Pisci koje obeleže epohe i periode u književnost jedne zemlje i nacije, ali samim tim i svu književnost sveta, jesu oni koji se nikada ne zaboravljaju i koji nikada ne umiru – jer nastavljaju da žive kroz svoje delo vekovima nakon svoje fizičke smrti. Među njima, našao se i nemački pisac Tomas Man, koji je obeležio kraj 19. i prvu polovinu 20. veka, a za sobom je ostavio opus koji je veoma bogat i opširan. Međutim, najbolje ga poznajemo po romanu “Bunderbrokovi“, koji je započeo kao novelu, a onda je dobio veliki porodični roman koji prikazuje propadanje jedne porodice, za koji je dobio i Nobelovu nagradu za književnost 1929. godine. Uz ovaj, roman koji ga je proslavio je i “Čarobni breg“, koji je okarakterisan kao vaspitni roman, roman o celokupnoj sudbini čoveka i svih njegovih odnosa koji se stvaraju i nastaju tokom života. Ovo je samo ono po čemu ga najbolje znamo, a spisak romana, eseja, pripovetki i novela koje je napisao, zaista je dugačak. Danas se sećamo ovog nemačkog romanopisca i pripovedača kroz neke od veoma inspirativnih i poučnih citata.

Kako se u svojim delima bavio životom, ljudskim sudbinama, svim onim što čoveka “obavija”, tako se našlo i mnogo citata, ali i odlomaka koji savršeno neke segmente života prikazuju.

Evo u čemu je video smisao i svrhu života: “Mnogi ljudi imaju besmislen život. Kao da su u nekom polusnu, čak i onda kada rade nešto za šta misle da im je važno. To je zbog toga što jure za pogrešnim stvarima. Jedini način na koji možeš uneti smisao u život jeste posvetiti se ljubavi prema bližnjem, posvetiti se zajednici koja te okružuje, stvaranju nečega što će tvom životu dati svrhu i smisao.”

tomas man 3 Uz velikog čoveka često idu i velike greške (Citati Tomasa Mana)
Comments