Praksa meditacije neće sagoreti kalorije koje unosite naručujući picu i neće uraditi ništa praktično i konkretno umesto vas. I kako neko može mirno da sedi i razbistri um, a da ga ne ometaju svakodnevne misli i brige? Da, meditacija ponekad može delovati više kao mučenje, nego kao samopomoć.

Ali, koristi meditacije su nesumnjive, iako je potrebno vreme i istrajnost da ih osetite. Evo šta vam preporučuju stručnjaci:

Kontrola nad mislima – neka vam praksa meditacije postane navika

Mnogi stručnjaci se slažu da je važno razmišljati o meditaciji kao o nečemu oko čega nema pregovora – to je nešto što jednostavno radite jer je dobro za vas, baš kao i pranje zuba pred odlazak na spavanje. Praksa meditacije je besplatna i dostupna bilo gde i u bilo kojoj situaciji (čak i kad ste bolesni), tako da lako može postati svakodnevna navika. Posmatrajte je kao teretanu za mozak – meditiranje najmanje deset minuta dnevno je vaš mentalni trening.

Merljive prednosti meditacije

Pored uobičajenih razloga zbog kojih je praksa meditacije dobra za svakog, kao što je smanjenje stresa, bolji san, bolje ukupno zdravlje, jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji rade u okruženju visokog stresa i praktikuju meditaciju, obavljaju zadatke za deset procenata brže, dok i samo jedna vođena meditacija može povećati nečije veštine rešavanja problema i rasuđivanja. Meditacijom možete regulisati krvni pritisak – ako je visok ili suviše nizak, odvojte nekoliko minuta, uzemljite se, fokusirajte se na disanje i – sledeće merenje pritiska će pokazati normalne rezultate.

Praksa meditacije izgrađuje svesnost i empatiju

Stručnjaci ističu da praksa meditacije pomaže u izgradnji empatije – meditacija vas čini saosećajnim u svim oblastima vašeg života. To takođe pravi pauzu između onog što vam se dešava tokom dana i načina na koji odlučujete da odgovrite na to – tako postajete svesniji, kako na poslu, tako i u privatnom životu, i svi oko vas će to primetiti.

Praksa meditacije – kako da preuzmete kontrolu nad svojim mislima 1 Praksa meditacije – preuzmite kontrolu nad svojim mislima

Pročitajte i ovo: Čemu ti služi meditacija

Različite vrste meditacije

Isprobajte različite vrste meditacije da biste pronašli neke koje vam najviše odgovaraju i koje najradije praktikujete. Probajte vođenu meditaciju, koja vam daje instrukcije da vizuelizujete slike, svetlost, zvuk, miris…

Meditacija sa mantrom se odnosi na umirujuće reči ili zvuke koji ne samo da pomažu u meditaciji, već imaju slojeve značenja koje možete ispitati dok meditirate. Neki smatraju da jednostavno ponavljanje mantri pomaže da ignorišu misli koje se roje na periferiji i ometaju fokus.

Meditacija svesnosti je vežba življenja u sadašnjem trenutku. Za razliku od drugih vrsta meditacije u kojima pokušavamo da blokiramo spoljašnje smetnje, meditacija svesnosti nas podstiče da budemo svesniji svog okruženja, kao i naših čula i postupaka.

Vođenje dnevnika takođe može biti praksa meditacije – počnite tako što ćete mentalno navesti stvari koje volite kod sebe i na kojima ste zahvalni.

Ako vam jedan oblik meditacije ne odgovara, isprobajte drugi – istražujte dok ne nađete šta vam je najdelotvornije. Ako vam prija svaki oblik meditacije, praktikujte sve oblike, u skladu sa svojim raspoloženjem ili potrebom da to raspoloženje promenite.

Oprema za meditaciju

Zaista vam ne treba nikakva oprema – praksa meditacije je mirovanje u tišini. Da li ćete to sprovoditi u lotos poziciji na prostirki za jogu, ili ležeći udobno u svom krevetu, nije ni od kakvog značaja. Ali, ako volite rituale i želite da učinite meditaciju posebnim trenutkom u svom danu, koji će napraviti razliku u odnosu na sve ostalo, napravite atmosferu – upalite sveće, zapalite mirišljavi štapić ili grumen tamjana, odredite mesto i položaj u kome ćete meditirati i držite se toga.

Možete nabaviti dodatke koji će vašu praksu meditacije učiniti primamljivijom, kao što je posebna prostirka ili jastuk za meditaciju (za sedenje) koji će vam biti od koristi ako meditirate sedeći na podu. Može vam koristiti i tajmer, kako ne biste razmišljali o tome koliko dugo ste meditirali i da li je vreme da završite meditaciju. Za ovo možete koristiti sopstveni telefon ili fensi spravicu zvanu „zen budilnik“ koji ima prijatan i nežan zvon kojim obeležava vreme provedeno u meditaciji.

Pročitajte i ovo: Praksa meditacije – vodič za muškarce

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments