Januara 2016. godine, ceo svet je zanemeo na vest da je preminuo David Bowie. Nakon tajne borbe sa rakom jetre, globalna muzička ikona je milionima fanova ostavila bogatu zaostavštinu koju će imati priliku da iskuse i sve buduće generacije. David Bowie je bio upečatljiv po svom jedinstvenom muzičkom stilu i imidžu, neprestano pomerajući granice pop muzike i ne dozvoljavajući da ga bilo kakve etikete definišu. Posedovao je unikatni duh, a režiser Brett Morgan baš to pokušava da predstavi u svom novom dokumentarnom filmu – Moonage Daydream.

Poznat po svom ostvarenju Kurt Cobain: Montage of Heck, Morgen prikazuje život Davida Bowiea kroz dosad neobjavljeni video-materijal. Rolne filma od 16mm i 35mm donose nam “kreativno, muzičko i duhovno putešestvije” pop zvezde. 

Moonage Daydream je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu gde je pobrao odlične ocene – i kritičara i gledalaca. Napominjemo i da je ovo prvi film koji je odobrio legat Davida Bowiea, što znači da je Morgenova vizija ona koju bi i Bowie odobrio. 

Morgen je proveo pune dve godine pripremajući i kombinujući Bowievu arhivu, a u procesu je doživeo skoro pa fatalni srčani udar. U toku pandemije korona virusa, sve vreme izolacije je istraživao nepreglednu zaostavštinu pop zvezde, koju je u intervjuu za Rolling Stone opisao kao “najboljeg prijatelja u karantinu”.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Bowie (@davidbowie)

Moonage Daydream je, zapravo, istoimeni naziv Bowieve pesme, koju je originalno snimio februara 1971. u kultnom studiju radija Luksemburg u Londonu, a potom dosnimio za svoj album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Žanrovski, pesma se može okarakterisati kao glam rock sa upečatljivim melodijskim i harmoničnim, pa čak i heavy metal deonicama. Na albumu, pesma nas direktno upoznaje sa Bowievim likom Ziggyjem Stardustom, koji sebe opisuje kao biseksualnu vanzemaljsku rok superzvezdu koji će spastiti Zemlju od nadolazeće katastrofe koja je opisana u uvodnoj numeri Five Years

Pročitajte i ovo: Dokumentarni filmovi koji će vam promeniti život (prvi deo)

Otkako je objavljena, Moonage Daydream je zadobila srca kritičara i slušalaca, a mnogi su prvenstvno hvalili gitarske deonice vrsnog Micka Ronsona. Pesma je imenovana jednom od Bowievih najboljih, a on ju je kroz godine izvodio po raznim turnejama. Čak je i deo sjajnog soundtracka Marvelovog filma Guardians of the Galaxy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Bowie (@davidbowie)

Iz svega ovoga je jasno zašto ju je režiser Brett Morgen izabrao i za naziv svog dokumentarnog filma, čija je bioskopska premijera zakazana za 16. septembar ove godine. 

Pročitajte i ovo: Dokumentarni filmovi koji će vam promeniti život (drugi deo)

Naslovna fotografija: instagram.com/davidbowie

Dušan Veselinović

Comments