U prilici si da opremaš svoj stan, ili ga renoviraš i razmišljaš kako da svoje zahteve za praktičnim i lepim uklopiš u svoj budžet. To su tri osnovne stavke u procesu odabira materijala i tehičkih rešenja, kao što je osvetljenje. Ovde ti nudimo neke smernice o prednostima i manama dve osnovne vrste rasvete – ugradne i nadgradne.

Izbor rasvete određuje raspored i veličina prostorije, broj i veličina prozora, kao i faktor estetike i postizanja željene atmosfere. Za ambijentalni efekat, koristi se prigušena i indirektna rasveta, koja je minimalna i dolazi iz uglova i nižih delova prostora, a ne sa plafona. Dakle, u spavaćoj sobi ćeš verovatno želeti podne lampe i jednu stonu, pod čijom svetlošću može da se čita, dok ćeš u prostoru za dnevni boravak imati potrebu za direktnom i indirektnom rasvetom, koju ćeš koristiti prema potrebi. Za kuhinju i radni prostor, biće ti potrebno dobro i jako osvetljenje, koje će biti postavljeno tako da pogoduje radu, ali razmišljaj i o tome da to svetlo treba da bude prijatno i neopterećujuće.

Konvencionalna ugradna rasveta ili LED osvetljenje koje štedi struju, najpogodnije je za spuštene plafone – ona se najčešće koristi u radnom kuhinjskom prostoru koji je organizovan kao šank. Osvetljenje se ugrađuje u najniže delove iznad same radne površine šanka i ono pruža dovoljno svetla, dok same sijalice nisu vidljive i naporne. Dobro osmišljena rasveta kombinovana sa zanimljivim arhitektonskim i dekoraterskim rešenjima, daće vašem prostoru savremen, udoban i upečatljiv vizuelni utisak.

Neophodno je da unapred isplanirate instalacije za ugradnu rasvetu na spuštenom plafonu, da bi se uskladili sa drugim poslovima koje ćete imati oko krečenja i uređenja. Ugradna rasveta je diskretna, nema kablova i drugih vidljivih delova instalacije, a pruža dobro osvetljenje, čija se jačina (i broj uključenih svetiljki) može podešavati.

Comments