Suva koža je ono što se dešava kad vaša koža ne dobije dovoljno vlage. Može izazvati ljuštenje, pucanje i neugodnost. Suva koža se često javlja na rukama, nogama i stopalima, ali možete je razviti bilo gde, a može imati i mnogo potencijalnih uzroka. U nastavku smo pokrili simptome suve kože, njene tipove i uobičajene uzroke, kao i kako da je se rešite.

Simptomi suve kože kod muškaraca

Suva koža može izazvati nekoliko različitih problema. Ovo su neki od simptoma koji se povezuju sa ovim problemom:

 • gruba tekstura kože
 • pucanje kože
 • svrab
 • bol na mestu gde vas koža svrbi
 • ljuštenje kože
 • osećaj peckanja ili bockanja
 • infekcije (one se mogu stvarati jer suvoća može izazvati pukotine, u koje zatim ulaze bakterije)
 • naborana, opuštena koža
christopher campbell 6BiF2GjWuBM unsplash1 Suva koža: Simptomi, uzroci i kako da je se otarasite

Tipovi suve kože kod muškaraca

Iako je suva koža normalna stvar koja se dešava svakome od nas, postoje određena stanja kože za koja se zna da izazivaju suvu kožu. U nastavku izdvajamo neka od njih.

Ekcem

Kontaktni alergijski dermatitis ili ekcem je promena nastala na koži kao imunološka reakcija na različite supstance (alergene), koje su došle u kontakt sa kožom. Ekcem je inflamatorno stanje kože, a najčešće se povezuje sa plikovima, suvom kožom, infekcijama kože i stvaranjem grubih pečata na koži. Prema statistikama koje su merene u SAD, oko 31 miliona ljudi koji tamo živi imaju ekcem, koji se može pojaviti kod beba, tokom detinjstva, a čak i u odraslom dobu.

Psorijaza

Psorijaza je rasprostranjeno hronično zapaljensko kožno oboljenje, koje se obično sastoji od perioda poboljšanja i pogoršanja. Najčešće se javlja vrsta psorijaze koja ima upadljivo oivičene naslage koje mogu biti ili ružičaste ili sive boje, prekrivene srebrnkastom ljuspastom kožom. Te naslage mogu izazvati i lokalizovanu hiperpigmentaciju. Simptomi se mogu javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, međutim, najčešće nastaju u ranoj odrasloj dobi ili kasnije – oko 50. ili 60. godine.

Iako se ne zna tačan nastanak psorijaze, povezuje se sa inflamacijom i nepravilnim funkcionisanjem imunog sistema. Najproblematičniji delovi tela su često laktovi, kolena i skalp glave. Pored suve kože koja svrbi, drugi simptomi psorijaze uključuju oticanje i ukočenost zglobova.

Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis je često, hronično i neprijatno kožno oboljenje koje izaziva pojavu žućkastih ljuspi na koži glave ili lica, mada može zahvatiti i druge regije tela. Pravilna i česta upotreba specijalno formulisanih preparata za kosu i kožu mogu držati ovo doživotno stanje pod kontrolom. Seboroični dermatitis je nasledno stanje koje izaziva upalu gornjih slojeva kože. Može se pojaviti i u odraslom dobu, a u tom trenutku se naziva perut. Hormonske promene i hladno vreme mogu pogoršati seboroični dermatitis.

Pročitajte i ovo: Muška kozmetika i nega: Šta sve treba da imaš u neseseru

Šta izaziva suvu kožu

Suva koža može imati mnogo potencijalnih uzroka. Ponekad je uzrok očigledan. U drugim slučajevima, da biste otkrili zašto ga imate, može biti potrebno malo traganja. Evo nekih od mogućih uzroka:

 • Starost. Normalno je da koža vremenom postane suva, posebno nakon 40. godine
 • Korišćenje određenih lekova, kao što su diuretici i statini (statini su lekovi koji leče holesterol)
 • Život u hladnom, zimskom vremenu. Hladnoća može isušiti kožu
 • Primanje dijalize. To je zato što dijaliza uklanja dodatnu vlagu iz vašeg tela
 • Topli tuševi
 • Korišćenje sapuna ili grubih sredstava za čišćenje koji uklanjaju ulje sa kože.

Čak i ako se retko susrećete sa suvom kožom, možda ćete primetiti da imate suve regije tokom zime. To je zato što je vlažnost često niža u zimskim mesecima, i napolju i u zatvorenom kada se koristi grejanje. Zimska suvoća se može desiti ljudima svih uzrasta, bez obzira na njihov uobičajeni tip kože. Možete koristiti losion za održavanje hidratantnosti kože tokom ostatka godine. Zimi ćete možda morati da pređete na mast ili kremu da biste adekvatnije navlažili kožu. Masti i kreme će biti efikasnije za lečenje suve kože.

petr sevcovic auCjz0gucr0 unsplash1 Suva koža: Simptomi, uzroci i kako da je se otarasite

Faktori rizika koji izazivaju suvu kožu

Određeni faktori rizika mogu povećati šansu da dobijete suvu kožu. To uključuje:

 • Ako ste stariji od 40 godina (nakon 40 godina, vaše telo proizvodi manje sebuma, ulja koje održava kožu mekom)
 • Imajte tamniju kožu
 • Imate određena hronična zdravstvena stanja, poput dijabetesa ili bolesti štitne žlezde
 • Imate svetlu kožu
 • Imate određena stanja kože koja su povezana sa veoma suvom kožom (kao što su ekcem i psorijaza)
 • Imate određene nedostatke hranljivih materija, uključujući vitamin D, vitamin A, niacin, cink ili gvožđe
 • Pušite cigarete

Suva koža se obično leči i nije ozbiljan problem. Jedna od mogućih komplikacija je mogućnost infekcije. To se može dogoditi jer pukotine nastale suvoćom mogu dozvoliti bakterijama ili drugim organizmima da prodru dublje. Još jedna potencijalna komplikacija je svrab ili zadebljani delovi kože, ako imate suvu kožu duže vreme. Problem suve kože neće dovesti do hroničnog stanja, ali određena zdravstvena stanja mogu imati suvu kožu kao uobičajenu komplikaciju. To uključuje dijabetes, bolesti štitne žlezde i psorijazu.

Kako se otarasiti suve kože kod muškaraca

Uz neugodnost koju suva koža može izazvati, najverovatnije ćete želeti da pronađete olakšanje. Postoji mnogo različitih hidratantnih sredstava, a otkrivanje koje je najbolje za to može biti zbunjujuće. Mast ili krema su bolji izbor od losiona jer su masti i kreme efikasnije za suvu kožu i manje iritiraju. Preporučuje se da potražite mast ili kremu koja sadrži barem jedan od sledećih sastojaka: dimetikon, glicerin, hijaluronsku kiselinu, jojoba ulje, mlečku kiselinu, lanolin, mineralno ulje, petrolatum, ši puter.

Druge mere koje možete preduzeti za lečenje suve kože:

 • Potražite proizvode za negu kože bez mirisa jer oni mogu biti previše iritantni za kožu.
 • Koristite mlaku (ne vruću) vodu kada se kupate ili tuširate. Ograničite vreme kupanja na pet do 10 minuta, da biste smanjili izlaganje temperaturi vode koja može isušiti kožu.
 • Koristite mast ili kremu odmah nakon kupanja ili pranja ruku. Ovo je idealno vreme da zadržite postojeću vlagu na vašoj koži. Da biste smanjili masni izgled ili osećaj, stavite proizvod na ruke i utrljajte ga dok vam ruke i zahvaćeno područje više ne budu masni.
 • Kupite ovlaživač vazduha, ako je potrebno. Ako živite ili radite u oblasti sa niskom vlažnošću, možda će vam biti potreban ovlaživač da biste dodali više vlage u vazduh.

Ako znate da ste skloni suvoj koži ili ako želite da zaustavite probleme sa suvom kožom pre nego što se pojave, postoji nekoliko preventivnih mera koje možete preduzeti. Svakodnevno koristite hidratantnu kremu, držite se kratkog mlakog tuširanja ili kupanja, izbegavajte sedenje u blizini izvora toplote koji isušuje (kao što su kamini) i koristite proizvode za kožu bez mirisa. Uvek je dobra ideja da pijete i puno vode jer će hidratacija koristiti celom telu.

Ukratko, suva koža može izazvati ljuštenje, pucanje i iritaciju. To je posledica starenja, hladnog vremena, uzimanja određenih lekova i određenih hroničnih stanja. Skloniji ste suvoj koži ako ste stariji od 40 godina, ili imate tamniju ili svetliju kožu, ali i ako pušite. Neki načini da je se rešite uključuju nanošenje masti ili krema (redovno i nakon kupanja) i korišćenje proizvoda za kožu bez mirisa. Trebalo bi da posetite zdravstvenog radnika, poput dermatologa, za suvu kožu ako isprobate proizvode bez recepta, a i dalje imate iritaciju ili zabrinutost kože.

Pročitajte i ovo: Najbolje rutine za negu kože koje će vam osigurati čisto lice

Naslovna fotografija: unplash.com

Nenad Grubanoski

Comments