Da li vam se čini, ili vam se ne čini – da ona nije tako uzbuđena zbog seksa u poslednje vreme. Znaci nezadovoljstva u krevetu, mogu biti jasni, iako partnerka možda ne želi da o tome govori. Ako je direktno pitate da li joj nešto smeta i zašto nije zainteresovana, možda će osećati potrebu da zaštiti vaša osećanja i insistiraće na tome da vam se čini, da je sve u redu, možda je malo više umorna u poslednje vreme – dok u stvari misli da je vaša seksualna rutina dosadna i naporna.

Znaci nezadovoljstva koje možete prepoznati

Izgovori i opravdanja

Svi prolaze kroz periode kada osećaju pad libida i nisu naročito zainteresovani za seks i to može biti povezano sa raznim faktorima – stres na poslu, gubitak samopouzdanja, hormonske promene, depresija, iscrpljenost. Ali, možda se ne radi (samo) o razlozima koje vaša partnerka navodi da opravda svoju slabu uključenost. Posmatrajte pažljivo i svakako pokušajte da promenite igru i saznate šta je ono što bi joj najviše prijalo – to možda nema veze sa seskom, ali joj može popraviti raspoloženje i izazvati zahvalnost.

Nije je briga ako ne doživi orgazam

Statistike pokazuju da je ženama prosečno potrebno oko 20 minuta seksualne aktivnosti da stigle do vrhunca. Međutim, tu se ne radi samo o vašem zalaganju i istrajavanju, već i o njenom mentalnom učešću. Znaci nezadovoljstva svakako uključuju nezainteresovanost za sopstveno zadovoljstvo – ako ona ne smatra da je vredno truda, možda će vas podsticati da što pre završite. Ali, njena apatija bi se mogla razvejati ako uložite više energije i vremena u predigru, odnosno, ako se postarate da partnerku dovedete do orgazma pre odnosa.

Radije masturbira umesto da ima seks sa vama

Prihvatljivo je da muškarci masturbiraju, iako imaju redovan seks sa svojim partnerkama, ali kada žena masturbira, ona to čini radije nego da ima seks sa partnerom. Masturbacijom postiže orgazam lako i brzo, ne mora da se trudi, ne gubi vreme i zadovoljstvo je zagarantovano. Ne treba da budete uvređeni, ali shvatite poruku – to su znaci nezadovoljstva partnerskim seksom i oni se mogu otkloniti tako što ćete naučiti da joj pružite zadovoljstvo onako kako ona to sama radi. To može biti osetljivo pitanje, gotovo tabu i može biti teško povesti razgovor i kreirati situaciju tako da na kraju dobijete potrebna upustva i obuku, a vaša partnerka dobije svoj orgazam. Međutim, vredi da se potrudite, jer iskren razgovor i uputstva mogu srušiti barijeru među vama i možete se dublje povezati i osigurati bolji i zaigraniji seks u budućnosti.

Pročitajte i ovo: Zašto treba češće da se mazite sa svojom partnerkom

Znaci nezadovoljstva kroz neopravadnu kritiku

Znaci nezadovoljstva u krevetu mogu biti maskirani i potisnuti, ali oni će se pojaviti u nekoj drugoj sferi odnosa. Možete primetiti da vas partnerka više kritikuje, da je manje tolerantna i više razdražljiva – odjednom joj sve kod vas smeta, čak i ono što joj je bilo simpatično, ili ono što je uvek tolerisala. Te kritike i bockanja mogu se ticati vašeg izgleda, higijene, kućnih aktivnosti, ponašanja prema drugima, načina na koji jedete, sedite, gledate… Zaista, nezaslužena kritika ogleda njenu ozlojeđenost, a ne vaše mane. Budite mudri i nemojte se svađati i dokazivati joj da nije fer i zahtevati da vam kaže zašto se tako ponaša – umesto toga, počnite da se udvarate, da joj poklanjate pažnju i da istražujete načine da joj pružite zadovoljstvo.

Znaci nezadovoljstva kroz dominaciju u krevetu

Kada žena zna šta želi i šta joj prija u krevetu, to je jako doba stvar, ali ako počne da upravlja vašim pokretima, to može biti znak da ne slušate nju i njeno telo i da nije zadovoljna onim što radite. Malo uputstava i korekcija je odlično, ali kada počne da se ponaša kao saobraćajac, a vi da se osećate kao da polažete vožnju (i nemate pojma), verovatno nešto radite pogrešno. Ako je takva situacija, budite početnik, ali budite bolji učenik – pođite od pretpostavke da stvarno nemate pojma i prođite sve korake od starta. Možete otkriti da joj se ne sviđa kako se ljubite, ili kako joj pristupate (suviše stidljivo, ili suviše posesivno) – ostavite zaprepašćeni ego po strani i naučite da radite ono što vaša partnerka voli i što je pokreće, jer od toga ćete oboje imati koristi.

Shvatite seks kao aktivnost u kojoj ne postoji prošlost i budućnost – on vas zaista drži maksimalno uključene u sadašnji trenutak – i ponašajte se prema svojoj partnerki kao da je prvi put dodirujete. Primetite svaku senzaciju i reakciju i radite ono što izaziva najbolje senzacije i reakcije, kako biste povećali njenu uključenost i prisustvo u trenutku.

Znaci nezadovoljsvta – informacije o tuđem seksualnom životu

Partnerka vam često pominje kako onaj par njenih (ili vaših) prijatelja uživa u seksu (da, žene razgovaraju o detaljima) i koliko god vam se činilo da je ovo neprimereno, glupo i neprihvatljivo, shvatite to kao crvenu zastavicu. Na ovaj način partnerka vam govori da bi želela da proba nešto od onog u čemu drugi očigledno jako uživaju. Uopšte nije loša ideja da pozovete tog tipa na pivo i saznate od njega šta je ono zbog čega se njegova partnerka hvali.

Znaci nezadovoljstva – traženje utehe

Kad je žena nezadovoljna u krevetu i emocionalno neispunjena (a ove dve stvari najčešće idu zajedno), može se okrenuti pokušajima da se uteši na drugi način. Može početi previše da jede, da impulsivno kupuje, previše radi, ili da konzumira alkohol. Obratite pažnju na takva ponašanja svoje partnerke i razmislite dobro o tome šta vam je činiti – njeni znaci nezadovoljstva sežu mnogo dalje od seksa i potrebno je da se posvetite svom odnosu, ako želite da ga sačuvate.

Pročitajte i ovo: Poze u kojima će vaša partnerka lakše dostići orgazam

 

Đorđe Đoković

 

Comments