Kada se govori o muškom stilu ručni sat je taj „mali“ detalj, koji beskarjnim ponavljanjem dve zvuka „tik-tak“ može da ispriča mnogo o njegovom vlasniku. Big Ben u Londonu, gradski satovi u Pragu ili u Veneciji postali su zbog svoje lepote i priča kako su nastali simboli gradova, a mnogo manji, ručni muški satovi postali su pravi statusni simboli u muškom svetu koji „ne haje“ za modu.

Daleke 1926.godine, u „Ilustrovanom listu“ od 19. septembra, na pitanje „gde se otmen Beograđanin snabdeva potrebama za svoju garderobu?“ daje se savet da švajcarske časovnike, tabakere i brilijantsko prstenje gospodin treba da potraži u prvoklasnoj juvelirskoj radnji M.T. Stefanovića u Knez Mihailovoj ulici broj 10. Važno je napomenuti da je ova firma osnovana 1892.godine u Požarevcu, i da je bila u poslovnoj vezi sa SHS dvorom od 1924.godine.

sat2tekst Ručni sat je statusni simbol

Sat je period od 60 minuta ili 1 200 sekundi, a veoma je vazno uz kakav ručni časovnik će vam to vreme prolaziti. Ne kaže se slučajno „vreme je novac“, a u svetu u kome su satovi statusni simboli sve je novac. Ručni sat, časovnik, hronoskop, regionalno ura, žargonski čuka ili arhaično dobnik, nebitno je  ako je skup, originalno dizajniran i vredan.

Comments