Stara priča i istovremeno kritika, koju žene tako često upućuju svojim partnerima – one su posle seksa razigrane, htele bi da se maze, da pričaju, htele bi još seksa, a oni su posle seksa umorni i pospani, kao da su se isključili. Izgleda da se to stalno dešava i da postoji razlog, ali isto tako to stalno izaziva nezadovoljstvo partnera. Posle seksa, kada ste preplavljeni oksitocinom, vreme je za povezivanje, ranjivost, duboku emocionalnu intimnost. I verovatno treba i možete da nešto uradite po tom pitanju.

Zašto su muškarci pospani posle seksa

Stručnjaci tvrde da je to prirodno i da ne predstavlja neki rodni fenomen – uobičajeno je da se ljudi osećaju pospano posle seksa. Istraživanja pokazuju da je orgazam povezan sa bržim uspavljivanjem i kvalitetnijim snom i smatra se da je u pitanju mehanizam oslobađanja različitih hormona i neurotransmitera, uključujući oksitocin i prolaktin.

Ove hemikalije preplavljuju mozak nakon orgazma, izazivajući osećaj zadovoljstva i opuštenosti, koji vodi ka pospanosti. Pošto ste već u krevetu i verovatno je noć i vreme za spavanje – može biti vrlo teško ostati budan.

Veza između seksa i sna je jača kod muškaraca, a stručnjaci pretpostavljaju da je to zbog jaza u orgazmu – muškarci obično doživljavaju orgazam prilikom svakog seksa, za razliku od žena. Takođe, tiče se i individualne izdržljivosti, kao i intenziteta seksa. Drugim rečima, ako ste imali „razbijački“ seks, koji je angažovao sve vaše mišiće i preznojio vas, normalno je da ste posle seksa umorni i pospani.

pexels matteo milan 19401970 1 Zašto se muškarcima spava posle seksa?

Pročitatje i ovo: Kako da joj pružiš ono što hoće – posle seksa

Kako da ostanete budni (malo duže)

Ako je za vašu partnerku vreme posle seksa od visoke emocionalne važnosti, ili joj je potrebna naknadna stimulacija, da bi i sama doživela orgazam, morate se potruditi i ostati budni malo duže.

Teško je boriti se protiv biologije, ali možete uzeti u obzir nekoliko faktora, na koje imate uticaj. Za mnoge parove seks je noćna aktivnost, koja za vas predstavlja pobednički finiš u dnevnoj trci, nakon koje ste zaslužili odmor i san. Ukoliko se partnerka ne oseća isto tako i ostaje frustrirana, jer njene potrebe nisu ispunjene i nije doživela smirenje (fizičko i/ili emocionalno), pokušajte da promenite naviku da imate seks na kraju dana. Probajte jutarnji seks, ili u bilo koje drugo doba dana koje nije povezano sa spavanjem i kad imate više energije. Seks van kreveta, odnosno, spavaće sobe, takođe može pomoći da ostanete budni malo duže. Izbegnite da legnete odmah posle, idite na zajedničko tuširanje posle seksa, sedite i porazgovarajte…

Takođe, pomaže da poradite na tome da svojoj partnerki pružite vrhunsko zadovoljstvo, odnosno, da iscrpite njene kapacitete za uživanje – kad doživi nekoliko orgazama pre nego što vi dostignete vrhunac, veće su šanse da ćete zajedno slatko zaspati posle seksa.

Ne morate održavati satima erekciju da biste to postigli – samo uložite trud i maštovitost, upotrebite prste, jezik, vibrator, asistirajte joj dok masturbira… Ili se odmorite i skupite snagu za drugu rundu – tada ćete malo duže istrajati i ona će imati dovoljno vremena da dosegne orgazam.

Ne morate uvek biti savršeno izbalansirani u jednom seksualnom susretu – ponekad ćete „raditi“ za nju, ponekad će se ona više posvetiti vama. Ponekad ćete se prevrnuti i zaspati posle seksa, a ponekad ćete pružiti partnerki onu vrstu prisnosti i povezivanja koja joj je potrebna. Važno je da ste oboje spremni da se potrudite da jedno drugom pružite zadovoljstvo i ispunite potrebe.

Pročitajte i ovo: Bonton u krevetu – maženje posle seksa obavezno

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments