Vegetarijanska ishrana već decenijama ulazi i izlazi iz mode, uz razna otkrića od toga da je to jedini prirodan i zdrav način ishrane za ljude, do toga da je štetna, nema dovoljno hranljivih sastojaka i bezukusna.

Ljudi se često odlučuju na biljnu ishranu iz etičkih razloga, a novija istraživanja sugerišu da je vegetarijanska ishrana isplativa, kao i da doprinosi smanjenju telesne mase, krvnog pritiska i holesterola.

Studija takođe sugeriše da bi lekari širom sveta trebalo da razmotre preporučivanje biljne ishrane svim svojim pacijentima koji pate od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Ali, kako vegetarijanska ishrana utiče na sportiste i rekreativce koji redovno treniraju i vežbaju? Kako se ispostavlja, pretežno biljna ishrana (nekoliko dana u nedelji) može zapravo povećati atletske sposobnosti.

Zašto je vegetarijanska ishrana dobra za sportiste

Vegetarijanska ishrana smanjuje težinu

Vegetarijanska ishrana je bogata hranljivim materijama i ima nisu kaloričnu vrednost, pa je lako skinuti višak kilograma bez brojanja kalorija. To može biti od koristi svima, a naročito sportistima i onima koji su fokusirani na atletske performanse.

Lakše se gradi mišićna masa

Biljna ishrana ima visok sadržaj ugljenih hidrata, ali to je dobro za sportiste i fizički aktivne ljude, jer tokom intenzivne fizičke aktivnosti telo sagoreva ugljene hidrate. Složeni ugljeni hidrati bogati vlaknima donose više energije za zahtevnije aktivnosti, što doprinosi bržoj izgradnji mišića i povećanju snage.

Pročitajte i ovo: Ovo je hrana koju bi trebalo da jedete pre treninga – za najbolje rezultate

Mišići se brže oporavljaju

Rekreativni sportovi, dizanje tegova i kardio-trening jačaju mišiće, ali izazivaju i upale tetiva i zglobova. Biljna ishrana je bogata makronutrijentima, vitaminima, mineralima i vlaknima, koji doprinose bržem oporavku mišića. Takođe, vegetarijanska ishrana pomaže u smanjenju i eliminisanju bolova u mišićima pri vežbanju sa tegovima, kao i bolova u zglobovima zbog hroničnih problema kao što je artritis. Pored toga, ishrana zasnovana na biljkama pomaže u optimizaciji dugoročnog zdravlja bubrega, pluća i gastrointestinalnog trakta.

veget ishrana Kako vegetarijanska ishrana poboljšava vaše atletske sposobnosti

Vegetarijanska ishrana povećava ukupnu izdržljivost

Zdrava vegetarijanska ishrana, ili barem češće konzumiranje biljne hrane poboljšava kondiciju i zdravlje, zbog povećanog unosa vitamina, minerala i kvaliteta kalorija i makronutrijenata. Hrana je gorivo čiji kvalitet utiče na ukupno zdravlje i izdržljivost.

Antioksidanti i brže ćelijsko zarastanje

Biljna hrana sadrži više antioksidanata koji neutrališu štetan uticaj slobodnih radikala, koji se u telu razvijaju kao nusprodukt metabolizma, ili zbog izlaganja toksinima iz okoline stvaraju oksidativni stres. Slobodni radikali mogu da ugroze atletske performanse i oporavak, a životnjski proizvodi ne sadrže antioksidante – oni se nalaze samo u biljnoj hrani.

Vegetarijanska ishrana takođe omogućava bolji prenos kiseonika kroz krv do mišića, poboljšavajući atletski potencijal.

Mnogi sportisti primećuju da lakše održavaju nivo svojih atletskih sposobnosti i nemaju bolove u mišićima nakon napornih treninga, od kad su prešli na biljnu ishranu. To svakako predstavlja značajnu preporuku za promenu navika u ishrani. Ako ne želite u potpunosti da se odreknete mesa i ostalih životinjskih proizvoda, dovoljno je da promenite većinski odnos namirnica, u korist biljne hrane, slažu se nutricionisti i treneri.

Pročitajte i ovo: Anabolička hrana – namirnice koje vam pomažu da izgradite mišiće

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments