U poslednje vreme se više razmišlja o održivosti – kad je u pitanju organizacija svakodnevnog života u cilju umanjivanja lošeg uticaja na životnu sredinu. Savremeno potrošačko društvo mora da zastane i uzmakne korak unazad, kako bi lagano prihvatilo novi pojam savremenosti, odnosno, pojam održivosti umesto potrošnje. Ova promena dovela je i do toga da morate bolje da razmislite kad birate nameštaj, imajući u vidu dvostruku praktičnu korist – za svoj budžet i za uticaj na životnu sredinu.

Kad opremate svoj dom, birate nameštaj i dekor, možete pronaći kvalitetne i trajne komade i predmete, koji će vam obezbediti praktičnost i estetiku, a istovremeno će ispuniti uslove održivosti.

Ovi saveti bi mogli da vam pomognu u izboru održivog nameštaja

Izaberite nameštaj koji će dugo trajati

Jedan od najboljih saveta je ulaganje u nameštaj koji će trajati, tako da ne morate opet da ga menjate i obnavljate, već za nekoliko godina. Pritom birajte praktične komade, koji ne zauzimaju mnogo prostora i imaju neutralan dizajn, tako da se uklapaju uz svaku promenu dekora. Klizni plakari su odličan izbor, jer se ne ističu, pokrivaju prostor od zida do plafona i obezbeđuju dovoljno mesta za sve što treba u njih da spakujete – imaju fioke, pregrade i police na koje možete odlagati veš i garderobu, kao i posteljinu (uključujući i jastuke i ćebad) i kabaste predmete kao što su usisivač, koferi i torbe.

Pročitajte i ovo: Evo kako treba da izgleda ultimativni muški minimalistički garderober

Pronađite nameštaj od održivog drveta

Uvek treba da istražite materijale prilikom kupovine novog nameštaja. Da bi nameštaj bio održiv, želite da se uverite da nabavljate komade od drveta koje ima visoku trajnost, koje potiče iz šuma kojima se upravlja na održiv način. Možda deluje suviše komplikovano, ili nepotrebno temeljno, ali ekološka svest je pre svega odgovornost prema životnoj sredini i u njoj nema mesta za „nije važno“ stav, kada dođe do toga da vaš izbor nameštaja možda doprinosi neplanskom i štetnom krčenju šuma.

Istražite brend nameštaja

Najjednostavnije je da zatražite preporuku nekog ko je upućen, ali i tada je korisno napraviti kratko istraživanje brenda i prodavnice u kojoj kupujete, da biste se uverili u njihove standarde održivosti, odnosno, proizvodnju i rad na ekološki prihvatljiv način. Pošto su ekološki svesni potrošači u porastu, ne bi trebalo da bude naročito teško pronaći kompaniju koja ispunjava standarde kojih želite da se pridržavate.

Uzmite u obzir hemikalije korićene u obradi i sastavljanju nameštaja

Osim što treba da vodite računa o trajnosti i poreklu drveta od koga je nameštaj napravljen, treba da imate u vidu i lepak i druge hemikalije i materijale koji se koriste prilikom obrade i sastavljanja nameštaja. Ekološki prihvatljiv nameštaj ne sadrži hemijski štetne supstance (koje mogu uticati i na vaše zdravlje) i koriste materije koje ne ugrožavaju životnu sredinu.

Način na koji uređujete svoj dom, odnosno nabavljanje odgovarajućeg nameštaja i opremanje doma adekvatnim materijalima, može da bude vaš doprinos smanjenju karbonskog otiska, koji je jedan od najznačajnijih indikatora zagađenja životne sredine. Zato vredi uložiti vreme u istraživanje, da biste pronašli nameštaj za koji ste sigurni da je održiv i da neće štetiti životnoj sredini ni sada, ni ubuduće.

Pročitajte i ovo: Stvari koje bi svaki muškarac trebalo da zna prilikom uređenja enterijera

Naslovna fotografija: instagram.com/sustainablefurniture

Đorđe Đoković

Comments