Svakom detetu je tata superheroj, ali da biste to uverenje održali – i pružili svojoj deci primer iz svakodnevnog superherojstva – možete postupati najbolje što možete. Deca vas posmatraju i usvajaju ono što vi radite, ugledaju se na vas – ili se, kad dođu u „nezgodne“ godine, bune protiv vas. Ako želite da budete i ostanete njihov uzor, praktikujte svakodnevno superherojsko ponašanje.

Poštujte i pokazujte ljubav njihovoj majci (partnerki)

Vaša deca posmatraju vaš odnos i upijaju obrasce, koje će kasnije odigravati u svojim emocionalnim odnosima. Ako vide pažnju, ljubav i poštovanje, kao uobičajeni deo načina na koji komunicirate sa partnerkom, to će usvojiti kao model ljubavnog odnosa kome treba težiti. Ali, učiniće to i ako vide svađu, nerazumevanje, optuživanje, kompromise kojima niko nije zadovoljan. Ukoliko želite da vaša deca imaju zdrave i stabilne odnose, morate ih i sami imati – morate im pokazati kako se to postiže.

Superheroj prenosi supervrednosti

Supervrednosti su one trajne i validne u svakom društvu, u svim vremenima. Ako ste superheroj, onda znate koliko vrede poštovanje i pomć u nevolji i praktikujete ovo ponašanje– prema svima (starijim osobama, prijateljima, komšijama, kolegama, ženama, deci, životinjama…). Kad odrastu usvajajući ove vrednosti kao normalan način ponašanja, moći će to da prenesu dalje i praktikuju u svim svojim odnosima.

Omogućite im da donose odluke u skladu sa uzrastom

Male odluke koje se svakodnevno donose – o tome šta će obući za školu, šta će naručiti u restoranu, u kom sportu ili hobiju žele da se oprobaju – neguju nezavisnost i samopouzdanje. Omogućite im da donose takve odluke, kao i da uče iz njihovih (pozitivnih ili negativnih) posledica. Pohvalite dobru odluku, ali ukažite im na to i da je loša odluka dobra, jer predstavlja važnu lekciju.

Pročitajte i ovo: Savremen muškarac – otac i muž na koga porodica računa

Supermoć superheroja – slušanje

Slušanje je veština svakog superheroja kome je stalo do bliskosti i ljubavi – slušanje je toliko važno, da je gotovo isto što i ljubav, tvrde stručnjaci za međuljudske odnose. Pre nego što nešto uradite, reagujete, odlučite da sprovedete neku kaznu ili nametnete neko ponašanje, saslušajte šta deca imaju da kažu. Slušajte ih i kad ne govore – posmatrajte ih i osluškujte. Njihovo ponašanje će vam dati mnoge odgovore i smernice. Slušanje je način da im pokažete da ih volite i poštujete, kao i da donesete bolje odluke o njihovoj budućnosti.

Poklonite im svoje vreme – svakog dana

Posvetite neko vreme svojoj deci, svakodnevno. Kada su zanemarana od strane roditelja (svog superheroja), deca se okreću igricama, brzoj hrani, nezdravim prijateljstvima i destruktivnom ponašanju. Ne dozvolite da se ovo dogodi. Budite superheroj komunikacije, pažnje i kvalitetnog vremena – irajte se sa svojom decom, pomažite im da urade domaće zadatke, ohrabrite ih da vam se povere i pokažite im da mogu da računaju na vas.

Uključite ih u društvena okupljanja

Kada ste pozvani na neku svečanost, povedite decu. Upoznajte ih sa drugim ljudima. Neka vide kako se sastajete i razgovarate sa drugima. Dajte im do znanja o čemu pričate, uključite ih, neka se osećaju uvaženo i neka budu ponosni na vas. Superheroj zna da je ono što će deca naučiti u društvenom okruženju, mnogo važnije od onoga što će naučiti iz udžbenika.

Superheroj uči svoju decu vrednosti novca

Nemojte im samo davati džeparac. Dodelite im neka zaduženja i nagradite ih za obavljen posao – tako će u ranom uzrastu naučiti da se novac zarađuje. Uputite ih kako da ulože ili uštede deo novca koji dobijaju, tako da mogu da iskoriste kada im je potreban. Deca će mnogo više brinuti o biciklu (ili nekoj drugoj stvari) za koji su i sami uložili deo ušteđenog novca.

Pročitajte i ovo: Kako da budete džentlmen u savremenom svetu?

Pokažite im koliko je važno da slede svoje snove

Ne idu svi za svojim snovima, jer su prekasno otkrili šta je njihova strast, ili ih niko nije uputio, kada su bili mladi. Ohrabrite svoju decu da isprobaju sebe, da otkrivaju svoje strasti i razvijaju interesovanja, da slede svoje snove. Ostvarena osoba je pravi superheroj današnjeg vremena, jer je za ostvarenost potrebna hrabrost i istrajnost.

Superheroj u sportu

Jedna od oblasti u kojoj svako može i treba da istraži superherojstvo, jeste sport. Ohrabrite decu da se bave sporotom, uputite ih na one sportove za koje verujete da će im odgovarati (što ste uvideli posmatranjem i slušanjem). Neka otkriju važnost timskog rada i mentalne i fizičke dobrobiti bavljenja sportom. To je nešto što će im biti potrebno celog života.

Držite ih dalje od nezdrave ishrane i monitora

Kada ste pod stresom i niste zadovoljni, najlakše je posegnuti za TV-om i nezdravom hranom. Uputite ih da zdravije kanališu stres, kroz društvene aktivnosti i sport, kroz čitanje knjiga i smislene razgovore. Insistirajte na domaćoj hrani i više kvalitetnog druženja. Kada vodite svojim primerom, postajete i ostajete superheroj, kome će deca uvek biti zahvalna za temelje postavljene u detinjstvu.

Naslovna fotografija: instagram.com/gabriellecaunesil

Đorđe Đoković

Comments