Pod pojmom džentlmenstva obično podrazumevamo manire iz bontona, uslužno i zaštitničko ophođenje prema ženama, gestove iz crno-belih filmova. Ali, biti džentlmen, odnosno gospodin, mnogo je više od toga i sasvim je izvodljivo u praksi – i u savremenom svetu. 

Džentlmen je častan čovek 

Ponašati se časno, znači uraditi pravu stvar. Častan čovek ima principe koje poštuje, vrednosti za koje se zalaže i ne krši pravila samo zato što je tako lakše i što zna da će proći bez posledica. Živeti časnim životom znači davati sve od sebe i težiti izvrsnosti – to je život sa integritetom, svrhom, hrabrošću, dostojanstvom. Častan čovek je pošten, ljubazan, pun poštovanja, dostojanstven i odmeren. 

Džentlmen je hrabar 

Hrabrost je često pogrešno shvaćena i praktikovana u muškom svetu. Ne morate stavljati život na kocku, ubijati zmajeve i spasavati dame u nevolji da biste pokazali hrabrost. U savremenom svetu, hrabrost je potrebna da se suočite sa svojim osećanjima, da priznate svoje greške i slabosti i da radite na tome da ispravite posledice pogrešnih poteza. Hrabrost je zalagati se za ono u šta verujete i što je za vas ispravno, iako je to rizično na mnogo načina. 

Pročitajte i ovo: Biti džentlmen – to nisu gestovi

Džentlmen je posvećen 

Vaša reč je vaša obaveza – ako kažete da ćete nešto učiniti, svojim integritetom stojite iza svoje reči i garantujete za nju. Dakle, džentlmen je obavezan da ispuni svoja obećanja i održi datu reč. U iskazivanju ove vrline u savremenom svetu zaista imate malu konkurenciju – živimo u licemernom društvu, u kome ljudi olako daju obećanja i još lakše ih krše, nalazeći za to brojna opravdanja (koja ne bi prihvatili od drugih). Kada ste pouzdana osoba na koju drugi mogu da se oslone, stvarno ste „redak primerak“.

Džentlmen je samouveren

To nije preterano samopouzdanje bez osnova, odnosno, arogancija – samouveren čovek zna svoje sposobnosti i poznaje svoje granice. Zna ko je, koliko može i na šta je spreman i nema problem sa tim da to izloži drugima. Nedostatak stvarnog samopouzdanja je jedan od najčešćih problema savremenih muškaraca, koji znaju da je važno da deluju samouvereno i u pokušaju da to postignu, češće deluju arogantno. Prava samouverenost dolazi iz poznavanja sebe, iz svesti o ličnim vrednostima i integriteta. 

Džentlmen razume važnost manira 

Maniri su ono što ispoljavate u ponašanju prema drugima – prema svima, a ne samo prema ženama. Kada se neko ponaša kulturno, ljubazno i sa poštovanjem, za njega se obično kaže da je veoma lepo vaspitan, da ima ono što zovemo „kućnim vaspitanjem“. Lepo ponašanje nadmašuje pravila bontona, jer dolazi iz ideje da je lepo opohođenje, ljubaznost, uslužnost i prijatnost važna u međuljudskim odnosima i da svako treba tako da se ophodi prema svima, poznatima i nepoznatima jednako. Jednostavno je upamtiti – ponašajte se prema drugima onako kako želite da se drugi ponašaju prema vama. 

Savremeni džentlmen teži samoispunjenju

Ispunjenje je nešto što nalazite i osećate duboko u sebi, dugotrajno stanje ravnoteže i životnog zadovoljstva. Pronalazite ga baveći se poslom i hobijima koje volite, gradeći stabilne, smislene i dugotrajne odnose sa ljudima, osnivajući porodicu, angažujući se svakodnevno u stvarima koje promovišu proaktivan odnos prema životu. 

Pročitajte i ovo: Šta žene privlači na muškom telu

Naslovna fotografija: instagram.com/couples_magazine

Brankica Milošević 

Comments