Tehnika ne čini ljubavnika, ali odgovarajuće tehnike će pronaći i razviti muškarac koji je zainteresovan da zadovolji partnerku, koji stavlja njene potrebe ispred svojih i kome je stalo do njenih osećanja. To nije nova vest – muškarci koji poštuju žene imaju više seksa i bolji su ljubavnici. I to nije nepoznat koncept – u staromodnim okvirima rodnih uloga, takvi muškarci su bili pravi džentlmeni. Danas, oni su feministi.

Ko su feministi

To su strejt muškarci koji se definišu kao feministi da bi istakli svoje shvatanje problema ženskog sveta i činjenice da su oni, muškarci, deo tog problema, pa da tako treba da budu i deo rešenja. Mnoge poznate ličnosti se izjašnjavaju kao feministi i otvoreno i aktivno podržavaju svoje koleginice – holivudski glumac Mark Rafalo (najpoznatiji u ulozi Hulka), pozvao je autore da ponude više priča u kojima su superheroji žene, Rajan Gosling (otac dve devojčice), jednom prilikom je izjavio da smatra da su žene bolje od muškaraca, jer su snažije i više su evoluirale, Vil Smit, koji je javno mnogo puta pokazao da u njegovoj porodici vlada jednakost u svakom smislu, a naročito kada je komentarisao to što se njegova dvanaestogodišnja ćerka obrijala do glave, ističući da ona mora imati moć nad svojim telom i da o njenoj kosi ne odlučuje niko drugi osim nje. Pored mnogih drugih, tu je i glumac Ben Stiler, koji je u svetu komedije uvideo problem čitavog pogleda na ženski rod i princ Hari, sin lejdi Dajane, koji ukazuje na važnost osnaživanja žena i učešća muškaraca u tom osnaživanju…

Kako se ponašaju feministi

Sociolozi koji su se u Kanadi bavili istraživanjima u oblasti muškog ponašanja u krevetu, sa osvrtom na podržavanje i zastupanje feminizma, Maks Stik i Tina Fetner, razmatrali u pitanja o jazu između muškog i ženskog orgazma, stimulaciji klitorisa, kao značajnoj tački za određivanje rodne ravnopravnosti, kao i o tome zašto se muškarci nerado izjašnjavaju kao feministi.

Muškarci koji se deklarišu kao feministi, imaju tendenciju da se više bave zadovoljstvom svojih partnerki, da im češće pružaju oralni seks i više pažnje obraćaju na milovanje i stimulaciju grudi, a i češće imaju seks. Međutim, postoje dokazi da muškarci koji tvrde da su feministi, ne dokazuju to uvek svojim ponašanjem. Otvoreno je pitanje da li bi tvrdnja o feminističkom identitetu doprinela ulaganju više vremena i pažnje u drugačiji repertoar seksualnog ponašanja.

Istraživanja su pokazala da je oralni seks ključan za ženski orgazam, što je za muškarce koji žele rodnu ravnopravnost dobar način za jednakost zadovoljstva u krevetu.

Pročitajte i ovo: Poze u kojima će vaša partnerka lakše dostići orgazam

Sociolozi govore o tome da se shvatanje muškosti promenilo – mnoga istraživanja bavila su se porastom muškog feminizma, ali uglavnom u javnoj sferi. Zato ih je zainteresovala baš privatna sfera – kako se muškarci ponašaju u najintimnijim trenucima sa svojim partnerkama – da bi otkrili da li postoji razlika između deklarisanja i prakse.

Otvorena debata u istraživanju ticala se toga koliko duboko seže muško zastupanje feminizma. Da li i kod kuće cene rodnu ravnopravnost, na način koji zastupaju u javnosti? Postoje neki dokazi da to zaista rade, a postoje i dokazi da su kod kuće malo „opušteniji“. Ako posmatrate podelu poslova među heteroseksualnim parovima, videćete da muškarci koji tvrde da žele jednaku podelu rada u domaćinstvu, ne prate u svom privatnom životu tu tvrdnju baš dosledno.

U krevetu postoji konstantan jaz u orgazmu, odnosno velika razlika u nivou postizanja orgazma. Muškarci tokom seksa dostižu orgazam u preko 90 odsto slučajeva, dok se ženski orgazam kreće na skali od 40 do 70 procenata. Savremeni seksolozi utvrdili su da je tvrdnja da je žene teže dovesti do orgazma obična predrasuda i kada su se sociolozi pozabavili procentima, došli su do saznanja da je među heteroseksualnim parovima mnogo veći fokus na stimulaciju penisa, nego na stimulaciju klitorisa. To je ono što stvara toliku razliku – ali zašto do toga dolazi?

Muškarci su i dalje oprezni da se identifikuju kao feministi zbog stereotipa o tome da su takvi muškarci manje muževni, slabi i neprivlačni, ali, iako mnogi nisu tvrdili da su feministi, ipak su podržavali feminističke ideje i slagali se sa rodnom ravnopravnošću. Ipak, 20 posto muškaraca u Kanadi identifikuje se sa feminizmom i oni više pažnje poklanjaju ženskom orgazmu. Dakle, u Kanadi je još uvek uobičajeno shvatanje da je obraćanje pažnje na žensko zadovoljstvo sekundarno (kakva bi otkrića tek bila na Balkanu?!)

Najvažniji zaključci istraživanja

Vrlo malo muškaraca uviđa povezanost između svog ponašanja u seksu i rodne ravnopravnosti, a oni koji bi želeli da budu bolji ljubavnici, mogli bi da počnu od slušanja svojih partnerki – pažljivog, aktivnog slušanja, bez osuđivanja i procenjivanja – kako bi se sa mesta dominacije i „udaranja recki“ pomerili ka mestu obostranog zadovoljstva, komunikacije i bliskosti. To bi bio veliki napredak.

A da li će takav napredak biti postignut za pet ili deset godina, ne može se proceniti. Važan zaključak kanadskog istraživanja je da muški feministi unose bitne promene na ličnom i intimnom nivou. Postoji veza između našeg sistema vrednosti i načina na koji tretiramo partnere – u savremenom svetu, vrednosti se urušavaju i kolebaju i ne može se reći da smo generalno na uzlaznoj putanji ka većoj jednakosti. Ali potvrda da su sistemi vrednosti i intimno ponašanje usko povezani, važno je saznanje za muškarce. Ako se muškarci izbore sa teškim izazovima i poveća se procenat onih koji sebe smatraju feministima i podržavaju rodnu ravnopravnost svojim primerom i načinom života, bilo bi evidentno i povećanje seksualnog zadovoljstva žena.

Nije lako u Kanadi. A kako je kod vas?

Pročitajte i ovo: Kako da vodite (smislene) razgovore sa ženama

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments