne znaju kako da ga pokrenu i vode, jer u tome nemaju iskustva. Žene čuvaju svoje tajne želje zato što ih smatraju nepriličnim – za žene. Muškarce koji imaju te iste želje, ne smatraju nepriličnim. Dvostruki standardi su duboko u ljudskoj psihi – ovo je trenutak da razmislite o tome koliko ste otvoreni za ženske tajne želje, odnosno, da li smatrate da je normalno da one imaju fetiše i sklonosti (slične ili različite od onih koje poznajete u muškom svetu).

Žene ne žele da rizikuju da vam povere nešto što možete smatrati čudnim i odbiti ih, ili čak biti zgroženi i zbog toga promeniti mišljenje o njima. Možda nećete više misliti da je ona tako slatka, nežna i draga, ako vam kaže da bi volela malo grublji seks. Ideja da su neke seksualne želje čudnije i neprimerenije od drugih, kod žena je prilično uvrežena i zato će radije čuvati svoje tajne želje.

Takođe, žene su društveno orijentisane da brinu o drugima i da stavljaju tuđe potrebe ispred svojih, što se reflektuje na seksualni život. U praksi, to znači da možete godinama biti u vezi, a da ne znate tajne želje svoje partnerke. Mnoge od tih želja vremenom bivaju potisnute i zaboravljene – ako se ne pruži prilika da se ostvare.

Kako da razgovarate sa partnerkom o njenim željama

Pre nego što počnete da je nagovarate da nešto isproba, nadajući se da ćete pogoditi njene preferencije, počnite tako što ćete slušati, opažati i nastojati da prepoznate oko čega bi mogle da se vrte njene tajne želje. Pitajte „šta želiš“ kada se nađete u situaciji da ispunjavate želje – a ako vam kaže ili pokaže, uradite to. Kada posle igre ležite opušteni, pitajte je da li ima neke fantazije, neke tajne želje koje vam nije poverila – možda će biti ohrabrena da vam ih otkrije. Ali ako je ništa ne pitate, verovatno vam ništa neće ni reći – kada vi inicirate razgovor, veće su šanse da će se ona otvoriti. A bez obzira šta vam kaže, iskren razgovor o seksualnim željama može učiniti čuda za vezu – osećanje bezbednosti će učiniti vezu mnogo dubljom i učvrstiće poverenje među vama.

Imajući to u vidu, izbegnite da upropastite takav razgovor – ako suviše navaljujete i vršite pritisak na neki način, može se osećati defanzivno i još dublje sakriti svoje tajne želje.

Ako želite da shvatite šta ona zaista želi da isproba i koje su njene fantazije, ona mora znati da je bezbedna sa vama, da joj se nećete smejati, da se nećete naljutiti i da ih nećete kasnije iskoristiti protiv nje.

Ukoliko ste uspeli da načnete temu, nastavite da posmatrate njeno ponašanje i reakcije tokom seksa – ako primetite da se njena strast raspiruje kada je šljepnete po zadnjici, velike su šanse da će joj se možda sviđati malo grublji seks, ili igre dominacije i submisivnosti. To su stvari koje možete suptilno isprobati – u šali, spontano, ili kao nešto što vi želite da isprobate – da vidite kuda će vas odvesti. Neke žene vole mušku dominaciju, a neke žele da dominiraju – predložite i jedno i drugo, odnosno, suptilno isprobajte, kroz položaj i vrstu seksa koji imate dopuštajući partnerki da bira pozu i upravlja tempom – ili to učinite vi.

Možete isprobati kako vaša partnerka reaguje na sputanost, tako što ćete joj pokriti oči i držati ruke iznad glave, da ne može da ih pomeri. Ako joj to zapali strast, sledeći put joj možete vezati ruke – uverite je da je to igra i da ćete prestati čim to zatraži od vas, u bilo kom trenutku.

Do slobodnijih seksualnih igara možete doći samo putem poverenja – kada vam potpuno veruje (postepeno se uveravajući da sa vama može da se upusti u sve moguće avanture), partnerka će vam poveriti svoje tajne želje, ili će biti otvorenija da sa vama istraži vaše fantazije i otkrije šta je uzbuđuje i pokreće. Ponekad, tajne želje ne postoje, jer nema materijala od kog bi se stvorile – nedostaje istraživanje, iskustvo, kao i poverenje u kome bi moglo da se istražuje i doživljava. Pružite svojoj partnerki to – pouzdanost i poverenje, pa ćete doći zajedno do svih skrivenih dubina koje traže da budu otkrivene.

Pročitajte i ovo: Šta je dobar seks za žene i kako da im pružite užitak

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Đorđe Đoković

Comments