Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

DRAM BEND: “Izdati prvi album je kao da si završio osnovnu školu”

Ovo su najavljeni albumi koje nestrpljivo iščekujemo u ovoj godini!

Kako da all black stajlinge ovog proleća učinite zanimljivijim

Umetnost i kultura

Intervju: Ivan Erdevički, osnivač i vlasnik kompanije “ER Yacht Design”

O Vama i Vašem delu se mnogo priča jer su Vaši radovi zaista specifični. Kada je reč o nama bliskoj destinaciji, pomenućemo Tivat i božanstvenu luku Porto Montenegro koju krase mnogobrojne jahte od kojih je popriličan broj zapravo Vaše delo. Dakle, u Porto Montenegru Vaše ime se svakodnevno pominje nebrojeno mnogo puta. Svakako ste i Vi svojim radovima doprineli da dotična lokacija izgleda tako lepo i glamurozno. Kažite nam nešto više o svom radu vezanim konkretno za Porto Montenegro?

Boka je područje na kojem sam odrastao i odakle crpim svoju inspiraciju. Na tom lokalitetu postoje neki manji brodovi koje sam dizajnirao ili redizajnirao. Potom se moj rad razvijao i na globalnom nivou, te tako danas, brodovi koji su moje delo, nalaze se na najmanje 5 kontinenata.

Porto Montenegro je predivno mesto na kojem imam mnogo prijatelja, ali nažalost nikada i dovoljno slobodnog vremena da možemo da uživamo zajedno. Ipak, uvek smo u kontaktu i pokušavamo da se družimo tokom letnjeg perioda.

Projekat na kojem ste radili a koji je nama privukao posebnu pažnju jeste novi model automobila marke Jaguar (karavan XF Sportbrake) i karbonska jahta Concept Speedboat. Kažite nam nešto više o celokupnoj saradnji sa Jaguarom. Da li ste, osim sa Jaguarom, imali saradnju i sa još nekom jednako uspešnom i popularnom kompanijom?

Nedavno sam radio sa Janom Kalumom, Jaguarovim direktorom dizajna modela XK i F-tipa, na implementiranju Jaguarovog dizajna iz pedesetih godina prošlog veka na savremen gliser od šest metara. Puna veličina prototipa izgleda sjajno, ipak, mislim da ga Jaguar neće staviti u proizvodnju, ali mi se dopada celokupna ideja.

Zatim, postoji jahta pod nazivom Icon ER175 u saradnji sa kompanijom ICON Yachts. Reč je o jahti veličine 54 metara sa špicem u obliku metka, glatkim, izvajanim trupom i nadgradnjom. To je jahta koja je potpuno u Džejms Bond stilu, a dobila je i nagradu “The International Yacht & Aviation Award” u kategoriji dizajna preko 50 metara.

004 ER Yacht Design Intervju: Ivan Erdevički, osnivač i vlasnik kompanije “ER Yacht Design”

Moram da pomenem i “Adamantine”, predivnu jahtu od 86 metara sa čak 6 paluba koja sija kao dijamant na moru. Dizajn ovog odlično proporcionalnog broda je jedinstven, kombinuje pomorsku snagu sa elegancijom i prefinjenošću super-jahte, dok međusobno povezana stakla duž cele strukture daju izgled dijamanta.

Pozabavili bismo se još malo Vašim odnosom sa klijentima. Poznati ste po tome što veoma fino sarađujete sa njima, usvajate njihove ideje i predloge. Ipak, nikako ne prelazite granicu na kojoj se lagano gubi specifičnost Vašeg ličnog načina dizajniranja i na kojoj počinje dominacija zahteva klijenata. Zanima nas kako reagujete i u kakvoj su obavezi Vaši klijenti ukoliko vremenom požele da na svojoj jahti nešto promene?

Moj moto je “U težnji ka savršenstvu”, koji me pokreće. Verujem da je savršenstvo moguće, kao jedinstven osećaj balansa i harmonije forme. Moji projekti su jedinstveni, kao što je i moj unutrašnji svet jedinstven, odakle i crpim svoju inspiraciju, a to sve moji klijenti vrlo dobro znaju kada poručuju dizajn. Osim vlasnikovih očekivanja i komfora, tu su i gosti, majstor, posada, bezbednost i sigurnost, privatnost, ergonomija… moram u obzir da uzmem celokupnu sliku i da edukujem klijenta kako bismo na taj način izbegli zamke različitog mišljenja u vezi dizajna.

009 ER Yacht Design Intervju: Ivan Erdevički, osnivač i vlasnik kompanije “ER Yacht Design”

Ivane, hvala Vam na vremenu koji ste izdvojili da odgovorite na naša pitanja. Znamo koliko ste zauzeti i veoma cenimo Vaše vreme. Za kraj, recite nam koji su Vaši dalji poslovni planovi?

Trenutno radim na projektovanju jahte od 60 metara, za jednog veoma važnog klijenta u Evropi. Biće to moderno-klasičan dizajn, elegantane ali i funkcionalne strukture sa mogućnošću dugodomentog krstarenja.

Moj cilj za budućnost je visoko personalizovan dizajn sa visokim nivoom inputa klijenata, i jahta koja je mesto za život, posao, opušanje i zabavu. To će biti samostalno, sigurno, obezbeđeno i u stanju da se kreće širom sveta. Dizajn će biti u okviru od 95 metara, prema zahtevima tržišta, uz implementiranje najnovije tehnologije i “zelenih” rešenja, izraženih u minimalističkom stilu sa čistim linijama i nadgradnim površinama u obliku skulptura.

To je sve što mogu da vam kažem za sada. Morate da sačekate i da vidite dizajn kada bude realizovan.

Read the interview in English here:

Interview: Ivan Erdevicki, a founder and owner of the company “ER Yacht Design”

Aleksandra Grujić

Wannabe TV

Editors choice