Mislite da tuširanje nije nikakva nauka i da je nemoguće grešiti prilikom ovako jednostavne, rutinske i (nadamo se) svakodnevne radnje? Pa, grešite. A verovatno grešite i prilikom tuširanja, a ovo su verovatno greške koje pravite vi – i velika većina svih ostalih muškaraca. 

Najčešće greške pri tuširanju

Previše vruć tuš 

Volite da se lepo naparite i tuširanje vrelom vodom vam prija. Ali, voda treba da bude topla, a ne vruća, zato što preterana toplota uklanja sva eterična ulja koja vaša koža proizvodi da bi se zaštitila i čini je podložnijom iritaciji. Hladan tuš je preporučljiv iz više razloga – osvežava, rasanjuje, poboljšava cirkulaciju, spada u trening volje i pojačava vašu otpornost na stres. Ako je to previše za vas, pokušajte da jednostavno smanjujete temperaturu vode – počnite sa vrućom i po malo je pomerajte ka toploj, a zatim ka hladnoj vodi. 

Prečesto se tuširate 

Možda ne verujete da to može biti problem, ne može se biti previše čist, a u letnjim mesecima je normalno uskočiti pod tuš više puta dnevno. Ipak, ako se tuširate četiri puta dnevno – to je previše. Tuširanje jednom dnevno je uglavnom svima dovoljno. Vašoj koži je potrebno malo sopstvenog prirodnog ulja, da se ne bi isušila i naborala, a ako se tuširate jer vam je vrućina i mnogo se znojite, nemojte koristiti nikakve sapune i kupke – pustite samo hladnu (ili prohladnu) vodu da teče preko vas, to će vas osvežiti i osećaćete se prijatnije. 

pexels svetlana🎞 10469460 1 Najčešće greške koje pravite pri tuširanju, a niste ih ni svesni

Predugo tuširanje 

Da li ispraznite ceo bojler kada se tuširate? Provodite pola sata pod tušem, verovatno zato što se predugo tuširate, Ili ostavljate vodu da teče (na najjače) dok se sapunjate, a i jedno i drugo je nepotrebno i ekološki neodgovorno. Uživanje u vodi ćete bolje osetiti negde gde možete da plivate, zato idite na bazen, ili napunite kadu povremeno, probajte saunu. Za obično (i sasvim temeljno i efikasno) tuširanje, dovoljno vam je desetak minuta (pa i upola kraće). I obavezno zatvorite slavinu dok se sapunjate i šamponirate. 

Agresivno trljanje 

Zaista nema potrebe da stružete kožu i ribate lice – u redu je sprovesti piling tretman s vremena na vreme, ali stalno korišćenje abrazivnih rekvizita i snažno trljanje kože prilikom svakog tuširanja je štetno. Možda verujete da tako ubrzavate mikrocirkulaciju, ali hladan tuš je daleko efikasniji i boljni za kožu od trljanja. Ako vam je koža crvena posle tuširanja – ili ste se previše trljali, ili je previše vruća, ali svakako je iritirana i to nije dobro. 

Pročitajte i ovo: Grooming pravila koja svaki muškarac treba da zna

Razvlačite bakterije po sebi 

Ako ne koristite sveže opranu i čistu rukavicu, lufu, krpu za pranje pod tušem, onda samo raznosite bakterije. Kad je nešto toplo i vlažno, onda je leglo bakterija, a ako imate problem sa aknama, samo ćete ga pogoršati. A ni telo vam neće bolje mirisati od toga. Zato budite oprezni sa rekvizitima za pranje tela. 

Ne koristite regenerator 

Imate kratku kosu i smatrate da vam regenerator nije potreban, ali ako ste već koristili šampon na kratko ošišanoj kosi, onda ste uklonili sva ulja, a regenerator će ih obnoviti – u pitanju je koža vaše glave, a ne dužina kose. 

pexels kindel media 8688614 1 Najčešće greške koje pravite pri tuširanju, a niste ih ni svesni

Koristite previše šampona i regeneratora 

Ovo je možda i najčešća greška, gotovo svi koristimo mnogo više šampona i balzama nego što je potrebno. Kako da procenite pravu količinu? To je količina veličina badema – da, toliko malo je potrebno, proverite. 

Ostavljate brijač pod tušem 

Nema ničeg lošeg u brijanju pod tušem. Ali ako ostavite brijač na vlažnom i toplom mestu, nakupiće se bakterije, jer se brijač neće osušiti, a vi ćete ga sutra ponovo koristiti. Pomerite ga na mesto gde će se osušiti, da se ne biste inficirali prilikom brijanja. Ostavljanje na lavabou nije prihvatljiva opcija. Kada ispirate toalet, bakterije odlete u vazduh i rasprše se. Da, stavite i brijač i četkicu za zube u ormarić. 

Pročitaj i ovo: 5 skin care grešaka koje muškarci prave

Ne ispirate se dovoljno 

Ova greška može dovesti do iritacije kože, zato lepo isperite šampon, gel za tuširanje, sapun – šta god koristite prilikom tuširanja. Nanesite manje količine (zrno badema), i isperite se temeljno – najveći deo vremena provedenog pod tušem treba da ode na ispiranje. 

Koliko od ovih grešaka stalno pravite? Eto, sad znate. 

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević 

Comments