Možda zvuči kao kliše, ali ipak moramo reći – pravila su tu da bi se kršila. Stil je lična stvar koja je, iznad svega, individualna. Pojedini muškarci mogu veoma dobro da iznesu određene komade, dok sa drugima to nije slučaj. Imajući sve to na umu, postoje dobra i testirana pravila koja, ako poštovana, mogu da osiguraju bilo kom muškarcu da izgleda što bolje moguće – uprkos njegovom ličnom pečatu.

U nastavku teksta su saveti za oblačenje koje treba da shvatite kao bazu svog stila, a ne kao striktna pravila koja izričito morate da ispratite prilikom odevanja.

Saveti za oblačenje koje svaki muškarac treba da zna

Odaberite odgovarajući kroj

Nema smisla nositi “dobru” odeću ako vam ne pristaje. Mali detalji mogu učiniti da čak i najbolja odeća izgleda otrcano – od toga da je prekratka ili predugačka, prevelika ili premala. Dakle, ako nešto ne odgovara – obratite posebnu pažnju na ramena i predeo grudi – nemojte to kupovati. Ili, jednostavno ga nemojte više nositi. Naravno, dimenzije na pojedinim artiklima – na primer, rukavima odela i pantalonama – mogu da se menjaju. Pronađite dobrog krojača i uradite upravo to.

Kvalitet, ne kvantitet

Sa nebrojenim tonama odeće koja svake godine završi na deponiji, sama ekološka svest trebalo bi da bude dovoljna da vas ubedi da kupujete manje. Ali podsticaj se udvostručuje ako imate veći budžet ili ako cenite dobru vrednost. Kvalitetnija odeća ne samo da izgleda bolje, već se i bolje nosi i stoga duže traje.

Saveti za oblačenje – klasici izdržavaju test vremena

S obzirom na konstantne trendove i promene koje se dešavaju u modnom svetu, verujemo da vam može biti teško da obratite pažnju na baš sve što se dešava. Ako ne želite da nastavite da “jurite” trendove ili želite da se izdignete iznad njih, nosite klasične komade. To su uglavnom nepromenljivi odevni komadi koji čine osnovu muškog stila već decenijama – od košulja na dugmiće do derbi cipela, farmerki ravnog kroja i slično. Kad kažemo klasika, to ne mora da znači da će vaš stajling biti dosadan, već ga stilizujte na svoj način, i uvek ćete bez sumnje izgledati dobro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ben Brewster (@benbrewster)

Ovladajte bojom, šarom i proporcijama

Kada su u pitanju saveti za oblačenje, muška odeća je dugo bila užasno trezvena, umotana u zastarele ideje o prikladnosti i muškosti. Ali, ne morate da se oblačite kao muškarac iz pedesetih kako biste izgledali prikladno. Boja, šare i proporcije ne samo da doprinose interesantnosti vaše odeće, već mogu da vam pomognu i da zadržite interesovanje za nju. Da, možda ih je isprva teško savladati, i morate naučiti osnove usklađivanja boja i nijanse koje dopunjuju vaš ten, ali budite hrabri i povremeno eksperimentišite.

Prihvatite teksture

Boje i šare su važne, ali ako zaista želite da uzdignete svoje oblačenje na viši nivo, razmotrite o teksturama koje mogu dodati definiciju celom vašem garderoberu. Taktilne tkanine poput somota, svile, antilopa i flisa mogu stvoriti osećaj dubine ili vam mogu pomoći u stvaranju fokusne tačke u stajlingu.

Pročitajte i ovo: 7 bazičnih komada muške odeće koje možete da kombinujete svakog dana

Saveti za oblačenje: Naučite da nosite odeću u slojevima

Dobro razumevanje slojeva će vam pomoći kad vreme počne da se rashlađuje, i kad se opcije odeće umnože. Naravno, ubacivanje zimskog kaputa preko majice može uraditi trik, ali teško da je tako zanimljivo kao kombinovanje rolke, deblje flanelske košulje i kaputa, zar ne? Eskeprimentišite sa različitim kombinacijama i koristite raznolike teksture i boje kako biste stvorili kontrast.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ben Brewster (@benbrewster)

Pronađite svakodnevnu “uniformu”

Čak i ako vaš posao ne zahteva da svaki dan nosite specifično krojenu odeću, veoma je korisno ako imate kombinacije koje će vam koristiti svakog dana. Pritom, ne morate da brinete o tome šta ćete obući svakog dana, i to će vam sačuvati mnogo vremena. To može biti i jednostavna natkošulja sa košuljom na dugmiće i farmerkama. Preporučujemo da kupite i nekoliko različitih boja koje možete da mešate kako biste uvek imate svež izgled.

Ne zaboravite na obuću

Složićete se da je nemoguće biti dobro obučen ako nemate adekvatne cipele. Možete da nosite i najbolje odevne komade na tržištu, ali ako ih dopunite sa obućom ispod standarda, sve će biti uzalud. Imajući to na umu, vaše cipele nikada ne bi trebalo da budu naknadne misli prilikom sastavljana stajlinga. Provedite malo vremena, ali i uložite novac, kako biste odabrali one prave, i sve ostalo će doći na svoje mesto.

Oblačite se u skladu sa godinama

Ljudi bi trebalo da budu u mogućnosti da nose ono im čini da se osećaju dobro. Ipak, ako želite da izgledate najbolje što možete, isplati se imati malo samosvesti kada je u pitanju ono što je prikladno za godine. Dukserice za skejtere, široke farmerke i ogromne patike su možda bile glavni izbor kad ste bili trinaestogodišnji dečak. Sad, kad ste aktivni član društva odraslih, međutim, ne toliko. Držite se klasike i nećete pogrešiti

Sigurni smo da su vam svi ovi saveti za oblačenje pružili novi uvid u to kako treba da zamišljate svoj garderober. Uz malo truda i napora, nije teško izgledati dobro, tako da vam preporučujemo da što pre implementirate pojedine od ovih, ako ne sve savete u svoje dnevno razmišljanje o odevanju.

Pročitajte i ovo: Najbolje muške bomber jakne za ultimativni odevni stil

Naslovna fotografija: instagram.com/giuse_laguardia

Nenad Grubanoski

Comments