Kako birate šampon? Uzmete onaj koji vam je kupila majka/devojka, koristite onaj koji ona koristi? Žene pažljivo biraju šampone za svoj tip kose, u zavisnosti od toga da li im je masna, da li se farbaju, da li im je koža glave osetljiva, krajevi suvi, dlaka tanka… Primetite da nikada ne koriste 3 u 1 proizvode, nego imaju posebno šampon, regenerator i razne proizvode za intenzivnu ishranu kose, za posle pranja i za suvu kosu. Muškarcima preostaju jedino šamponi protiv peruti, koji uglavnom i ne pomažu mnogo. Ali, nemaju svi muškarci perut, a nemaju svi muškarci ni kosu. Ukoliko je imate, krajnje je vreme da se edukujete i počnete da je negujete na pravi način. A možda i da je pustite da naraste – kad je već imate. 

U ženskom svetu, kosa je veoma važna – kosa je lični brend, izraz karaktera. Loše ošišana kosa, podrastak i rascvetali krajevi su apsolutno neprihvatljivi i govore o aljkavosti i nedostatku integriteta. Šta vaša kosa govori o vama? 

Ako vam je kosa kratka, ono što se odnosi na teksturu i vlagu vlasišta ne važi za vas – a to je ono što vas opredeljuje koje ćete proizvode za negu koristiti. Ali, ako imate dugu kosu, ili želite da je pustite da izraste, onda treba da imate solidnu predstavu o svim osobinama kose i kože vlasišta. 

Ako ste kovrdžavi 

Nauka je zaključila da su geni odgovorni za kovrdžavost vaše kose, odnosno, genetsko nasleđe vam donosi ravnu ili kovrdžavu kosu. Postoje tri glavna tipa kose – ravna, talasasta i kovrdžava. Ravna kosa ima samo jednu kategoriju – ravna je. Kovrdžava ima potkategorije, na osnovu toga koliko su vaše lokne sitne (sabijene i zategnute), ili krupne (labave). I tu postoje podvrste kovrdža, od labavog talasa, preko malo zategnutijeg, koji se uvija od sredine ka krajevima, do potpuno definisane S krive. Dalje, postoji još potkategorija koje definišu krupnije i sitnije S krivulje, sve do najsitnijih „federa“ koji se mogu umotati oko slamke. 

Ako pogledate dve osobe koje imaju iste tipove kose, gotovo sigurno ćete naći male razlike među njima, čak i unutar detaljnih kategorija i potkategorija, tip kose je jedinstven kod svakog pojedinca, a jedna osoba pri tom, može imati i više od jednog uzorka kovrdža (po definiciji). Najpribližnije ćete odrediti tip kovrdža kada kosu operete, i pustite je da se prirodno osuši na vazduhu. Što vam je kosa duža, lokne će biti opuštenije, jer težina kose vuče na dole i često (mada ne uvek) ispravlja kovrdže. 

Kako da negujete ravnu kosu

Ravna kosa ima tendenciju da se brže masti od drugih tipova, jer sebum koji proizvodi vlasište lakše ide niz dlaku, nego kod kovrdžave kose. Momci sa ravnom kosom ne moraju da koriste ulje za kosu – češljajte je dva puta dnevno, da bi se prirodna ulja apsorbovala i širila niz dlaku, što će sprečiti njihovo nakupljanje u korenu. Tako ćete produžiti i vreme između dva pranja. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ÁLVARO MEL (@meeeeeeeel_)

Kako da negujete talasastu kosu 

Izbegavajte ulja i masne kreme, jer oni mogu još više da isprave kosu, osim ako to želite i ako vam je kosa sklona kovrdžanju, naročito prilikom vlažnog vremena. Odaberite nežnije balzame i proizvode za stilizovanje, pene koje sadrže sastojke protiv vlage, a ako želite da naglasite lokne, onda koristite proizvode za kovrdžavu kosu. 

Kako da negujete kovrdžavu kosu 

Kovrdžavoj kosi, sa definisanim (naročito sa sitnim i čvrstim) loknama, potrebno je mnogo hidratacije. Koristite hidratantne proizvode sa glicerinom, ili aloe verom, ovi proizvodi sprečavaju da se kosa suviše ukovrdža i pomažu da se zarži vlažnost. Proizvodi za negu treba da sadrže emojense koji omekšavaju kosu i daju joj sjaj i obično se nalaze u regeneratorima (behantrimonijum hlorid ili ši puter). Okluzivi, poput ulja za kosu, zadržavaju vlažnost koju vam obezbeđuju prethodni sastojci. Ali, nisu sva ulja jednaka, neka prodiru u kutikulu, a neka zatvaraju pukotine. 

Većina balzama za kovrdžavu kosu ima sve navedene sastojke, zato pronađite one proizvode koji su namenjeni specijalno kovrdžavoj kosi. Još jedan faktor zadržavanja hidratacije jeste poroznost dlake. 

Poroznost se odnosi na sposobnost dlake da apsorbuje i zadrži vlagu i zasniva se na tome koliko su „ljuske“ dlake čvrstve ili labave. 

Pročitajte i ovo: Efekti puštanja brade – potkrepljeni naučnim istraživanjima

Svaka dlaka ima tri sloja – unutrašnji sloj je medula, srednji je korteks, a spoljašnji sloj kutikula. Ovaj deo sadrži „ljuske“ – pod mikroskopom izgledaju gotovo kao krljušt, pa ih tako i zamislite. To je sloj koji štiti unutrašnje slojeve, odnosno, ćelijsku membranu korteksa, keratinske proteine i još mnogo toga. Zdrava kutikula je od vitalnog značaja za zadržavanje vlage i poroznost je osobina kutikule, a može biti niska, srednja i visoka. 

Dlaka niske poroznosti ima ravne „ljuske“ čvrsto spojene i vlaga se teško aposrbuje, ali se zato dugo zadržava kada jednom dospe unutra. Znaci niske poroznosti su kada vam treba mnogo vremena da potpuno pokvasite kosu (voda prosto klizi niz kosu i ostaje na spoljašnjoj strani); kosa se brzo suši (jer ne upija mnogo vode); možete biti preosetljivi na proizvode sa proteinima; kokosovo ulje ili teža ulja čine vašu kosu krutom, jer ne prodiru u dlaku. Ako ovo važi za vašu kosu, znači da je kutikula dlake izuzetno čvrsta i da slabo propušta sastojke. Ali, kada je uspešno kondicionirate, ona dugo ostaje hidrirana – ipak, ne preterujte sa naporima da nahranite kosu, jer može postati kruta. 

Srednje porozna dlaka ima blago podignute „ljuske“ lako apsorbuje i zadržava vlagu, a već posle dan ili dva ponovo je masna i morate je oprati. Srednja poroznost omogućava lako upijanje vlage, relativno se brzo suši i lako upija proizvode koje nanosite. 

Visoko porozna dlaka ima podignute „ljuske“ koje mogu biti oštećene, što može biti posledica hemijskih tretmana ili izlaganja suncu, ali i genetska predispozicija. Vlaga se apsorbuje gotovo trenutno, ali se lako i gubi. Kosa se sporije suši na vazduu, ali kada se osuši deluje suvo i čupavo. Dlaka visoke poroznosti se veoma lako zasiti proizvodima, ali vrlo brzo opet izgleda suvo (i suva je na dodir), sklona je oštećenju i lomljenju. 

Srednja poroznost je očigledno najbolja, ali nivo poroznosti može da varira i da se menja sa rastom kose, ili periodom u godini. Nisku poroznost ćete prepoznati po tome što se izgled kose ne menja i uvek ima sjaj. Ako vam je kosa suva i gruba na dodir, verovatno je u pitanju visoka poroznost. 

Različiti delovi kose mogu imati različiti nivo poroznosti. Ako imate dužu kosu ili se farbate, krajevi su obično porozniji od korena – oni su duže izloženi vremenskim prilikama, suncu, zagađenju, dok je kosa u korenu uvek „nova“ jer stalno izrasta. 

Kosu niske poroznosti treba prati toplom vodom (da se „ljuske“ malo podignu), da bi upila više vlage. Nanesite ulja ili regeneratore koji zadržavaju vodu, kako bi se obezbedilo prodiranje vlage u unutrašnjost dlake. Učinite do dok je kosa mokra, jer su tada „ljuske“ malo više podignute, nego kada je dlaka suva. Nakon nanošenja proizvoda za negu, stavite kapu za tuširanje, koja će zadržati toplotu i omogućiti dlaci da bolje apsorbuje hranljive sastojke. Koristite proizvode bez proteina. Pošto vaša kosa dobro drži keratin, dodavanje proteina je može učiniti krtom i lomljivom. 

Kada je dlaka visoko porozna, cilj nege je zatvaranje i ravnanje „ljuski“ površine dlake i preporučuju se proizvodi sa uljima, ši puterom i proteinima. 

Takođe, pranje kose hladnom vodom pomaže da se „ljuske“ zatvore, a ako kosu sušite fenom, koristite dodatak za zaštitu od toplote. 

Srednje porozna kosa ne zahteva poseban tretman. Eksperimentišite i koristite one proizvode koji daju najbolji efekat. 

Sledeća bitna stvar je tekstura kose, a ona može biti fina (svilena), srednje fina, ili gruba. 

Kosa fine teksture se lakše lomi i zato joj je potreban nežan tretman – pažljivo češljanje, bez mnogo toplote i trljanja peškirom. Nežno sa finom kosom. Kada je perete, nežno masirajte kožu glave, kada se češljate, ne vucite i ne čupajte, rašćešljavajte je samo dok natopljena balzamom. Proizvodi sa proteinom mogu biti od pomoći. Najbolji šamponi i balzami za finu teksturu su oni za povećanje volumena, to su lagane formule, koje ne opterećuju kosu. 

Srednja tekstura vam omogućava veliki izbor proizvoda za negu i stilizovanje koji vam neće škoditi (kao i kod srednje poroznosti). 

Grubu teksturu ima gusta kosa i dlaka je debela, skoro poput žice. Ovakva kosa je jaka, sadrži više proteina i daleko je otpornija na toplotu i hemikalije, ali može biti kruta i suva, naročito ako je kovrdžava. Ovakvoj kosi ne treba dodatni protein da ne bi postala preosetljiva i zato izbegavajte takve proizvode. 

Gustina kose se odnosi na to koliko je vaša kosa gusta ili retka u celini, odnosno, koliko temeljno pokriva vaše vlasište. Kada neko ima gustu kosu, obično se misli na to, na pokrivenost vlasišta, a ne na teksturu. Gustinu čini broj dlaka po kvadratnom santimetru vlasišta, odnosno, koliko su folikuli blizu jedan drugom. 

I još jedna podela odnosi se na tanku, srednju i gustu kosu. 

Još jednom delimo gustinu kose na tanku, srednju ili gustu kosu.

Tankoj kosi (vlasište se vidi), ne trebaju teške kreme i ulja, samo će je slepiti i kosa će izgledati još oskudnija. Lagani puderi i sprejevi za oblikovanje su najbolji. Srednju ili gustu kosu (vidi se samo razdeljak, ili se vlasište uopšte ne vidi) može oblikovati težim proizvodima. 

Pročitajte i ovo: Želite da promenite svoju frizuru? Izdvajamo najpopularnije muške frizure koje će vas sigurno inspirisati

Vlažnost kože glave zavisi od količine sebuma, odnosno od toga koliko je koža glave suva ili masna. Osim ova dva tipa, postoje i uravnoteženi i kombinovani tip (mastan koren, suvi vrhovi). 

Uravntožen tip vlasišta postaja mastan dva ili tri dana nakon pranja, bez perutanja. Suvo vlasište je često iritirano, osećate svrab i pojavljuje se perutanje. Masno vlasište je ono koje se zahteva gotovo svakodnevno pranje i kosu je teško oblikovati. Kombinacija zahteva često pranje zbog masnoće skalpa, ali krajevi stalno ostaju suvi (i verovatno su oštećeni). 

Važna napomena – postoji velika razlika između suvog vlasišta i peruti. Perut je uglavnom prouzrokovana stanjem kože koje se zove seboreični dermatitis i to je gljvica, kojoj je potreban odgovarajući tretman. Suvo vlasište se samo peruta – ljušti se, kao koža posle sunčanja, odbacuje osušeni, mrtvi sloj kože, u česticama. Perut se obično nalazi na masnom vlasištu, dok se perutanje javlja na suvom skalpu. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mergim Shabani (@jimy_09)

Ova razlika je važna, jer ne treba odmah da uzmete medicinski šampon, kad vidite da vam se kosa peruta – bolje bi bilo da probate sa nežnijim, neutralnim šamponom. 

Kosu suvog vlasišta treba prati ređe (dva puta nedeljno), da biste imali više vremena za proizvodnju sebuma između dva pranja. Prijaće joj pakovanja za duboko kondicioniranje ili proteinski tretmani. Maske od kokosovog ulja, mogu učiniti čudo! Koristite nežnije šampone i balzam za hidriranje. Uverite se da proizvod koji kupujete ne sadrži ove teške deterdžente: Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfat, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate. Oni su dobri za borbu protiv masnog vlasišta, ali mogu pogoršati stanje suvog vlasišta. 

Dakle, da naglasimo još jednom – muškarci najčešće prave veliku grešku što zaključuju da imaju perut, čim vide trunčice u kosi, a to je zapravo perutanje suvog skalpa. Uzimajući šampon protiv peruti, nanosite na suv skalp sve ove teške deterdžente, koji vam nisu potrebni i umesto da rešite problem perutanja, vi ga pogoršavate. 

Nežniji proizvodi za negu sadrže ove sastojke:  Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoyl (or lauryl/lauroyl) Sarcosinate

Za masnu kožu glave možda će vam biti potreban jači šampon i češće pranje kose, sa onim sastojcima koje ljudi sa suvim skalpom pokušavaju da izbegnu. 

Od kombinovanog slučaja pate muškarci sa dugom kosom, pa se njima preporučuju šamponi za masnu kožu glave, koje će utrljavati samo u skalp. Dok ispirate kosu, šampon će pokupiti preostalu prljavaštinu sa krajeva kose. Kada stavljate regenerator, ne nanosite ga na kožu glave, krenite od sredine dužine kose na dole, držite ga tri do pet minuta i isperite. 

Većina muškaraca sa kratkom kosom nikada ne primeti posledice loše nege, jer se stalno šiša, ali opet – koža glave može trpeti, ako je ne tretirate u skladu sa njenim tipom. Zato je osnovno znanje o tipovima kose i vlasišta bitno i za „kratkodlake“, a ne samo za one muškarce koji imaju oblikovane frizure, ili nose dugu kosu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/meeeeeeeel

Brankica Milošević 

Comments