Kada kreneš na trening, bilo bi dobro da u svojoj torbi imaš neku zdravu grickalicu koju ćeš pojesti kada ti naglo padne šećer i kojom ćeš zavarati glad nakon napornog treninga, da ne bi odmah seo i navalio na neka kalorična jela.

Za ove potrebe, najbolje bi bilo da imaš kod sebe neku bananu, šejk ili proteinsku štanglicu. Međutim, proteinske štanglice koje možeš kupiti u prodavnici češto su sve samo ne zdrave i niskokalorične. To su zapravo čokoladice, koje su pune šećera, veštačkih boja i drugih nezdrvih dodataka.

Zato bi najbolje bilo da zasučeš rukave i sam napraviš svoje zdrave grickalice. Tako ćeš tačno znti koje sastojke unosiš u svoj organizam, a bićeš i u prilici da biraš sastojke, tako da recimo izbegavaš proizvode sa glutenom, namirnice na koje si alergičan i slično.

Žitarice

Postoje mnoge vrste žitarica koje mogu biti sastavni deo tvoje proteinske štanglice. Kao na primer:

Ovas -Bogat kako rastvorljivim, tako nerastvorljivim vlaknima, ovas pomaže da dugo budete siti. Takođe, beta-glukan, vrsta rastvorljivih vlakana, može da doprinese snižavanju nivoa holesterola.

Kinoa -Zbog toga što sadrži sve am ino-kiseline, kinoa je takođe i jedina žitarica koja je ujedno kompletan protein.

Pšenične klice -Pored toga što je dobar izvor proteina, sadrži i vitamin E, antioksidant koji pomaže u borbi protiv kancera.

Proso -Ovo je hrskavi dodatak bilo kom receptu za proteinske štanglice. Prepečeni proso može da zauzme mesto orašastih plodova u vašim štanglicama, a pun je magnezijuma, koji štiti srce, kao i fosfora koji utiče na obnavljanje ćelija.

Proteini

Najlakši način da dodate proteine svojim štanglicama je tako što ćete dodati surutke u prahu  (whey protein), ili vegansko proteinsko brašno. Takođe, orašasti plodovi poput oraha, lešnika, badema i slično, kao i semenke poput chia semenki, suncokreta, susama, ali i razni prirodni buteri od semenki ili orašastih plodova, dodaće vašim grickalicama dodatne proteine, ali i zdrave masti i vlakna koja će vam utoliti glad.

Dodaci

Razmišljajte o dodacima koji će unaprediti ukus štanglica, ali neće dodati i mnogo kalorija ovim grickalicama. Za čokoladni ukus, umešajte štanglice u mleveni kakao koji je pun antioksidanata, ili za ukus kafe, uvaljajte štanglice u espreso kafu. Možete dodati i razno voće, ili začine poput cimeta ili vanile, koji će dati štamglicama ukus pečenih kolača.

Recept Domaće proteinske štanglice Recept: Domaće proteinske štanglice
Comments