Ne postoje stroga pravila o ispijanju koktela, a zimski kokteli se ne razlikuju mnogo od letnjih – samo su prilagođeni u jednoj ili dve stvari, kako bi više prijali kad temperatura padne i kad želite da vas nešto zagreje, spolja i iznutra. Sezona novogodišnjih praznika je odličan razlog da isprobate zimske koktele u sopstvenoj kuhinji – i da ih poslužite voljenoj osobi i prijateljima.

Najbolji zimski kokteli

Toby’s Toddy

Zimski kokteli uglavnom nisu topli napici, ali ovaj jeste – na bazi konjaka i ruma dobijate dubinu ukusa, delikatnog toplog napitka, koji možete lagano pijuckati u trenucima opuštanja.

Trećinu ruma, trećinu konjaka i limunovog soka, sa malo jednostavnog sirupa umešajte u dva decilitra ključale vode. Sipajte u deblju čašu (ili šolju) sa drškom, pospite cimetom i ukrasite kolutom limuna i karanfilićem.

New York Sour

Ovaj zimski koktel sadrži crveno vino i burbon – promućkajte pola decilitra burbona sa malo limunovog soka, sirupa i sipajte u starinsku čašu, preko leda. Zatim prelijte decilitrom crvenog vina i ukrasite po želji, višnjama ili limunom.

Winter Margarita

Kao tradicionalna Margarita, samo sa belancetom – letnji ukus, ali sa gustinom i aromom meskala. Promućkajte sastojke – jednake delove (oko pola decilitra) tekile, meskala i soka od limete, sa upola manje sirupa i jednim belancetom. Zatim dodajte led i ponovo promućkajte. Služite u kupe čaši, sa posoljenim obodom.

Zimski kokteli sa šampanjcem – Champagne Cocktail

Savršen za elegantnu zabavu, šampanjac uvek doprinosi atmosferi – za zimski koktel od šampanjca upotrebite dva decilitra penušavog vina, kocku šećera i koncentrovani liker Agnostura Bitters. Natopite kocku šećera biterom, i ubacite u čašu za šampanjac – napunite mehurićima i ukrasite korom limuna.

Pročitajte i ovo: Sami napravite najbolji brendi koktel

Cognac French 75

Zimski kokteli ne isključuju osvežavajući ukus, ali kada džin zamenite bogatijim ukusom konjaka, dobijate zimsku verziju ovog koktela. Pomešajte pola decilitra konjaka sa upola manje limunovog soka i jednostavnog sirupa, sipajte u čašu za šampanjac i prelijte prošekom, ili drugim penušavim vinom i ukrasite kriškom limuna.

Good Tidings

Sa brusnicom i malo aleve paprike, dobijate tradicionalne zimske ukuse i mirise – pomešajte decilitar votke sa jednakim delovima (oko pola decilitra) Cointreau likera, limunovog soka i soka od brusnice, sipajte u čašu preko leda, dodajte kačišicu aleve paprike, krišku limuna i karanfilić i prelijte sodom.

Aged Rum Daiquiri

Tipičan beli rum iz ovog koktela zamenite starim rumom, koji ima notu karamele – i dalje imate izablansirano i lagano piće, sa dozom pikantnosti, kojom se odlikuju zimski kokteli. Pomešajte sa ledom dva decilitra starog ruma sa pola decilitra svežeg soka od limete i upola manje jednostavnog sirupa i poslužite u kupe čaši bez ukrasa.

Zimski kokteli – Penicillin

Penicilin spada u klasike – viski sa đumbirom, medom, limunom – savršeno predstavlja zimske koktele. Dva dela viskija pomešajte sa jednim delom limunovog soka i polovinom mednog sirupa i sirupa od đumbira i dodajte malo Laphroaig skoča. Služite u starinskoj debeloj čaši.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolji kokteli napravljeni od irskog viskija

 Aquavit Manhattan

Odlikuje se onim što Skandinavci najviše vole, kako bi se nosili sa dugom, hladnom i tamnom zimom. Pomešajte oko dva decilitra akvavita sa upola manje slatkog vermuta i malo alkohola od trešnje i dodajte mrvicu Agnostura bitera. Sipajte preko leda u starinsku, debelu čašu i ukrasite višnjama ili korom narandže.

Zimski kokteli – Martinez

Za ovaj zimski koktel upotrebite slatki vermut umesto suvog i dodajte maraskino – to je nešto što ćete želeti da pijete pored kamina. Pomešajte dva decilitra džina sa polovinom slatkom vermuta, dodatje jednu barsku kašičicu maraskina i trunčicu bitera od narandže. Smućkajte sa ledom i sipajte u kupe čašu, u koju ćete dodati krišku narandže.

Boulevardier

Zimski kokteli se dobijaju prilagođavanjem sastojaka, pa ovde umesto džina koristimo viski od raži. Tamna nota klasičnog koktela, odlična za jesen i zimu – ali može se piti tokom cele godine. Pomeštaje sa ledom jedan deo raženog viskija sa polovinom kamparija i slatkog vermuta, sipajte u kupe čašu i dodajte krišku narandže.

Zimski kokteli – Rum Old Fashioned

Ništa bolje od ruma, sa dodatkom aleve paprike i Agnostura bitera – bogata, gusta i starinska varijanta, savršena za kasne zimske večeri. Sipajte preko leda dva decilitra ruma u starinsku čašu, dodajte malo bitera, prstohvat aleve paprike, ukrasite kolutom limunom ili kriškom narandže – i uživajte!

Naslovna fotografija: pinterest.com/kennethromeo

Đorđe Đoković

Comments