Da li se dobro osećate u svojoj koži? Ova metafora se može primeniti i bukvalno, kada je u pitanju nega kože – jer verovatno pravite neke tipične greške. Možete ih prevazići i osećati se bolje u svojoj koži, zbog njenog zdravlja i sjaja, pored svega ostalog, na šta se ovaj izraz odnosi.

Evo šta (verovatno) radite pogrešno ili ne radite uopšte – kada je u pitanju nega kože, što može dovesti do oštećenja kože sa dugoročnim posledicama – i kako to da promenite.

Nega kože pomešanim nekompatibilnim sredstvima  

Pojedini sastojci u različitim sredstvima za negu kože jednostavno ne idu zajedno, upozoravaju stručnjaci. Nepravilno mešanje može dovesti do crvenila kože, upale, suvoće ili perutanja. Takođe, mešanje nekompatiblnih sastojaka može dovesti do njihove deaktivacije i oduzeti im blagotvorna svojstva koja bi trebalo da imaju.

Parovi sastojaka koje ne bi trebalo da koristite istovremeno, uključuju retinol i vitamin C, AHA/BHA kiseline i retinol, kao i hidrohinon i benzil peroksid.

Umesto da jednostavno dohvatite bilo koju kremu koju vidite u kupatilu, koju koristi vaša partnerka ili vaša majka, nabavite proizode za svoj tip kože i uzrast. Pri tom, pročitajte sastav proizvoda koje kupujete i razlikujte one koji su za jutarnju negu i hidriranje od onih koje nanosite pre spavanja, za dubinsku ishranu kože. Takođe, nega kože ne predstavlja samo negu lica, već i tela. Obratite pažnju na sastojke kupki koje koristite za tuširanje i mleka i losiona kojima se mažete – ako vam je koža često suva i perutava, ili masna i puna bubuljica, bilo bi dobro da se posavetujete sa dermatologom, kako biste odabrali režim nege prema specifičnim potrebama vaše kože.

Ne stavljate kremu za sunčanje

To je dobra navika koju ni mnoge žene nisu još usvojile, a preporučuje se apsolutno svima – sunčevi zraci imaju sve jači negativan efekat, a i koža sa godinama postaje sve osetljivija. Nega kože treba da podrazumeva nanošenje kreme za sunčanje prilikom svakog izlaska na otvoreno i predstavlja najsigurniju zaštitu od preranog starenja kože.

Možete biti pravi fanatik korišćenja pravih sastojaka za čišćenje lica, hidratantnih krema i tretmana protiv starenja kože, ali ako zaboravljate kremu za sunčanje, vaši napori neće imati efekta. Osim toga, zaštita od UV zračenja je i ujedno i prevencija određenih vrsta karcinoma.

Ako koristite hemijsku kremu za sunčanje, potrebno je da prvo nju nanesete, kako bi prodrla u dublje slojeve kože. Mineralne kreme se nanose posle hidratacije, a takođe postoje i hidratantne kreme za zaštitnim faktorom – uverite se da je SPF preko 30, za maksimalnu zaštitu.

U cemu muskarci najcesce grese prilikom nege koze 3 U čemu muškarci najčešće greše prilikom nege kože

Pročitajte i ovo: Najbolje rutine za negu kože koje će vam osigurati čisto lice

Ignorisanje osetljivosti kože

Ako vam je nekad neko rekao da neki treman može izazvati osećaj pečenja i da to znači da radi, preneo vam je svoje pogrešno uverenje. Nega kože treba koži da prija i ne treba da izaziva peckanje i trnjenje. Ako ih osećate, to ne znači da sastojci rade, nego da je vaša koža na njih osetljiva. Dakle, kada koristite neki neisproban proizvod, najpre ga nanesite na unutrašnji deo zgloba ruke, da biste proverili osetljivost. Ukoliko se javi peckanje i crvenilo, potražite blaži proizvod.

Nemate strpljenja

Aktivnim sastojcima u sredstvima za negu treba vremena da obave svoj posao, odnosno, da proizvedu vidljive efekte – nega kože je trajan proces, a ne nešto što ćete primeniti da preko noći otklonite suvoću, fleke, bore. Mogu proći nedelje i meseci, pre nego što primetite rezultate i promene u teksturi i sjaju kože.

Zato budite strpljivi i dosledni, savetuju stručnjaci – jedna od najvećih grešaka je stalno menjanje proizvoda i rutina, pre nego što prođe dovoljno vremena da određena nega kože razvije uticaj i postigne rezultate.

Nega kože vrata

Stručni savetnici za negu često opominju žene da se nega kože ne završava sa licem i da je potrebno da vrat i dekolte tretiraju na isti način. Ovo može biti koristan savet i za vas – znaci starenja pojavljuju se na vratu i grudima, pa je potrebno da i ove delove kože čistite, hidrirate, tretirate i mažete kremom za sunčanje. To je samo nekoliko poteza više nego što ste navikli da izvodite pred ogledalom, koje treba da usvojite – kremu koju mažete na lice, tapnite i na vrat i grudi i nežno umasirajte ili utapkajte.

Ako imate problematičnu kožu, nemojte pokušavati na svoju ruku da primenjujete kiseline i ostale moderne tretmane koji se reklamiraju – prvo posetite dermatologa i postupajte po njegovom savetu.

Pročitajte i ovo: Saveti za negu kože i brade muškaraca u 2023. godini

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments