Bob Dilan – “Like a Rolling Stone” (1965)

Jedan od muzičara koji je imao najveći uticaj na svet svakako je Bob Dilan. Na sceni je 55 godina, a sa ovom pesmom je kako i sam kaže “promenio sve”. Dakle, svoj život, muzički svet, svet uopšte. Pesma govori o životu u vreme slave i posle nje, o novcu, socijalnom statusu, poverenju, a u početku je bila priča na 20 strana koja je pretočena u šestominutnu numeru. Pravo muzičko remek-delo i prema magazinu “Rolling Stone” najbolja na listi 500 najboljih pesama svih vremena.

20131118 dylan x600 1384880017 10 najuticajnijih pesama svih vremena

Bili Holidej – “Strange Fruit” (1939)

Ovu pesmu je napisao američki učitelj Abel Miropol, a reč je o zgražavanju rasizmom i maltretiranjem crnaca. Maestralno ju je izvela Bili Holidej, a od tog trenutka postala je simbol borbe za ljudska prava i jedna od najpoznatijih protestnih pesama.

Nirvana – “Smells Like Teen Spirit” (1991)

Himna nezadovoljnih generacija, koja je “izbacila” alternativni rok na mesto gde se i danas nalazi. Prvi veliki hit i najbolja pesma ove grupe, bila je na šestom mestu Bilbordove liste novih hitova. Od kritičara je dobila sve pohvale, a i nakon smrti Kurta Kobejna smatraju je jednom od najboljih rok pesama svih vremena.

Comments