Sugarhill Gang – “Rapper’s Delight” (1979)

Nema potrebe mnogo opisivati pesmu koja je svetu podarila rep muziku, možda kao “pesma svih rep pesama”. Grupa i više nego simpatičnih izvođača zaintrigirala je javnost i bila “okidač” uspeha roda muzike koji je danas jedan od nasjlušanijih.

The Sex Pistols – “God Save the Queen” (1977)

Prema ondašnjoj javnosti, osim zajedničkog naziva sa himnom Engleske, nije tu bilo ništa lepo i patriotsko. Kontroverzna pesma poznatog pank sastava, dočekana kao napad na kraljicu i monarhiju, ali opšteprihvaćena od strane naroda, jer je konačno neko rekao nešto “u ime naroda”. Dan-danas simbol buntovništva.

The Beatles – “I Want To Hold Your Hand” (1963)

Pesma koja je “slomila” Ameriku, s obzirom na to da je nedelju dana pre njenog zakazanog predstavljanja ubijen predsednik Džon Kenedi. Istorijski gledano, peti singl Bitlsa imao je najveći uticaj u svojevrsnom oporavku nacije od šokantnog gubitka, ali je i pokrenuo “invaziju” britanskih izvođača na američku scenu.

Elvis Prisli – “That’s All Right” (1954)

Prvi Elvisov singl, koji je pre njegovog snimanja, izvodio poznati bluz pevač Artur Kradap, poznatiji po nadimku “Big Boj”. Reklo bi se prapočetak rok kulture, a kada je gazda kuće “Sun Records”, Sem Filips, rekao da kad bi našao belca sa dušom i glasom crnca sigurno bi zaradio milijardu dolara ni sanjao nije da će se jedan takav i pojaviti – Elvis Aron Prisli, kralj roka. Ne znamo da li je Filips zaradio taj novac, ali znamo jedno – Elvis je zauvek promenio muziku.

Lista je mogla da bude još duža, verovatno su u njenom produžetku mogle da se nađu i pesme poput “Light My Fire”, “The Message”, “Stayin’ Alive”, “F**k the Police”, “Satisfaction”, “Imagine”… Ipak, za prave sladokusce dovoljno je i ovo.

Radoslav Jokić

Comments