Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

DRAM BEND: “Izdati prvi album je kao da si završio osnovnu školu”

Ovo su najavljeni albumi koje nestrpljivo iščekujemo u ovoj godini!

Kako da all black stajlinge ovog proleća učinite zanimljivijim

Umetnost i kultura

Intervju: Ivan Erdevički, osnivač i vlasnik kompanije “ER Yacht Design”

2/3

Zbog namene, karaktera, veličine, izgleda i statusnog obeležja jahti, dizajniranje istih Vas je dovelo u kontakt sa izuzetno bogatom klijentelom. Recite nam da li ste nekada imali problem sa njihovim zahtevima? Isto tako zanima nas, da li Vam je neki zahtev/predlog nekog od Vaših klijenata ostao u posebnom sećanju kao najneobičniji?

Uživam u kontaktu i konstruktivnoj interakciji sa stručnim klijentima koji cene dizajn i lepotu forme i oblika. Za mene, njihov doprinos je veoma važan zato što uvek, kada dizajniram namenski za pojedince, nastojim da implementiram njihove ideje i donekle njihovu ličnost. Sa vlasnicima, koji su u većini slučajeva i kapetani, pristup je na profesionalnom nivou koji obuhvata zakonsku regulativu, funkcionalnost, zaštitu, i pre svega – sigurnost. Ova industrija se svakako veoma razlikuje od mnogih drugih, a i imate priliku da upoznate mnogo interesantnih ljudi.

Kada već govorimo o momentima koji su Vam ostali u posebnom sećanju, kažite nam da li postoji jahta ili neki drugi projekat na kojem ste radili a da Vam je iz nekog razloga posebno drag?

To je kao da me pitate koje dete volim najviše. Zaista ih volim sve, to su naša deca i moja dela.

003 ER Yacht Design Intervju: Ivan Erdevički, osnivač i vlasnik kompanije “ER Yacht Design”

Vi ste osnivač i vlasnik kompanije “ER Yacht Design” (Ivan Erdevicki Naval Architecture & Yacht Design Inc.), koja se, kako joj samo ime kaže, bavi dizajniranjem jahti. Recite nam nešto više o tome?

Kompanija, pozicionirana u Vankuveru  u Kanadi, koja se bavi projektovanjem i razvojem luksuznih superjahti, veličine od 30 pa sve do 120 metara, kao i kvalitetnim brodovima, osnovana je 2001. godine, a sada ima predstavništva i u Londonu, kao i u luci Porto Montenegro.

Moj rad je baziran na dugogodišnjem iskustvu vezanim za navalnu arhitekturu i dizajniranje brodova za neke od vodećih brodogradilišta kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u Evropi.

Tokom proteklih 14 godina, dizajniranje jahti se razvilo za veliki broj vodećih brodogradilišta, kao što su Nobiskrug, Icon Yachts i Lurssen (u Evropi), zatim Burger Boats i Perry Yachts (u SAD), kao i za individualne klijente kako u Evropi, tako i u SAD i Kanadi.

Svoju karijeru sam započeo najpre kao inženjer a potom i dizajner radeći za neke od najcenjenijih svetskih brodogradilišta kao što je Delta Marine Industries u Sijetlu i druge u Sjedinjenim Američkim Državama.

011 ER Yacht Design Intervju: Ivan Erdevički, osnivač i vlasnik kompanije “ER Yacht Design”

Studirao sam navalnu arhitekturu u Zagrebu, zatim mašinski inženjering na američkom univerzitetu UCLA, kao i jaht-dizajn na američkom institutu “The Westlawn Institute of Marine Technology”.

Ovakva podloga stečenog znanja, zatim praktično iskustvo u izgradnji jahti, kao i opsežno iskustvo na raznim plovilima, omogućilo mi je da se razvijem u dizajnera sa glavnim ciljem spajanja umetnosti i inženjeringa u ono što je danas postalo jasna forma – “the Erdevicki style”.

Jahte, naravno, povezujemo sa putovanjima. Zanima nas da li volite da putujete, koje su Vam omiljene destinacije, kao i to gde biste voleli da otputujete a da do sada još niste bili tamo?

Sve je posao, posao i posao. Ipak, uspeo sam nedavno da posetim Kinu-Hong Kong, Singapor, Meksiko, Sejšele i još neke predivne predele.

Uživam u Vankuveru, gde i živim ali volim i London koji je veoma kosmopolitski, Veneciju koja je veoma romantična, kao i ceo Jadran koji je nezaboravan.

Voleo bih da vidim planinu Fudži u Japanu, ploveći brodom tom regijom. Želeo bih da vidim ovu planinu u zoru naročito tokom sezone cvetanja trešnje, krajem marta ili u aprilu.

Wannabe TV

Editors choice