Rum je uzbudljivo i svestrano piće, koje se koristi za spravljanje brojnih ukusnih i kreativnih koktela – od klasičnih tiki pića, do modernih varijanti starih mešavina. Upoznajte njegova jedinstvena svojstva i isprobajte predloge za koktele!

Šta je rum

Rum je alkoholno piće, destilovano od šećerne trske i njenih derivata, kao što je melasa. To je jedno od najstarijih destilovanih alkoholnih pića i proizvodi se vekovima u mnogim delovima sveta. Najraniji poznat zapis o rumu, datira iz 16. veka, kada su ga proizvodili Španci u svojim karipskim kolonijama. Do 19. veka, rum je postao popularno piće u SAD, naročito na jugu. U početku se koristio kao osnova za koktele i punčeve, ali je kasnije počeo da se konzumira i kao piće.

Danas se rum proizvodi na Karibima, u Latinskoj Americi i SAD i svaki region ima svoj jedinstven stil i ukus ruma, u rasponu od svetlog, suvog ruma, do tamnih, starih sorti. Najpopularnije vrste ruma su svetli i zlatni rum, koji se uglavnom koriste za pripremanje koktela.

Proizvodnja i propisi

Proizvodnja ruma počinje fermentacijom (šećerne trske ili melase), a smesa se zatim destiluje, da bi se postigla koncentracija sadržaja alkohola. Proces destilacije varira u zavisnosti od vrste ruma, ali generalno uključuje zagrevanje fermentisane mešavine u destilatu i sakupljanje destilovane tečnosti. Nakon destilacije, rum se odlaže u burad, kako bi neko vreme odležao i razvio svoju prepoznatljivu aromu. Dužina odležavanja, kao i vrsta bačve u velikoj meri utiču na ukus ruma.

Propisi koji se odnose na proizvodnju ruma razlikuju se između zemalja i regiona, ali uglavnom uključuju pravila o vrsti i kvalitetu sastojaka koji se koriste, dužini odležavanja, koncentraciji alkohola i zahtevima za obeležavanje. Na primer, u Sjedinjenim Državama pravila nalažu da se rum proizvodi od najmanje 51 odsto šećerne trske ili melase i da odležava namanje dve godine u hrastovoj buradi. Druge zemlje imaju slične propise, kako bi se osiguralo ispunajvanje standarda kvaliteta i kako bi potrošači bili sigurni da kupuju renomirana pića.

Pročitaje i ovo: Najbolji zimski kokteli i kako da ih napravite

Rum za početnike i stručnjake

Začinjen rum je prožet začinima, biljem i drugim aromama, kako bi se stvorio jedinstven duh pića. Popularni začini su muškatni orašćić, cimet, karanfilić i aleva paprika. Začinjeni rum je veoma raznovrstan i može se piti čist ili mešati sa koktelima. Odličan je za davanje posebnog šmeka tradicionalnim koktelima od ruma.

Aromatizovani rum je prožet voćnim aromama i ima nešto slađi ukus. Uobičajeni ukusi koji se koriste u aromatizovanom rumu su ananas, kokos, mango i marakuja. Ovi rumovi se često koriste za pravljenje tiki napitaka.

Premium rumovi prave se od visokokvalitetnih sastojaka i odležavaju tokom dužeg vremena, što rezultira kompleksnim i aromatičnim duhom i često se piju čisti, ali koriste se i za pravljenje koktela.

Klasični dodaci za rum

Dodavanje sastojaka u rum, može značajno poboljšati ukus koktela i kreirati jedinstvena i ukusna pića. Jedan od načina da to uradite je da kombinujete rum sa sokovima od ananasa, pomorandže, brusnice, limete. Ovi sokovi se mogu kombinovati sa rumom u različitim koktelima, kao što je Mai Tai i Daikiri. Različiti sirupi i likeri, takođe se mogu koristiti za dodavanje ukusa koktelima na bazi ruma. Popularni dodaci uključuju likere od kokosa, badema i kafe.

Za kremasti koktel, možete koristiti rum pomešan sa šlagom, a kombinovanjem sa čokoladnim likerom ili puterom od kikirikija, možete stvoriti dekadentnu poslasticu. Pored toga, u koktele od ruma možete dodati začine i začinsko bilje, kako biste stvorili jedinstvenu kombinaciju ukusa (muškatni oraščić, cimet, zvezdasti anis, aleva paprika).

Rum je svestrano i ukusno alkoholno piće u kome se vekovaima uživa širom sveta i njegov jedinstveni profil i aroma i sposobnost kombinovanja sa raznim sastojcima, čine ga odličnom osnovom za pravljenje raznovrsnih koketela, a uz malo eksperimentisanja, možete osmisliti sopstveni koktel na bazi ruma.

Pročitajte i ovo: Najukusniji kokteli sa kafom

Naslovna fotografija: instagram.com/lorenzoantinori_

Đorđe Đoković

Comments