Ukoliko redovno idete u teretanu i vodite računa o svom telu, vrlo je verovatno da ste bar jednom probali proteinski šejk. Iako su mišljenja o ovom dodatku ishrani podeljena, mnogi od vas verovatno već godinama piju šejkove sa ubeđenjem da vam je to pomoglo u procesu izgradnje vašeg tela. Nasuprot tome, postoji i onaj deo vas koji nikada ne bi probao proteinski šejk i trudiće se da rezultate u teretani postigne isključivo vežbanjem i konzumiranjem organske hrane.

protein sejk Da li je zdrav proteinski šejk?

O čemu se tu u stvari radi i šta u sebi sadrži jedan proteinski šejk?

Protein jajeta

Protein graška

Protein surutke koji je je najdelotvorniji od svih proteina

Proteinski šejkovi često sadrže i dodatke jabuke, šipka i vlakana kako bi se optimizovao unos zdravih dodataka prehrani. Svi ovi sastojci pomešani su zajedno kako bi pravili optimalnu ravnotežu između proteina, masti i ugljenih hidrata.

Medicinska istraživanja pokazala su da su pozitivni efekti konzumiranja šejka smajen nivo šećera u krvi, smanjen krvni pritisak, gubitak težine, povećanje koncentracije, telesne energije i smanjen telesni obim.

Nažalost, proteinske šejkove ne mogu konzumirati osobe koje su alergične na jaja.

Ono što je svakako glavni adut svih proizvođača proteinskog šejka jeste to da oni ne sadrže dodani šećer ili fruktozu. Ipak, kako ukus ne bi bio bljutav, u malim količinama se dodaje veštački zaslađivač sukraloza koja je 400 puta slađa od prirodnog šećera. Upotreba ograničenih količina sukraloze kao zaslađivača, sa zdravstvenog stanovišta, smatra se prihvatljivom.

Comments