Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Enterijer

Kako da odabereš pravu vrstu osvetljenja za svoj dom

1/2

U prilici si da opremaš svoj stan, ili ga renoviraš i razmišljaš kako da svoje zahteve za praktičnim i lepim uklopiš u svoj budžet. To su tri osnovne stavke u procesu odabira materijala i tehičkih rešenja, kao što je osvetljenje. Ovde ti nudimo neke smernice o prednostima i manama dve osnovne vrste rasvete – ugradne i nadgradne.

Izbor rasvete određuje raspored i veličina prostorije, broj i veličina prozora, kao i faktor estetike i postizanja željene atmosfere. Za ambijentalni efekat, koristi se prigušena i indirektna rasveta, koja je minimalna i dolazi iz uglova i nižih delova prostora, a ne sa plafona. Dakle, u spavaćoj sobi ćeš verovatno želeti podne lampe i jednu stonu, pod čijom svetlošću može da se čita, dok ćeš u prostoru za dnevni boravak imati potrebu za direktnom i indirektnom rasvetom, koju ćeš koristiti prema potrebi. Za kuhinju i radni prostor, biće ti potrebno dobro i jako osvetljenje, koje će biti postavljeno tako da pogoduje radu, ali razmišljaj i o tome da to svetlo treba da bude prijatno i neopterećujuće.

Konvencionalna ugradna rasveta ili LED osvetljenje koje štedi struju, najpogodnije je za spuštene plafone – ona se najčešće koristi u radnom kuhinjskom prostoru koji je organizovan kao šank. Osvetljenje se ugrađuje u najniže delove iznad same radne površine šanka i ono pruža dovoljno svetla, dok same sijalice nisu vidljive i naporne. Dobro osmišljena rasveta kombinovana sa zanimljivim arhitektonskim i dekoraterskim rešenjima, daće vašem prostoru savremen, udoban i upečatljiv vizuelni utisak.

Neophodno je da unapred isplanirate instalacije za ugradnu rasvetu na spuštenom plafonu, da bi se uskladili sa drugim poslovima koje ćete imati oko krečenja i uređenja. Ugradna rasveta je diskretna, nema kablova i drugih vidljivih delova instalacije, a pruža dobro osvetljenje, čija se jačina (i broj uključenih svetiljki) može podešavati.

Wannabe TV

Editors choice