Ako imate probleme sa licem, i ne znate odakle da počnete, danas smo tu da vam predstavimo najbolje rutine za negu muške kože. Bilo da ste u dvadesetim, tridesetim ili četrdesetim godinama, sigurni smo da će neki od ovih trikova pomoći vašoj koži da bude čista, tako da više ne razmišljate o tome zašto stalno viđate nepravilnosti na licu.

Strah od starenja dolazi od mitova o starenju, i generalnog negativnog stava prema starijim ljudima. Ipak, starenje nije toliko loše, pogotovo kada se radi o fizičkom izgledu. Pojedini čak kažu da je starenje blagoslov koji uzimamo zdravo za gotovo, a anti-aging industrija je to predstavila kao nešto veoma loše – naravno, s razlogom, jer je potrebno da nam prodaju određene proizvode. Starenje, zapravo, može biti veoma dobra stvar, posebno ako znate kako da to uradite na pravi način.

Ipak je to jedan od najprirodnijih procesa na svetu, i ne možete ga zaustaviti, ali možete izabrati kako ćete stariti. To uključuje improvizaciju rutinama i prevenciju fizičkih znakova starenja, kao što su bore i diskoloracija kože. Vaša kosa, koža, pa i nokti su posebno važni i o njih uvek morate održavati zdravima, kako biste se osećali i izgledali što bolje kako godine prolaze.

Ovo su najbolje rutine za negu muške kože koje će vam pomoći u tome

Nega kože u dvadesetim: Fokusirajte se na bazične proizvode

Prvi korak: gel za čišćenje liča

Glavni deo svake rutine za negu muške kože je dobar proizvod za čišćenje lica, koji možete koristiti kako ujutru, tako uveče. Ako se nalazite u dvadesetim godinama, preporučuje se korišćenje laganijih proizvoda koji, u idealnoj situaciji, istovremeno hidrira i čisti kožu. Mnogi proizvodi koji se koriste za borbu protiv akni, za koje možda već i znate iz svog tinejdžerskog doba, mogu biti pregrubi prema koži, što zapravo i stvara problem na koži. Zbog toga potražite gel ili proizvod na kremastoj bazi koji će lagano hidrirati i umiriti vašu kožu prilikom pranja lica.

Drugi korak (jutarnji): zaštita od sunca

Oštećenje od sunca je jedan od najvećih uzroka prevremenog starenja kože, od bora do pigmentacije, pa sve do ozbiljnijih bolesti kože. Prema stručnjacima, bilo kakvo izlaganje suncu može prouzrokovati kancer kože u starijim godinama, a može stvoriti i pege i smanjiti proizvodnju kolagena – a upravo tako se dobijaju bore. Zbog toga koristite SPF zaštitu (makar 30) svakog dana, i to kao poslednji korak u vašoj rutini. Nikada nije kasno da počnete da ga koristite, i to je definitivno najbolja stvar koja će osigurati da vam koža ostane zdrava i stari sporije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Art of Shaving (@theartofshaving)

Drugi korak (noćni): lagana hidratantna krema

Uveče ćete dobiti priliku da zamenite SPF za laganu hidratantnu kremu koja će vam hidrirati kožu tokom noći. Preporučujemo vam da koristite hidratantne gelove na bazi vode, jer su oni sjajna opcija za muškarce u dvadesetim i tridesetim godinama koji ne vole osećaj teških proizvoda na licu. Hidratacija je glavni korak na putu ka zdravijoj koži, i zbog toga je važno da svake večeri koristite hidratantnu kremu.

U dvadesetim godinama nemate previše vremena, razume se, i verovatno nećete koristiti tonu proizvoda za lice. Razlog zbog koga započinjete rutine za negu muške kože u ovim godinama je kako biste otkrili šta vam odgovara, a šta ne, kako biste znali šta da koristite u budućnosti.

Pročitajte i ovo: Evo koliko često treba da menjate svoj brijač i na koji način da ga održavate

Nega kože za muškarce u tridesetim: Idite korak dalje

Nadamo se da ste u tridesetim već isprobali različite jednostavne rutine za negu muške kože, i koristite penu ili gel za čišćenje lica, hidratantnu kremu i SPF. Sada je vreme da vašu rutinu uzdignete na viši nivo.

Drugi korak – nakon čišćenja lica

Nakon što operete lice, a pre nego što nanesete hidratantnu kremu, preporučujemo da na lice stavite antioksidantski serum koji će pomoći da koža bude više hidrirana, a zaštitiće vas i od uticaja vremenskih nepogoda. Antioksidanti nisu ograničeni samo na konzumiranje hrane kao što su borovnice i brokoli. Oni se takođe mogu naći u proizvodima za negu kože, i dobri su za vašu kožu isto koliko i ove namirnice. Antioksidanti rade tako što štite površinski sloj kože od oksidacije koju stvaraju slobodni radikali svakog dana – kao što su UV svetlost i zagađenje.

Proizvodnja kolagena se usporava u tridesetim godinama, a efekti koje prouzrokuje sunce se takođe pojavljuju na koži. Stavljanjem seruma ili krema sa antioksidantima na lice tokom jutra će osigurati da vaša koža bude zaštićena tokom čitavog dana. Proizvodi sa vitaminima C, E i/ili niacinamidom su najbolji za negu kože kod kuće, a možete ih koristiti kako biste lečilli gotovo sve probleme na koži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Complete For Men (@completeformen)

Treći korak – hidratantna krema

Kako starite, koža vam postaje sve više suva. Ovo se uglavnom dešava zbog promene hormona koji utiču na proizvodnju ulja u koži, što dovodi do suve i grube teksture. Zbog toga se preporučuje da uvašu svakodnevnu rutinu dodate hidratantne proizvode koji će pomoći vašoj koži. Ujutru nastavite da čistite lice kao što to inače radite, i dodajte svoj odabrani SPF kako biste se zaštitili od sunca.

Nega kože u četrdesetim: Brinite se o borama

Četrdesete godine su vreme kada već primećujete fine linije i bore na licu. Pored svakodnevnog čišćenja lica i SPF kreme, treba da dodate i proizvode za negu kože koji targetiraju određeni problem za kožu koja stari. Nastavite da koristite SPF kremu tokom dana kako biste sprečili pojavu bora i diskoloraciju.

Drugi korak – vreme je za retinol

Kada jednom stignete u četrdesete, rutine za negu muške kože se odnose na poboljšanje vidljivih znakova starenja, a retinol je jedan od najboljih alata koji možete da iskoristite. On je proizvod za negu kože koji je napravljen na bazi vitamina A, a on pospešuje obnavljanje ćelija, što direktno pomaže sa skoro svakim problemom kože – od akni do pigmentacije i bora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LACA Bolivia (@lacaboliviaoficial)

Treći korak – intenzivno hidrirajuća krema

Kako koža stari, gubi mogućnost zadržavanja vlažnosti kao što je to nekada mogla da radi. Jednostavno rečeno, metabolizam kože se usporava, što kontroliše proizvodnju kolagena i obnovu ćelija. Proizvodnja ulja i kolagena se smanjuje kako starite, i upravo tada možete zadobiti velika oštećenja od sunca koja postaju vidljiva. Zbog toga treba da koristite hidratantne kreme sa ceramidima i peptidima.

Četvrti korak – krema za predeo oko očiju

Poslednji korak u vašoj rutini za negu kože treba da bude krema koju ćete mazati oko očiju. Iako ovaj tip kreme ne može da vam u potpunosti ukloni bore, može da vam pomogne u hidrataciji osetljive kože koja se nalazi ispod očiju – što poboljšava izgled bora. Koristite je noću nakon hidratantne kreme i probudićete se sa glatkom kožom, hidrirani ispod očiju.

Kao što ste videli, postoje različite rutine za negu muške kože, i one se vremenom menjaju. Zbog toga je važno da nađete proizvode i dnevne rutine koje će na adekvatan način pomoći da vam lice bude čisto, glatko i bez nepravilnosti tokom različitih stadijuma starosti.

Pročitajte i ovo: Najbolji oblici brade koji su obeležili 2022. godinu

Naslovna fotogtafija: pinterest.com/gqde

Nenad Grubanoski

Comments