Kupovina stana je uzbudljiva i stresna, bilo da se prvi put odvajate od primarne porodice i započinjete samostalni život, ili ulazite u zajednički ili bračni život. Prethodno iskustvo vam može pomoći u orijentaciji (ali nekretnine se ne kupuju tako često), kao i razgovori i savetovanja sa ljudima koji su kupili dobre stanove i kuće – oni vam mogu skrenuti pažnju na bitne stvari, o kojima treba da razmislite.

Pre svega – kupovina stana ili kuće?

Izbor je više praktičan, nego finansijski, ali zaista nije svejedno da li živite u stanu ili kući. Razmotrite sve prednosti i mane i jednog i drugog izbora, pre nego što donesete konačnu odluku i razmiliste o tome šta želite u budućnosti. Da li ćete tu nekretninu kasnije prodati, ili iznajmljivati, ili želite da to bude vaš dom zauvek, u kome ćete živeti sa svojom porodicom. Kuća daje više privatnosti, veće ili manje dvorište (i mogućnost za lagodnije čuvanje kućnih ljubimaca, ako vam je to važno), nad glavom vam je sopstveni krov, a ne komšijin pod. Ali, kuću je skuplje održavati i grejati, kažu svi vlasnici kuća (i verovatno znaju o čemu govore). Na kraju, možda će sledeće stavke presuditi da li će to biti kupovina stana ili kuće.

Kupovina stana (kuće) je pitanje lokacije

Lokacija budućeg doma je jedan od najvažnijih faktora koji treba da uzmete u obzir. I tu je u pitanju vaš životni plan i ono što vam je važno u ovom trenutku (kao i ono što će vam biti važno za deset godina). Za razliku od svih ostalih elemenata stana ili kuće, lokaciju ne možete da promenite i prlagodite kako vama odgovara, pa zato dobro razmislite o priritetima. Da li želite dom u mirnom kraju, gde nema puno saobraćaja, jer planirate porodični život? Da li vam je važno da vaš dom bude blizu vaših roditelja, ili blizu posla? Da li želite da živite van grada, ili da u blizini imate park, ili reku? Da li je važno da imate potrebne sadržaje na malom rastojanju (jedna, dve stanice do banke, pošte, tržnog centra, kafića, restorana, teretane…) ili ste spremni da vozite, ili koristite gradski prevoz, kud god da krenete?

Odgovori na ova pitanja daće vam jasniju predstavu o tome šta želite. Budite spremni na to da odluka ipak neće biti jednostavna – možete naći jednosoban stančić na odličnoj lokaciji, ili kuću iz snova, kilometrima udaljenu od vaše svakodnevne maršrute, pa ćete na kraju morati da sabirate faktore po važnosti – cena i lokacija, lokacija i veličina, cena i veličina…

Pročitajte i ovo: Ovako izgledaju domovi svetski poznatih dizajnera

Kupovina stana (ili kuće) koji treba da renovirate

Ako kupujete stan u novogradnji, nećete morati ništa da radite, osim nekih prilagođavanja, koja ćete kasnije izvesti (a o kojima treba da razmislite unapred), kao što je zatvaranje terase, ili pregrađivanje dnevne sobe i kuhinje. Ukoliko kupujete objekat u koji morate da ulažete, da biste postigli ono što želite, to može da bude dobra i inspirativna ideja, ali morate razmotriti i novac i vreme i napor koji ćete u to uložiti. Renoviranje je veliki projekat i možda nije tako dobra opcija za prvu kupovinu stana ili kuće.

Ako ulažete u novu nekretninu, i već imate za sobom iskustvo sa kupovinom (i prodajom) stanova, možda možete preduzeti tako veliki korak, jer verovatno znate u šta se upuštate i stekli ste iskustvo koje vam je pomoglo da iskristališete šta je ono što vam je potrebno i kako to da postignete.

Kupovina stana (ili kuće) i nadogradnja

Možda nećete ostati da živite u stanu koji kupujete – ali treba da razmislite kako će vam služiti ubuduće. To znači da treba da razmotrite mogućnosti nadogradnje – otvaranja potkrovlja, podizanje sprata, kupovinu susednog stana i povezivanje stanova u veći i funkcionalniji prostor, dograđivanje sobe, pregrađivanje velike spavaće sobe, da bi se dobila dečija soba… Neka vam sve te mogućnosti budu u mislima, iako su to daleki planovi, koji će tek godinama kasnije doći na red za razmatranje i utvrđivanje.

Potrebno je da prostor ima potencijal rasta i da vi toga budete svesni, da to uočite i imate u glavi, jer će vam jednog dana poslužiti, bilo da sami nadograđujete i proširujete prostor, bilo da nekretninu prodajete i potencijal rasta predstavljate kupcu. Mudro je proveriti da li će stan ili kuća moći da prate životne promene i da rastu zajedno sa vašim potrebama. Ovo nije od ključne važnosti, ali odabirom doma koji vaše potrebe neće prerasti za kraće vreme, uštedećete na duže staze.

I kad sve ove stavke pomno razmotrite, to će vam pomoći da se konačno odlučite – kupovina stana, ili kuće.

Pročitajte i ovo: Kako da odabereš pravu vrstu osvetljenja za svoj dom

Naslovna fotografija: instagram.com/remoteisawesome

Đorđe Đoković

Comments