Komšija, biće i za vas

Još nije iščezao Beograd u kome postoje dvorišta, dvorišne zgrade ili blok unutar koga je zelena površina. Tu je nezgodno saditi išta zbog komšija, ali ako se lepo složite i odvojite komad prostora za sebe, možete da uredite bašticu. Zavisno od stanja na terenu možete naprosto da prekopate delić zemlje, naspete zemlju ili zeleniš posadite u plitkim, a širokim ramovima. Posadite začinsko bilje, nanu, limunovu travu, ruzmarin, bosiljak, mirođiju, žalfiju, steviju, estragon, majoran, origano, majčinu dušicu… To vam je sve korov i ima da izraste samo bez da se mnogo akate oko njega. Povremeno zalivajte mlade biljke koje danas možete da kupite i na pijaci. Ukoliko imate nesmetan pristup kakvoj većoj baštenskoj površini razmislite i o sađenju jagoda ili šumskih jagoda, raznih ukrasnih i jestivih vrsta tikvica i sličnog.

Moja terasica, moja baštica

Ako niste raspoloženi da se hvatate u koštac sa izazovima urbanog baštovanstva ili vas plaši gerilsko povrtarstvo, uvek vam ostaje na raspolaganju sopstvena terasa. U zavisnosti od veličine terase možete da postavite žardinjere, dublje saksije i u njima gajite začinsko bilje. U plićim balkonskim žardinjerama, razrezanim plastičnim bocama ili čak plastičnim džakovima može lepo da se naspe zemlja i uzgajaju manje sorte povrća. Možete da pokušate sa onim vrstama tikvica koje rastu u obliku loptice, sa kornišonima i krastavcima, te sa bejbi-šargarepama i drugim minijaturnim povrćem.

036 Seksi začini iz urbane bašte

Bele čašice od jogurta

Svaki urbani mladić ili onaj koji bi da se tako oseća trebalo bi da skuplja plastične čaše od jogurta. U njima se uz malo zemlje može napraviti odlična začinska baštica. Nana, bosiljak i druge biljčice koje smo naveli uglavnom su veoma otporne i mogu da uspevaju čak i u takvoj čaši, ostavljene negde u prozoru, na simsu ili u svetlarniku. Imajte na umu da premda većina začinskog bilja podnosi razne uslove osvetljenja, nije zgoreg čuvati ih od neposrednog sunca i mračnih uglova.

Sledeći put kad budete želeli da kakvu damu oduševite kuvarskim veštinama, moći ćete da čupnete list-dva iz začinske bašte i pospešite utisak da ste pravi majstor ukusa i mirisa.

Ranko Trifković

Comments